Potatisen – en underskattad men älskad räddare i nöden
Dagens ETC
Under flera decennier har potatisens rykte brutits ner, kanske på grund av det svenska skolkökets vanvårdande av den klassiska rotfrukten eller för att vi helt enkelt har tagit den för given.
Nu vill bokdebutanterna Lena Klang Ahlgren och Karin Ahlgren Fransson ge potatisen upprättelse genom boken ”Godaste rätterna med potatis”
– Det finns en skönhet i potatisen, det är inte bara en tråkig grå sak. Vi älskar den, säger Karin Ahlgren Fransson.
Sveriges vanligaste rotfrukt potatisen förekommer så ofta på middagsbordet att vi nästan inte ens reflekterar över den, men det är en rotfrukt som har mycket mer att ge. Det tycker i alla fall författarna Lena Klang Ahlgren och Karin Ahlgren Fransson, som idag älskar potatis, så pass mycket att de skrivit en hel bok om det.
Men kärleken och uppskattningen för den ljusgula rotfrukten har inte alltid varit självklar, och det har funnits en tid då de hellre åt vad som helst annat.
– Vi gick i skolan på 70-talet båda två och då var potatis i skolan det värsta som fanns, det var ju grismat. Det var under många år som man inte ville äta potatis och vad som helst var godare, så det stora intresset från min sida har kommit de senaste 20 åren, säger Karin Ahlgren Fransson.
– Potatisen var ju alltid en basföda när barnen var små, så den har ju alltid funnits där, men mest för att det bara är så att man använder potatis. Rent kulturellt och traditionellt så använder man ju mycket potatis i Sverige. Sen jag blev mer intresserad av det har jag ju blivit lite mer finsmakare, nu äter man den på ett annat sätt, säger Lena Klang Ahlgren.
Har potatis fått ett oförtjänt dåligt rykte?
– Vi tycker potatisen är värd mer kärlek och kunskap än vad folk har och det är därför vi har skrivit boken! Den är ganska illa sedd och säljs ibland för under en krona kilot. Köper du hem något som nästan inte kostar någonting så behöver du ju inte heller ta hand om det, säger Karin Ahlgren Fransson.
Av alla rotfrukter, varför just potatis?
– Därför att vi båda två alltid har varit väldigt intresserade av mat och historiskt har vi ju sett på potatisen som vår räddare. Den har gjort att människor har överlevt! Det är så otroligt billig mat, men som faktiskt räddar livet på folk ungefär varje dag. Potatisen är undervärderad, men intresset för den har ju ökat ganska mycket de senaste åren. Jag tror att pandemin gjorde att vi fick lite eld i baken också. Många började odla själva och jag tror att potatisen lyfts upp mer då. Sen finns det ju så många olika sorter också, säger Karin Ahlgren Fransson.
– Och alla sorter är det ju olika smaker på. När vi började undersöka potatisens värld så insåg vi att vi ju visste inte visste någonting, säger Lena Klang Ahlgren.
– Ja, bara i Sverige odlas det 500–600 olika sorters potatis, säger Karin Ahlgren Fransson.
Vad är det som är så bra med potatis egentligen?
– Det går nästan inte att misslyckas med att odla potatis. Du kan nästan bara slänga ner den i jorden, säger Lena Klang Ahlgren.
– Och den går att odla över nästan hela jordklotet och det är den gröda som ger mest tillbaka. Den innehåller c-vitaminer och oerhört mycket bra grejer till lägsta tänkbara pris. Utöver att den är lätt att odla och faktiskt går att odla lokalt, så går den även att konservera, säger Karin Ahlgren Fransson.
Är potatisen på väg att bli ”inne” igen?
– Det kan ju vara så att det går lite i cykler, mat är ju också mode på något vis. Det följer olika trender och det är väl dags för potatisen att få ett litet uppsving. En av de vi intervjuat i boken säger att potatis är vår nästa grej. De människor som har ägnat sig åt surdegsbakning, gjort sina egna korvar och bryggt sin egen öl, de kommer nu att ägna sig åt potatis, säger Lena Klang Ahlgren.
Har ni upptäckt någon favoritsort under bokens gång?
– Sparrispotatis! Den är väldigt söt, smörig och fin. Den ligger liksom rund och go i munnen, säger Karin Ahlgren Fransson.
– Jag kan inte komma på någon speciell favorit, jag har ju smakat så många, säger Lena Klang Ahlgren.
Kronans kaka
ca 10 bitar
150 g sötmandel
3 ägg
2 dl strösocker
75 g rumsvarmt smör eller margarin
200 g kokt, kall potatis
rivet skal av ½ citron
florsocker
Citronkräm
2 äggulor
2 msk strösocker
rivet skal av ½ citron
1 msk färskpressad citronsaft
2 dl vispgrädde
Till servering:
ev färska hallon
Sätt ugnen på 175 grader.
Skålla, skala och mal mandeln.
Vispa ägg och socker poröst. Klicka ner smöret eller margarinet i äggsmeten, varvat med mandeln, medan du vispar.
Riv potatisen och rör ner både den och citronskalet.
Häll smeten i en väl smord och bröad rund form, ca 22 cm i diameter. Använd helst en form med löstagbar botten. Jämna till ytan.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
Lossa kakan ur formen och låt den svalna.Sikta över florsocker.
Citronkräm: Rör äggulor och socker pösigt i en bunke. Blanda ner citronskal och -saft. Vispa grädden och vänd ner den i bunken.
Servera kakan med citronkrämen och eventuellt färska hallon (eller andra bär).
Potatisrulltårta
4–6 port
400 g mjölig potatis
1 rulle färsk smördeg
200 g färskost (valfri smaksättning – men pepparrot passar fint till potatisen)
salt och svartpeppar
2 dl riven ost
1 ägg
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala potatisen och koka den mjuk. Låtden kallna.
Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper och bred på färskosten. Pressa potatisen över smördegen. Salta, peppra och strö på hälften av den rivna osten. Rulla ihop smördegen som en rulltårta.
Pensla rulltårtan med uppvispat ägg och strö resten av den rivna osten ovanpå.
Grädda rulltårtan i 15 minuter eller tills den har fått fin färg.
Skär den sedan i portionsbitar och servera.
Ninnis kroppkakor
20–25 st
5 kg fast potatis
300 g kokt fast potatis
2 tsk salt
ca 1 dl potatismjöl
Fyllning:
1 kg rimmat fläsk
2–3 gula lökar
salt och finstött kryddpeppar
Till servering:
lingonsylt
vispgrädde
kallt eller skirat smör
stenbitsrom
1 dl lätt crème fraiche
½ rödlök
gräslök eller dill
Skala och riv den råa potatisen. Krama ur den till en fast massa.
Skala och riv den kokta potatisen.
Blanda all potatis med salt och potatismjöl. Är smeten hård, späd med vatten.
Skär fläsket i små tärningar. Skala och finhacka löken. Blanda fläsktärningar och lök. Krydda med salt och kryddpeppar.
Forma potatissmeten till bollar. Platta till dem och lägg på rejält med fyllning. Forma sedan smeten till en bulle fylld med lök- och fläskblandningen.
Lägg kroppkakorna i kokande saltat vatten. Det är viktigt att vattnet kokar. Låt dem sjuda utan lock i 1 timme.
Servera kroppkakorna med lingonsylt, ovispad grädde och kallt eller skirat smör. Får du kroppkakor över kan du förvara dem inplastade i kylskåpet i upp till en vecka. Vid servering kan du steka dem i smör. Kroppkakorna går även bra att frysa in. När du tar ut dem ur frysen kan du dela dem på hälften och steka i smör – det blir bättre än att värma dem i vatten eller i mikrovågsugnen.
Potatistortilla i norrländsk tappning
6 port
500 g mandelpotatis
1 msk smör
3 små salladslökar
6 ägg
½ dl vispgrädde
100 g Västerbottensost, riven
salt och svartpeppar
Till servering:
stenbitsrom
1 dl lätt crème fraiche
½ rödlök
gräslök eller dill
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär potatisen i skivor och stek dem i smör i en stekpanna. Finstrimla salladslökarna och stek även dem så att de mjuknar.
Vispa ihop äggen med grädden och den rivna osten. Salta och peppra.
Blanda äggstanningen med potatisen och löken i en ugnstålig form. Grädda tortillan i 20 minuter tills den har fått fin färg.
Toppa tortillan med romkorn, crème fraiche, finskuren rödlök och gräslök eller dill.