BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Asma Hourani konstaterar att arbetet har underlättats av samarbetet med de andra volontärerna och att ha tillgång till en utrustad ambulans. Men det har också haft en baksida. På bara ett år har hon hunnit häktas sex gånger. Den syriska regimen anklagar frivilligorganisationen för samröre med terrorister, och Asma Hourani berättar att hon släppts först efter att ha skrivit under på att hon ska sluta arbeta för Vita Hjälmarna för att istället hjälpa regimstyrkorna. Men det har inte stoppat Asma Hourani.
Höll om kroppsdelarna
I dag tar hon bland annat hand om frakturer, delar ut medicin och plåstrar om sår. Som sjukgymnast har hon också fått i uppgift att hjälpa till med rehabiliteringen genom Vita Hjälmarna. Asma Houranis egen överlevnad är sekundär när människor behöver hennes hjälp.
– Jag räddar liv även om det pågår bombningar eller är stridsplan i luften. Jag arbetar utan att vara rädd för något, det enda jag tänker på är att det finns en människa som behöver min hjälp, säger hon.
En del händelser sätter dock djupa sår. En gång kom Asma Hourani fram till ett sönderbombat bostadshus. En stor del av familjen hade varit på bottenvåningen när stridsflygplanet kom, men kvinnan i familjen pekade upp mot taket där hennes son befunnit sig.
– När jag kom upp hittade jag hälften av hans kropp hängande i en stolpe och resten av kroppen hade splittrats i delar. Det som påverkade mig mest var brodern som sprang fram till kroppsdelarna och höll om dem, säger Asma Hourani.
Ingen skillnad mellan män och kvinnor
En majoritet av Vita Hjälmarnas volontärer är män, men i oktober 2014 bildades de två första kvinnliga teamen. Enligt de senaste uppgifterna rör det sig om 78 kvinnor, som gör allt från att gräva fram civila ur rasmassorna till att ge medicinsk hjälp. Enligt Vita Hjälmarna fyller de en viktig funktion, särskilt då man inte tillåter att de manliga volontärerna hjälper flickor och kvinnor i landets mest konservativa områden. Asma Hourani själv har haft sin familjs stöd från första början.
– Det finns inga skillnader mellan det männen utför och det kvinnorna utför, i alla fall inte enligt mig, då jag bär den skadade precis som männen gör och tar den skadade till en säker plats, förklarar Asma Hourani.
"Allt ska vara som förut"
Asma Hourani har två tonårsbarn, en 16-årig dotter och en son på 17 år. Det tidigare livet med jobbet på kliniken och de regelbundna familjeutflykterna varje fredag är däremot ett minne blott. Kriget har förstört hennes hemstad och tagit hennes faster, kusin och två syskonbarn. Asma Houranis pappa kunde inte heller räddas när han drabbades av en hjärtinfarkt, på grund av de otillräckliga sjukvårdsresurserna i det rebellkontrollerade området. Hon önskar att världssamfundet åtminstone kunde öppna upp en humanitär korridor i området.
– Precis som alla andra så har jag en liten dröm. Att jag ska gå och lägga mig och när jag vaknar ska allt vara över och Syrien ska vara så som det var förut.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.