Turkiet är världsledande när det kommer till att fängsla journalister och oliktänkande. Ekonomin är i fritt fall. Men förhandla – det kan president Erdogan. I sista stund innan det svenska Natointrädet godkändes passade den auktoritäre presidenten på att slänga in ytterligare ett nygammalt krav i den röra som utgör den svenska Natoprocessen. Ett svenskt Natomedlemskap kostar ett turkiskt EU-medlemskap, sade han.
Turkietkännaren Paul Levin vid Stockholms universitet ser utspelet som förhandlingsteknik och ett sätt att ”höja priset” för Sverige ännu en gång.
– Min bild är att det fanns en uppgörelse mellan Nato, USA och Turkiet redan förra veckan. Det såg ganska optimistiskt ut för det svenska Natomedlemskapet. Men det är möjligt att Erdogan slängde in det här kravet för att utverka ytterligare eftergifter under förhandlingarna i måndags. Det kan också ha handlat om att sälja in det och vinna poäng på hemmaplan, säger Paul Levin.
Skulle kräva för mycket
Turkiet har knackat på EU:s dörr sedan 2005. Bara något år senare blev det tydligt att Cypernfrågan – halva ön är med i EU medan Turkiet gör anspråk på den andra halvan – omöjliggjorde ett närmande. 2016 ingick EU sedan ett avtal med Turkiet om att stoppa migrationen till EU och Turkiet krävde visumlättnader i utbyte, något som skulle bana väg för ett medlemskap tids nog. Men efter kuppförsöket i juli samma år slog Turkiet in på en alltmer auktoritär väg och de i teorin diskuterade visumlättnaderna blev aldrig verklighet.
Paul Levin tror inte att Erdoğan på allvar vill gå med i EU. Det skulle kräva för mycket av Turkiet. Men däremot skulle Turkiet gärna se visumlättnader för turkar inom unionen och nya handelsmöjligheter.
– Jag tar inte det här på så stort allvar och jag tror inte att Ankara gör det heller. Men man kanske hoppas på att modernisera tullunionen och på visumlättnader för turkar i EU. Just nu är det väldigt bökigt för turkar att resa till EU, säger Paul Levin.
Turkisk rävsax
Men oavsett om Turkiets EU-krav inte är särskilt seriöst menade så har Sverige hamnat i en något obekväm sits. Insläppta i Nato, men fortsatt fast i en turkisk rävsax.
– Det är många länder i EU som snarare vill avbryta Turkiets kandidatur. Det blir väldigt märkligt om Sverige ska behöva göra tvärtom.
Paul Levin ser med oro på att Sverige också i fortsättningen kommer behöva bita sig i tungan gällande Turkiet.
– Det är en uppenbar risk. Sverige har kunnat hålla väldigt hårt på principer om mänskliga rättigheter och demokrati tidigare. Det har inte kommit i konflikt med realpolitik och svenska intressen. Men nu har kritiken mot Turkiet från svenska politiker tystnat.