Maria Salomonsson och Elina Åberg testar sig i genom vegobulleutbudet.
Dagens ETC
Julbordet är traditionellt en riktig köttfest. Men för den som snabbt behöver fixa in ett vegoalternativ bland släktingarnas skinka och korv har vår panel testat – och hittat – julens bästa vegobullar.
Visst blir det godast att rulla vegobullarna själv men i julstressen finns inte alltid tiden. Därför har vegopanelen dykt ner i frysdisken och hittat de runda klassikerna i vegansk och vegetarisk tappning.
Vi har testat sex växtbaserade varianter av köttbullar. Alla är tillverkade i Sverige och alla, utom en sort, är veganska. De flesta av testets vegobullar har ärta eller vete som huvudkomponent.
När det gäller vegobullar föredrar panelen helt klart köttförlagans koncept. De ska vara runda, bruna och ha en slät konsistens. Vi vill inte stöta på några mystiska bitar i bullarna!
En utmaning verkar vara att få vegobullarna helt runda. Många av testets bullar har platta sidor eller är lite tubformade vilket får dem att rulla dåligt på stekpannan och stekas hyfsat ojämnt.
När det gäller smaken så måste vi i ärlighetens namn säga att de här halvfabrikatsbullarna inte är några fantastiska smaksensationer. Men med rätt tillbehör blir de helt okej. Och vår vinnare är faktiskt rentav god!
IKEA Huvudroll Växtbaserade bullar Huvudkomponent: ärtprotein Frysta 500 g Veganska Tillverkade i Sverige
Ikeas växtbaserade bullar, eller ”plant balls”, var de mest hypade vegobullarna inför testet. Omtalade för att vara ett riktigt bra köttsubstitut och kunna gå att lura i köttätande barn. Men Ikeas plant balls är tyvärr en besvikelse på grund av en aningen kemisk bismak och fadd eftersmak. Annars har Ikea lyckats riktigt bra med konsistensen på bullarna som är mjuk, kompakt och slät. Ikeas vegobullar har också klassiskt utseende och storlek. Perfekt runda, lagom stora och en fin brun färg. De får dock ett minus för trist förpackning och konstigt produktnamn.
Dafgårds Leifs Köttfria Köttbullar Huvudkomponent: vete- och sojaprotein Frysta 500 g Veganska Tillverkade i Sverige
Ganska god smak på Leif Mannerströms bidrag till vegoutbudet men konsistensen är gummiaktig och drar ner betyget. Är till utseendet lika Ikeas plantbullar med en ganska klassisk storlek och färg. En vegobulle som man borde kunna lura i köttätande barn eftersom den liknar vanliga halvfabrikatsköttbullar.
Peas of heaven Balls of heaven Huvudkomponent: ärtprotein Kylda 265 g Veganska
Balls of heaven är de enda vegobullarna i testet som inte är frysta. De delar panelen när det gäller smak. ”För salt och svampig smak” är en åsikt medan en annan anser att de smakar färskare och naturligare än de tidigare bullarna i testet. De har lite mindre storlek än standardbullen. Balls of heaven är inte helt runda utan tillplattade och mer tubformade vilket drar ner betyget. Namnet Balls of heaven drar ytterligare ner betyget eftersom det helt enkelt är lite pinsamt. Vilka är målgruppen egentligen?
Felix Veggie Vegetariska delikatessbullar Huvudkomponent: vete- och ärtprotein Frysta 340 g Vegetariska Tillverkade i Sverige
Felix vegetariska delikatessbullar har en bra smak med en grov konsistens och ett litet crisp på ytan vilket är tilltalande. De är mindre än de andra vegobullarna i testet vilket inte behöver vara en nackdel. Men en betydlig nackdel är att de är inte runda utan snarare cylinderformade. Testpanelen kunde rentav stapla två bullar på varandra. Det gör dem svårstekta då de rullar dåligt på stekpannan och bränns lätt.
Go Green Vegobollar Huvudkomponent: ärtprotein Frysta 300 g Veganska Tillverkade i Sverige
”Det här är gott!” utropar en enig panel. Väldigt fin smak och härligt frasig stekyta. Go Green verkar inte försökt efterlikna en köttköttbulle till smaken utan har utvecklat en egen smak som är väldigt tilltalande. Den här vegobullen skulle även barnen kunna gilla. Den enda nackdelen är att de, precis som många andra vegobullar i testet, inte är helt runda utan aningen cylinderformade. Förpackningen är inte heller särskilt snygg.
Anamma Vegobullar Huvudkomponent: sojaprotein Frysta 900 g Tillverkade i Sverige
Ett riktigt familjealternativ som bara verkar säljas i storpack. Men särskilt goda är de tyvärr inte. Smaken är ganska intetsägande och konsistensen är aningen mjölig och grynig. När det gäller utseendet så handlar det om den förhatliga tubformen igen. Dessutom är Anamma vegobullar väldigt bleka till färgen vilket ser oaptitligt ut. Förpackningen är lite trist: "väldigt mycket lådcykel".