Den andra kvinnan
Författare: Therese Bohman
Förlag: Nordstedts
Nu begår hon sin andra bok, av många ansett som den värsta i ett författarskap. Borta är kritikens förlåtande debutantögon, än längre bort är den långa rad av böcker som gör att en kritiker överseende kan säga om en etablerad författares sämre alster: ”jaja, man kan ju inte var i högform jämt”.
Så låt mig med en gång säga det: Den andra kvinnan är inte lika anslående som Den drunknade, varken till komposition eller stämning. Men den har något annat. En mer stillsam ton och en tydligare realism. Dessutom växer den efter hand, störst är den kanske efteråt. Och det är inget dåligt betyg.
Handlingen är schablonartad; ung kvinna från små omständigheter möter charmig äldre man med bra position. Och tycke uppstår. Passion kanske. Historien har berättats förr – det ligger i schablonens natur – men en god författare kan fylla den med nytt innehåll. Det gör Therese Bohman.
Hennes unga kvinna står längst ner i hackordningen. Hon jobbar i kantinen på Norrköpings sjukhus. Längst upp står läkarna, närmast himlen överläkarna, och det är en sådan hon förälskar sig i. Rangordningen är given men det som komplicerar det hela är huvudpersonens tro att hon egentligen inte hör dit, hon ska vidare, till utbildning och något helt annat. Att jobba i kantinen gör hon innan livet sätter igång. Passionen kan antingen bli ett hinder eller en möjlighet.
Vem utnyttjar vem? Det är egentligen knäckfrågan i boken. Överläkaren, Carl Malmberg verkar förvisso passionerad, men inte lika hängiven som berättarjaget. Det är kanske naturligt med tanke på hans ålder och historia. Så småningom framgår det att hon inte är hans första älskarinna. Men hon då? Ser hon honom som en språngbräda mot en kulturell och ekonomisk överklass? Slutet ger kanske en fingervisning. Eller inte. Jag överlåter till läsarna att göra sin egen tolkning.
Att klasskillnaderna är viktiga säger sig själv och jag tycker Therese Bohman fint fått fram olikheter. Huvudperson är naturligtvis inte fast anställd, hon rings in när vikarier behövs. Den hopplösa situationen för prekariatet, att aldrig våga tacka nej till ett par timmar av rädsla för att inte bli uppringd igen, är ständigt närvarande.
Att sjukhus är destruktiva i sin över- och underordning går inte heller att ta fel på. Bohman pekar på hur människor i en sådan miljö alltid slår neråt. Eller som huvudpersonen uttrycker det:
Det finns en sträng hierarki på sjukhuset, det förstod jag redan första dagen, en näringskedja där undersköterskorna till varje pris vill slippa vara lägst, så de har ett hävdelsebehov mot oss i köket som bär likadana kläder men bara slevar upp mat. Läkarna har en helt annan attityd, de är säkra i sin position, alltid trevliga på ett distanserat sätt, tålmodiga, vänliga.
Utbildning och bildning ger makt i den här boken. Utbildning ger jobb med status och pengar. Om det är något jag saknar i boken så är det kanske en breddning av denna tanke, många utbildningar ger idag inte ekonomisk vinst, tvärtom.
Passionen då? Jo, jag tycker Bohman lyckats bra att på ett helgjutet sätt skildra huvudpersonens yrvakenhet, förvåning och därefter misstro och känsla av underläge. Samtidigt finns ett befriande skevhet; som läsare undrar man hur mycket som är huvudpersonens drömmar om ett annat liv och vad som är realitet. Detta ger en spänning och en spänst i texten som gör det svårt att lägga ner boken.
Läs alla artiklar ur veckans kulturpaket:
Den oberoende rösten – "På kultursidorna i helgnumret skall blicken skärpas och världen vidgas."
En politisk brandfackla – Jan Karlsson läser Stewe Claesons nya roman, Komma nära.
Opolitisk teaterhöst – Björn Gunnarsson scannar höstens premiärer.
Atwood – ironisk och utlämnande – Maria Ehrenberg läser Dörren.
Befriande skevhet av Bohman – Maria Ehrenberg läser Therese Bohmans Den andra kvinnan.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.
Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.