I boken ”Torkade & konserverade ärtor, bönor och linser” står svenskodlade råvaror i centrum. Här blandas traditionella grödor med gammaldags kultursorter som fallit i glömska men börjat odlas på nytt. Tillsammans utgör de grunden för ett 50-tal soppor, röror, grytor och sallader. Författaren själv garanterar att allt går snabbt att laga och är lätt att lyckas med. Att hon skrivit boken förklarar hon med att det på senare år kommit många nya, spännande svenska grödor att ta tillvara på.
– Jag har skrivit en bok tidigare om baljväxter, men den kom för åtta år sedan och då fanns inte så mycket svenskodlade sorter som det gör idag. Det var mest bruna bönor och gula ärtor, så det har hänt ganska mycket på kort tid, säger Jenny Damberg.
Hon nämner gråärtor, Gotlandslinser och bondbönor till exempel.
– Jag blev nyfiken själv och ville uppmärksamma det, eftersom det knappt skrivits om det. Jag ville tipsa om hur de kan användas i vardagen och hur man tar tillvara på deras egenskaper.
För det är skillnad, menar Jenny Damberg.
– Man känner på smaken att de har fått växa och utvecklas under lång tid, och att de på så vis har fångat upp en massa olika näringsämnen ur jorden.
Höll svenskarna vid liv
Flera av de äldre kultursorterna har historiskt varit viktiga just genom sin näringsrikedom för den svenska kosthållningen och de fattigas överlevnad, menar många entusiaster hon varit i kontakt med.
– Tillsammans med potatisen höll de här råvarorna svenska folket vid liv under lång tid, säger Jenny Damberg.
Om man aldrig blötlagt och kokat sina egna ärtor tycker hon man ska prova att göra det.
– Prova Rättviksärtor. Ni kommer att bli positivt överraskade över hur mycket det kan smaka. Och blötlägg mer än vad ni har tänkt använda.
Själv brukar Jenny Damberg blötlägga och koka ärtorna innan hon går till jobbet på morgonen.
– Häll på vatten så det täcker bönorna med tre, fyra centimeter och tillsätt bara salt. När det kokat klart kan ni låta det stå och svalna under dagen, så har ni färdiga ärtor när ni kommer hem sen.
Det som blir över av spad och ärtor tipsar hon om att man kan använda vid senare tillfälle, vid en kylskåpsrensning.
– Och smaka på spadet, det har en förbluffande djup och rik smak – långt ifrån den unkna smaken från de färdigkokta produkterna vi köper hem i tetror.
Sju kronor för en måltid
Mitt i fattigjanuari, efter jul och nyår, är det välkommet att råvarorna hon skriver om också är billiga och mättande.
– För 70 kronor får du tio måltider, lätt! Nu medan jag står och pratar med dig skalar jag morötter som jag ska göra en soppa på tillsammans med gula linser, några gamla grönsaker, en ingefära som håller på att torka och en halv burk krossade tomater. Man tar det man har liksom.
Om man beaktar vilken näring man får ut av måltiden menar Jenny Damberg att ärtor, linser och bönor är det mest klimatsmarta man kan stoppa i sig.
– På flera olika vis. Dels pratar vi om högkvalitativ näring som innehåller både proteiner och kolhydrater. En annan unik egenskap är att de här superråvarorna binder kväve och därmed inte behöver någon konstgödsel. Ur klimatsynpunkt är det här det bästa man kan äta.