Två partier, konservativa Tories och skotska nationalistpartiet SNP, har anledning att fira det brittiska valresultatet. Framgångarna för Tories kommer som en chock för den som har följt opinionsundersökningarna, men sedan september har det blivit allt tydligare att SNP var på gång att ta över i det traditionellt Labourtrogna Skottland.
Anledningen är inte svår att hitta – Labour, liksom de andra stora brittiska partierna, svek skottarna totalt när de skulle rösta om självständighet i höstas.
SNP är ett nationalistiskt parti, dess existensberättigande går ut på att det vill att Skottland ska skiljas från resten av Storbritannien, men det är inte ett högerparti. I de flesta frågorna står SNP ganska nära Labour och i flera frågor, exempelvis avskaffandet av kärnvapen, står partiet längre till vänster.
När skottarna skulle rösta om självständighet var det sådana frågor som stod på agendan, och ett av partiets huvudargument var att ett självständigt Skottland aldrig mer skulle behöva dras med en konservativ regering. Samtidigt handlade argumenten från nej-sidan (där Labour, Tories och Liberaldemokraterna gjorde gemensam sak) argument mest om att måla upp katastrofscenarion om vad som skulle kunna gå fel om Skottland inte backades upp av resten av Storbritannien.
Men det mest anmärkningsvärda med kampanjerna inför den skotska folkomröstningen var de stora partiernas totala nonchalans innan det började se ut som om ja-sidan kunde vinna. Det var först under de sista dagarna före omröstningen som Cameron, Miliband och Clegg ändrade på sina scheman och åkte norrut för att prata med de skotska väljarna.
Då är det föga förvånande att skottarna känner sig bortglömda. Tacka fan för att de söker upp ett parti som kommer ihåg att Skottland finns, som tack vare den nya partiledaren Nicola Sturgeon har drivit en lysande valkampanj, och att vänsterfästet som Skottland alltid har varit rör sig bort från ett Labour som drar sig allt längre åt höger och som samarbetar i kampanjer med Tories. En röst på SNP är inte längre nödvändigtvis en röst för skotsk självständighet, det är också en proteströst mot Londonpartierna.
Om David Camerons utlovade folkomröstning om huruvida Storbritannien ska lämna EU går igenom har det sagts att det finns skäl för Skottland att rösta om självständigheten igen. Då är det helt möjligt att de väljer att lämna den brittiska unionen för att stanna i den europeiska.