Av opinionsmätningarna att döma skulle valet i Storbritannien bli en mycket jämn kamp om makten. Men när rösterna är i stort sett färdigräknade har det konservativa Torypartiet vunnit 328 mandat, vilket ger dem egen majoritet i det brittiska parlamentet.
Vinstippade Labour gjorde ett katastrofval – partiet tappar 26 av sina 258 mandat – och därför aviserade partiledaren sin avgång vid 13-tiden.
– Jag tar fullt ansvar för vår förlust. Jag är ledsen för alla kollegor som förlorat sina platser, sa Ed Miliband på presskonferensen.
I Skottland, där partiet traditionellt sett haft ett starkt fäste, har man tappat nästan alla valkretsar till Scottish National Party, SNP, som vann 56 av 59 skotska mandat. Labours finansministerkandidat Ed Balls förlorade i sin valkrets.
Även Clegg avgår
Liberaldemokraterna förlorar ett förkrossande antal mandat – 48 av 56 mandat från förra perioiden är borta. Ledaren Nick Clegg blev omvald i sin valkrets, men har redan lämnat sin plats. Han säger sig ta på sig ansvaret för partiets kollaps, men menar ändå att liberalismen är på väg nedåt i hela Europa och att nationalism och ett ”vi mot dem”-tänk håller på att ta över.
– Det här är en mycket mörk tid för vårt parti, men vi varken kan eller vill låta bra liberala värderingar släckas över en natt.
Nigel Farage, ledaren för Ukip, avgår efter att ha förlorat loppet om valkretsen South Thanet till Tories. Han hade lovat att han skulle avgå som partiledare direkt om han förlorar, vilket han nu också har gjort. Detta meddelade i ett tal där han även berättade han att han mår bättre nu än han gjorde efter förra valet, eftersom han då låg på sjukhus efter en flygplanskrasch – och att han aldrig har mått bättre.
"En besvikelse"
Det svenska Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt ser negativt på utfallet i Storbritannien.
– Klart att det är en besvikelse, jag hoppades av Labour skulle vinna. Storbritannien är ett land som slits sönder av klassmotsättningar, många vanliga människor lever i fattigdom och nu kommer de att fortsätta göra det, och det är väldigt tråkigt tycker jag, säger vänsterledaren Jonas Sjöstedt till SVT.
Det finns också en stor oro för hur detta valresultat kommer att påverka landets hållning till EU. En kraftig EU-skepsis har svept över Storbritannien, med det högerpopulistiska Ukip i spetsen (som än så länge dock bara ser ut att få ett mandat i parlamentet). Även Torypartiet har utlovat en folkomröstning före slutet av 2017 om huruvida landet ska stanna kvar i EU.
– Det sorgliga är att det som många brittiska politiker vill skala bort när det gäller EU är ju den fria rörligheten, det är öppenheten. För mig som liberal är det viktigt att EU inte är en à la carte-meny där man kan plocka russinen ur kakan, utan man måste ställa upp och ta solidariskt ansvar. Inte minst nu när vi har en värld med krig i Syrien och Afghanistan, och vi måste ha ett generöst och värdigt flyktingmottagande. Det är det de vill skala bort, och jag tycker att det är en tråkig och sorglig populistdebatt, säger Folkpartiets Birgitta Ohlsson till SVT.
För de senaste valresultaten, se BBC:s sajt.
Läs även:
Göran Greider: Labour vågade inte utmana den ekonomiska agendan