För det här med svamp är inte så lätt menar viltplockaren Niki Sjölund. Många är aningen övermodiga när de ger sig ut i skogen.
– Folk tror att de är bättre på svamp än vad de egentligen är. Alla svampar kan förväxlas om man har för lite kunskap.
Trendiga svampar
Vilka svampar som folk blir lurade av beror lite på vilka trender som råder.
– Jag som är med i många svampgrupper märker vilken svamp som är trendig. I år har folk varit intresserade av att plocka stolt fjällskivling. Det är en jättefin och god matsvamp. Men är man osäker på svampar kan den förväxlas med en flugsvamp. Båda har ring på foten och fjäll på hatten.
Att det är så många fler samtal till giftinformationscentralen nu tror Niki Sjölund helt enkelt handlar om att det helt enkelt blivit många fler som ger sig ut i skogarna.
– Det har ju länge funnits en trend att man vill göra saker själv. Virka, brygga sitt eget öl och kunna olika hantverk. Att plocka svamp är en del det. Sedan är det en del preppers också som förbereder sig för krig och diverse apokalypser. Att då kunna ta tillvara på saker som växer gratis i skogen är en jättetillgång. Och så tillkommer det här med att matpriserna stigit så kraftigt under senare tid också.
Soppar är toppen
En säker matsvamp som Niki Sjölund tycker att man ska satsa på är sopparna – särskilt strävsoppar.
– Det finns så mycket du kan göra med dem. Och de är lätta att känna igen. Alla soppar har rör under hatten. Och när det gäller strävsoppar har de filttofsar på foten och känner du på den så är den sträv. Alla strävsoppar är klassade som matsvampar.
Av sopparna är karljohansvampen Niki Sjölunds egen favorit.
– Det är en så bra allroundsvamp! Många svampar smakar inte så mycket men karljohan har en bra egen smak, lite söt och nötig. Steker du den tillsammans med lite gul lök, lite vitlök, olivolja eller grädde och serverar med pasta har du en riktigt god rätt som kan kosta uppåt 300 kronor på krogen. Och ofta kan man hitta väldigt stora, fina exemplar. Så du behöver inte plocka flera hundra av dem utan det räcker att du plockar 3-4 stycken.
En annan svamp som han tipsar om att spana efter är sillkremlan.
– Den är spännande för den har en jättestark smak av skaldjur. Det är lite häftigt för en svamp.
Den som vill ge sig ut i skogen och leta efter de här delikatesserna tycker Niki Sjölund helst ska gå en svampkurs innan.
– Att gå med någon i skogen som verkligen kan svamp och visar på plats så att du får se, känna, smaka och lukta. Det är så många sinnen man ska använda när det gäller svamp.
Ingen prylsport
Han tycker också att det är viktigt att ha med sig en korg, en bra svampkniv och en borste.
– Det är ingen prylsport. Du behöver inte så mycket grejer. Men det är bra att kunna göra en första grovrensning redan i skogen. Att bara fylla en korg med en massa svamp som du inte har gått igenom och så kommer du hem och det är larver i allting så du behöver kasta allt. Det är ju jättetråkigt!
En svampbok är också bra att ha med sig men den måste vara uppdaterad. Flera svampar som tidigare listades som matsvampar har nu omvärderats.
– Gul fingersvamp klassade tidigare som matsvamp men har nu tagits bort. Man har upptäckt att den är fem olika arter som man förut har trott var ett en och samma och att en av dem är svagt giftig. Och gemene man kan inte se någon skillnad på dem.
Men han tycker absolut inte att man ska vara rädd för att plocka svamp.
– Det är det roligaste och bästa fritidsintresset man kan ha!