Den skyldige är Magnus Grönvall, alias @mestfalukorv. Han har tidigare gjort reklam för ett vardagsmatsmärke, men mig nådde hans crossoveröverträdelser först i och med deltagandet Sveriges mästerkock i TV4. Falukorvsverkstan har pågått i år. Från aptitligt (falukorvskebab, chips med falukorvskrydda) till anmälningspliktigt: falukorvsceviche, falukorvscrudo och falukorvssushi.
Som stunt har @mestfalukorv kvaliteter. Och faktiskt även något att säga. För hur många rätter lagar man på falukorv? Tre? Skivad direkt ur kylen, som stroganoff, stekt. Gratinerad i ugn kanske? Det måste gå att göra mer.
Falukorv är slät och stunsig. Det är en så kallad emulsionskorv, en industriell triumfråvara som slog stort tidigt 1900-tal. Mathistorikern Richard Tellström har redogjort för hur Konsumentkooperationen presenterade ”produkter med lockande namn som kvickvurst (1933), favoritkorv och konsumfalu (båda 1934) samt gogovurst (1935)”. Utöver kött ingår potatismjöl, vatten salt och kryddor. Kötthalten ska vara minst 45 procent, lågt i korvsammanhang och en källa till återkommande kritik. Men är det inte egentligen bara bra? Ju mindre kött desto bättre. Att det är ”dåligt” kött i korven är i mina ögon också positivt. Vad skulle vi annars göra med slaktspillet, slänga det? Och priset är ju därefter. Även ekologisk falukorv är billig.
Till följd av den traditionella smaksättningen, med kryddor som ingefära, muskot och vitpeppar, har falukorv en touch av den äldre svenska husmanskostens juliga inlagd sill-vibb. Det är ett av skälen till att den kortsluter en ceviche, men i gengäld matchar så väl med senap. En annan stark match är kimchi; en variant på den väl beprövade kombinationen korv och surkål. I Korea, där amerikanska soldater varit posterade en masse, har skinkkonserven spam tillskansat sig en plats i såväl stekt ris som grytor. Det finns hyfsade vegotjockkorvar, men om man inte prompt vill åt likakänslan är rökt tofu ett bra alternativ i de här kimchibaserade rätterna, där falukorv ersatt spam.
Falupopcornen är inspirerade av @mestfalukorv. Lycka till i tävlingen!
Korv- och kimchigryta
4 portioner (med ris 6-8)
400-500 g kimchi
400 g falukorv och/eller kimchi
200 g naturell tofu, gärna mjuk
100 gram glasnudlar
1 liter kycklingbuljong/veg buljong
2 normalstora gula lökar
5 salladslökar
3 klyftor vitlök
0,5 dl neutral olja
2 msk japansk soja
1 msk sesamolja
2 tsk socker
Hacka den gula löken grovt och vitlöken fint. Skala av det fula på salladslöken och skiva den tunt. Hetta upp olja i en rejäl gryta. Stek lök, de vita delarna av salladslöken och vitlök på medeltemperatur. Skiva falukorven i halvmånar eller kvartar, knappt 1 cm tjocka, och/eller – det blir bra att blanda – rökt tofu i motsvarande storlek. Stek även detta i ett par minuter. Klipp kimchin i mindre bitar och rör den samt allt spad. Strö över sockret och rör runt ordentligt. Häll i buljong och koka upp, sänk sedan värmen. Smaksätt med soja och sesamolja. Fem minuter innan det är dags att äta lägger du i glasnudlarna, de behöver inte förkokas. Skiva den mjuka tofun och lägg i även den, strö över den gröna salladslöken och servera! En måltid i sig, men med ris räcker det till fler.
Falukorvspopcorn
1,5 liter poppade popcorn
1 tsk lökpulver
0,5 krm rökt paprikapulver
0,5 krm vitpeppar
0,5 krm mald muskot
1 tsk torkad ingefära
Salt
Poppa popcorn. Antingen i kastrull eller micro, receptet är lagom för 1 påse micropopcorn. Blanda kryddorna och skaka ihop med popcornen. Smaka av med salt.
Fried rice falukorv och kimchi
2 portioner
1 liten gul lök
1-2 msk hackad färsk ingefära
1-2 salladslök
1,5 dl kimchi
3 msk neutral olja
1 msk japansk soja
150 gram falukorv eller rökt tofu
5 dl kokt kallt ris
2 ägg
Till servering: Gochujang eller sriracha
Skala och skär den gula löken i fyra delar, som du skivar hyfsat tunt. Skiva falukorven/tofun i små bitar, tänk tvåpluppars-Lego. Hetta upp olja i en större stekpanna, ha i lök och falukorv. Medan det steker skalar och finhackar du ingefäran och rör ner även den. Klipp kimchin i småbitar och rör ner både den och eventuellt kvarvarande spad. Stek på medelvärme någon minut och höj sedan temperaturen. Lägg i riset, fördela det och stek ett par minuter. Avsluta med att blanda i sojan. Lägg upp på tallrikar och strö över salladslök. Hetta upp stekpannan på nytt med ny olja och stek två ägg.