Uti vår hage där växa blå bär – så här äter du dem bäst
Bild: Åsa Swanberg / Shutterstock
Dagens ETC
Blåbär, jordgubbar, hallon, krusbär och hjortron … Bärsäsongen är officiellt här och med det väcks det eviga dilemmat: Vad gör man med bären? Matskribenten och kokboksförfattaren Åsa Swanberg har svaren.
Åsa Swanberg är en van bärplockare och har experimenterat med olika bär och tillagningsmetoder, men trots det är hennes favoritbär de vardagliga man hittar lite här och var: hallon och blåbär.
– De är mångsidiga och de är så goda precis som de är. Man kan till exempel baka med dem och göra praliner av dem, men det gäller i och för sig de flesta bär, säger hon.
Åsa Swanberg är matskribent, kokboksförfattare och journalist och startade år 2010 tidningen Baka.
– Jag har alltid hållit på hemma och bakat och plockat bär. Sen har jag jobbat med mat och gjort kokböcker så det är en nära och intensiv relation jag har till matlagningen.
”Ät dem färska”
Själv har Åsa Swanberg bra tillgång till bär och plockar gärna en färsk kopp till frukosten. Hon förstår att inte allas vardag ser ut så, därför har hon ett enkelt råd till den som bara kommer åt färska bär då och då: ät dem, bara!
– Om man inte plockar bär ofta och inte har tillgång till jättemycket så är det allra godaste att bara äta dem som de är, det är ju det lyxigaste. Man kan ju alltid köpa bär och göra saker av och då är de ju frysta – eller så kommer de nånstans långt ifrån och smakar inte så mycket.
När man plockar mer bär än vad man hinner äta upp är det vanliga att frysa in dem men Åsa Swanberg tycker att man ska prova olika metoder för förvaring.
– Man kan göra vattenlingon, eller vattenkrusbär, istället för att frysa dem. Då kan man bevara dem upp till ett år i en burk i kylskåpet. Skölj bären noggrant, lägg dem i en ren burk och täck med kokt och avsvalnat vatten. Skruva på locket tätt och förvara mörkt och svalt.
Föredrar enkla smaker
Trots att hon har egna recept på allt från picklade jordgubbar till blåbärscurd föredrar hon de klassiska recepten där bären får stå i fokus.
– Att bara slänga ihop en smulpaj med bären är så enkelt och blir alltid så himla gott, och så råkar man äta upp nästan hela pajen på en gång!
Om man ska experimentera med sina nyplockade bär tycker hon att man ska prova att prova att ha örter till bären och använda bären i mer än bara bakverk.
– Våga prova att ha bär i mat, sallader och grytor!
Recept för att ta vara på bären
Blåbärscurd med lime
2 dl blåbär
1 lime
2 dl strösocker
2 ägg
50 g smör
Lägg bären i en gryta. Skrubba limen, riv skalet och pressa ur saften. Lägg detta i grytan och koka upp. Låt sjuda tills bären är mjuka och mosiga. Pressa massan genom en finmaskig sil med hjälp av baksidan av en sked och samla upp saften i en skål som tål värme. Släng bort skalen. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Vispa ner socker och ägg, se till att allt blandas. Värm massan under vispning till den tjocknar. Ta skålen från vattenkastrullen och rör ner smöret klickvis. Fyll varma, steriliserade burkar och förslut. Låt svalna och ställ sedan kallt.
Picklade jordgubbar
500 g jordgubbar, färska
1 vaniljstång
1 dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
1 dl strösocker
Skölj och snoppa jordgubbarna och lägg dem i en varm, steriliserad burk. Snitta vaniljstången på längden. Koka upp vinäger, vatten och socker. Häll den varma vätskan över bären och stick ner vaniljstången. Förslut burken och låt den svalna. Ställ sedan kallt i minst ett dygn. Servera som tillbehör till mat.
Krusbärsmarmelad
1 l gröna krusbär
1/2 dl vatten
saft av 1/2 citron
4 dl strösocker
Rensa och skölj bären. Lägg dem i en tjockbottnad gryta och häll på vatten. Koka upp på medelvärme och låt bären sjuda tills de börjar släppa vätska. Tillsätt citronsaft och sänk värmen. Rör ner sockret, lite i taget. Koka upp och låt koka i 10 minuter, skumma hela tiden. Gör marmeladprov. Fyll på varma, steriliserade burkar och förslut.
Svartvinbärsbullar
Ca 30 st
50 g jäst
150 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk, kall
1½ dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk kardemummakärnor, nystötta
12–13 dl vetemjöl
Fyllning
150 g smör
1 ½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl svarta vinbär, färska eller frysta
Topping
1 ägg
1 dl mandel, grovt hackad
Rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och arbeta degen i maskin i minst 15 minuter, den ska vara riktigt elastisk. Täck med bakduk och låt jäsa i cirka 1 timme.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen, utom bären. Ta upp degen på bakbordet och dela den i två bitar. Kavla varje del till en rektangel cirka 25 x 40 centimeter, bred ut fyllning på halva degen och strö över färska eller frysta svarta vinbär.
Vik degen dubbel från kortsidan och skär eller sporra plattan i 2 centimeter breda remsor, ca 15 stycken. Snurra varje remsa till bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 250°.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över och hackad mandel. Grädda mitt i ugnen i 7–8 minuter. Låt svalna på galler under duk.