– Just nu är det mest företag som intresserar sig för det vi gör, men det skulle lika gärna kunna användas privat. Till exempel om du vill kontrollera värmeförbrukningen i ditt hus på distans från webben, förklarar Adrian.
Bland föremålen på hans skrivbord finns en dosa som ska kunna mäta slitage på tågens underreden och som ska skicka signaler till tågbolagens datorsystem – innan ett tåg blir stillastående eller spårar ur. Företaget är också i färd med att designa mjukvara som håller koll på medicinförbrukning för äldre.
Adrians chef Kjell Brunberg anlitade honom för ett samarbete medan Adrian fortfarande höll på med sin utbildning på universitetet i Uppsala och sommarjobbade på ett svenskt forskningsinstitut. Företaget är fortfarande mycket litet, men när det var dags att nyanställa var valet inte svårt.
– Det var flera som sökte jobbet, men jag var tvungen att vara säker på att det var någon som kunde vårt arbetssätt, och det gjorde Adrian.
Kjell Brunberg förklarar att den kombination av kunskaper som behövs är ganska ovanlig – det behövs både programmeringskunskaper, förståelse för hårdvara och elektronik och lite fysik.
För Adrian Caragea har arbetsmarknaden egentligen aldrig begränsats vare sig till Rumänien eller Sverige – mjukvaruingenjörer har möjligheter till jobb i många länder. Det som fick honom att ta det avgörande steget och flytta till var från början möjligheten till vidareutbildning.
– Jag ville verkligen ta min utbildning ett steg längre, kanske börja forska en dag. Det var därför jag kom.
Adrian säger att han inte ser en framtid där han är kvar i Sverige ”för alltid”. Ändå var vägen in på arbetsmarknaden inte spikrak och han tycker att han har haft tur.
– En av mina kompisar har ungefär samma utbildning, men han har inte fått jobba med det i Sverige. Nu sköter han maskinerna på en bowlingbar.
– Det har faktiskt förvånat mig med den svenska arbetsmarknaden, att man är så beroende av personliga kontakter. Formella meriter hjälper inte långt, säger Adrian.
2007 öppnade Sverige dörren för arbetskraft från Rumänien och Bulgarien. Kritikerna varnade för social turism. Sju år senare har samma diskussion blossat upp i andra EU-länder, som nu tvingas öppna gränserna för arbetskraft. Men Sverige har tjänat på reformen, berättade ETC i förra veckan. Hur ser då migrationsupplevelsen ut inifrån? Den här veckan har ETC träffat fem välutbildade rumäner som gör karriär i Sverige:
Del 1: Rumänerna som gör karriär i Sverige
Del 2: Adrian Caragea: ”Jag hade tur”
Del 3: Cristina, Florentina och George: ”Det handlar om ett värdigt liv”