De narkotikarelaterade dödsfallen i Sverige har ökat konstant sedan 2006. Den senaste statistiken är från 2012 då 529 personer dog, vilket är den högsta siffran någonsin. Samma år skedde ett trendbrott i Danmark och dödstalen sjönk för första gången på flera år. 210 danska drogmissbrukare dog 2012. Enligt en rapport från Sundhedsstyreslen (ungefär motsvarande svenska Socialstyrelsen) är skadebegränsande åtgärder som fixerum och heroinförskrivning till de tyngsta missbrukarna möjliga förklaringar. Trots det är den danska modellen inget för Sverige, tror Björn Johnson, docent i socialt arbete vid Malmö högskola.
– Fixerum har ganska gott stöd i vetenskapen och det inträffar i princip inga dödsfall i dem, men jag tror inte vi är riktigt redo i Sverige. Frågan skulle leda till en enorm och destruktiv debatt som bara skulle innebära slöseri med energi för dem som förespråkar mer skadebegränsning. Motståndet mot den här typen av åtgärder är tyvärr stort, säger Björn Johnson.
Mer metadon
Istället förespråkar han sprutbytesprogram och underhållsbehandling med metadon eller subuxone. Det är skadebegränsande åtgärder som blir allt vanligare och allt bättre, inte minst i Stockholm och Malmö.
– För sju-åtta år sedan var det oerhört låg tillgänglighet på underhållsbehandling i Skåne, med hårda krav på missbruksfrihet och dålig samverkan med socialtjänsten. I dag är det mycket bättre. Det tar elva dagar att komma i underhållsbehandling i Malmö, det finns fler vårdgivare och det är svårare att trilla ur, säger Björn Johnson, som också vill se gratis utdelning av naloxone, ett motgift som används för att avbryta heroinöverdoser.
Han tycker heller inte att den danska narkotikapolitiken är ett föredöme. Den är utformad efter andra förutsättningar än i Sverige och har uppenbara nackdelar.
– Den danska politiken är ett resultat av att de haft mycket större narkotikaproblem än oss. Sverige har hög ambitionsnivå och ställer höga krav, på gott och ont. Men så har vi också högt kvarstannande i underhållsbehandling vilket man inte har i Danmark, säger Björn Johnson.
Dåliga på förebyggande
Han anser att båda länderna är alldeles för dåliga på att förebygga narkotikamissbruk och att det är bortkastade pengar att satsa på stora informationskampanjer. Det gäller att fånga upp unga med olika sociala riskfaktorer.
–Att misslyckas i skolan är exempelvis en av de främsta. Man behöver inte vara duktig i skolan, bara man inte misslyckas. På det här området finns väldigt mycket kvar att göra. Det kan handla om att hjälpa familjer med utsatta barn, eller om närpolisinsatser för att minska narkotikatillgängligheten, säger Björn Johnson.
Fotnot: Antalet narkotikarelaterade dödsfall i Danmark nådde sin kulmen 2011 då siffran var 285. Totalt finns runt 90 fixerum i västvärlden, exempelvis i Norge, Holland, Tyskland och Spanien.
Del 1: Stället där tusentals knarkar – helt lagligt
Del 2: Svenska sprutnarkomaner i Köpenhamn blir allt yngre
Del 3: Forskare: Fixerum inget för Sverige