Med restaurangen 800 grader tog han finpizzan till Stockholm, och maträtten har med åren blivit en växande trend i flera svenska städer.
Men man måste inte åka in till stan och gå på restaurang för att äta god pizza. I boken Pizza Wizard ger Oskar Montano tips och recept så att hemmapizzabagaren kan göra ordentlig pizza, oavsett om den ursprungligen kommer från Neapel, New York eller Rom.
– Det började med att alla kompisar ville köpa deg av mig hela tiden. Men den degen vi gräddar i pizzaugn funkar inte i en hemmaugn. Då började jag tänka på hur man ska göra en deg som passar i lägre temperaturer. Det har också blivit så komplicerat för många, med dyra vedugnar och specialutrustning hit och dit. Egentligen så är det inte så svårt, och det ville jag visa, säger han.
Vilken bild tror du att svensken har av pizza 2022?
– Det är lite olika. Det är dels det som ibland kallas för ”förortspizza”, som folk är uppväxta på. Sen har du ju ”finpizza” som ofta kallas för napolitansk pizza. Så jag tror att pizza för folk är allt från husmanskost till något fint som man går ut och käkar.
Upplever du att det finns fördomar mot pizzan?
– Ja, många olika. Dels det här med napolitanska pizzor, att de ska göras på rätt sätt och måste gräddas på hög temperatur. Vilket jag inte håller med om. Sen finns det fördomar mot förortspizzan, mot ananas på Hawaii och sånt där. Alla har åsikter om vad pizza får vara och vad det inte får vara.
Finns det något som pizza inte får vara?
– Nej, all pizza är gott. Sen är det klart att smaken är som baken. Personligen gillar jag när bra råvaror möter varandra på en god deg, då blir det alltid magi.
Funkar på nyår
Att pizza enbart skulle vara bakismat eller främst för barn motsätter sig Oskar Montano.
– Om man inte tycker om pizza så har man nog inte fått uppleva någon som gör en god pizza på riktigt.
Är det okej att bjuda på hemmagjord pizza om man anordnar middag?
– Ja! Det är det bästa. Det är så bra festmat.
Finns det något sammanhang när du själv inte skulle bjuda på pizza?
– Nej, det funkar i alla sammanhang.
Även på nyårsafton?
– Absolut! Det går att lyxa till det med lite förrättspizza.