I Göteborg gjordes 173 klagomål under åren 2013–2014. Var femte anmälan gällde kommunikation, där dåligt bemötande ingår. Det finns ingen samlad statistik för hur det ser ut i hela landet. Men siffrorna för landets två största städer ger en fingervisning om att det är många kvinnor som har dåliga erfarenheter.
Fruktansvärt att bli ifrågasatt
Flera av klagomålen handlar om förlossningsskador som inte blivit tagna på allvar. Sara Schesny, som driver Facebookgruppen Förlossningsskadad? Du är inte ensam, och själv drabbades när hon födde sitt första barn, säger att många i gruppen har erfarenhet av dåligt bemötande från vården och att allvarliga skador viftas bort som något man ”borde vara beredd på”.
– Det finns naturligtvis jättebra gynekologer, men av någon märklig anledning så finns det de som tycker att har man valt att skaffa barn så har man valt bort att ha ett fungerande underliv. Tyvärr är det vad många förmedlar. Det är så sorgligt att det är så, man är ju i en utsatt situation och det handlar om saker som det är svårt att prata om. Att då bli ifrågasatt är fruktansvärt, säger Sara Schesny.
Uppmanades ”ställa upp” på sex
Statistiken visar också att antalet anmälningar mot gynvården har ökat. En kvinna i Stockholm beskriver i sin anmälan hur hon lämnat mottagningen gråtande efter en hårdhänt undersökning som gjordes i samband med cellförändringar. Hon sammanfattar besöket med orden ”en vedervärdig upplevelse”.
Ett annat exempel är en ung tjej som sökte hjälp för gynekologiska besvär. Efter undersökningen frågades flickan ut om sina sexualvanor, som läkaren kommenterade och hade synpunkter på. Den unga tjejen beskrev att hon kände sig kränkt och väldigt ledsen när hon lämnade mottagningen. En tredje kvinna beskriver att hennes gynekolog gett henne rådet att ”ställa upp” på sex för att inte bli lämnad av sin man.
Staffan Blom, förvaltningschef för patientnämnden i Stockholm betonar att klagomålen utgör en väldigt liten del i relation till hur mycket vård som ges totalt. För ett och ett halvt år sedan gjorde nämnden dock en satsning för att lägga fokus på bemötandet.
– Det blev ett jättestort ärende där vi avkrävde de stora vårdgivarna svar på hur de jobbar med bemötandefrågorna. Just bemötandet har stor betydelse för slutresultatet. Vi vet att får man ett taskigt bemötande så riskerar sjukskrivningar att förlängas och det tar längre tid att tillfriskna. Det finns det forskning som visar, säger han.
Vanligt klaga på bemötandet
Barbro Wijma, professor i genus och medicin vid Linköpings universitet, säger att klagomål från patienter ofta rör just bemötande, oavsett vilket område inom vården det handlar om.
– Det händer ibland att behandlingen inte går helt rätt, men om man som läkare, barnmorska eller sjuksköterska uppför sig empatiskt kan patienten ofta acceptera att allting inte blev rätt. Om man inser felet och behandlar det på ett värdigt sätt behöver det inte bli ett problem, säger hon.
Läs alla delar i artikelpaketet:
• Många missnöjda med gynekologers bemötande
• "Jag satt på golvet i en och en halv timme och grät"
• I en gynstol kan även en talför feminist få tunghäfta
Vad har du för erfarenheter?
Har du en gynekologhistoria att berätta? Positiv eller negativ? Har du en fantastisk gynekolog som du vill hylla? Mejla till dagens@etc.se. Självklart kan du vara anonym!