Jag är inte bäst på att äta billigt. Jag dumpstrar inte, jag är inte Günther Mårder (tyvärr inte i någon mening, inte ekonomiskt oberoende men verkligen inte heller nöjd med att tugga eller krävs det ens, svälja ner, tvåkronorsgröt till lunch). Jag finner ingen njutning i att späka mig. Min överordnade drivkraft är känslan att göra en bra affär, av att lyckas lura systemet.
Det är ingen sport att äta gröt, det är tråkigt. Det man vill åt är ju inte det som bara är billigt utan fynd – skärningspunkten mellan minimal insats och maximal utdelning. Det handlar alltså om avvägningar mellan tre huvudsakliga faktorer: Pris, tid, smak.
Det gäller att välja sina strider, i livet så väl som i köket. Ta bakning till exempel. Är det värt att sätta ihop en prinsesstårta? Det är det inte. Möjligtvis om bakning är ens premiumhobby. Annars är det priset till trots värt att köpa på konditori – så många beståndsdelar ska till, botten, sylt, vaniljkräm, grädde, marsipan – och ärligt talat har någon någonsin ätit en hembakt sockerkaksbotten som trumfar konditoriernas? Det går väldigt bra att frysa prinsesstårta, men det är aldrig värt att köpa fryst färdig. Om den så är gratis är det inte värt det. Plastig grädde, sladdrig marsipan, torr botten – det är bättre att köpa ett rör kex.
Är det värt att baka bröd? Tveksamt. Däremot är det extremt värt att baka frallor. Frallor har a) ett avsevärt högre kilopris/pris mer macka än limpor och är b) mycket enklare att lyckas med i en hemmaugn plus att de c) blir torra så fort att de bäst äts nybakade och bara då.
De här dagarna i slutet av lönen i januari är kända som årets fattigaste. Det är väl ingen som orkar bry sig om att sätta guldkant på dem, det räcker att ta sig igenom. Töm kyl, frys och skafferi – det finns alltid mer där än vad man tror. Det är utgångspunkten för veckans recept, som även om man skulle köpa allt nytt landar på låga hundratal.
Krämig tomatsoppa
4 portioner
2 burkar tomater (hela, krossade eller passerade)
2 grönsaks- eller kycklingbuljongtärningar
2 klyftor vitlök
1 stor eller 2 små gula lökar
1 burk färdigkokta bönor, gärna vita
Olja eller smör
Eventuellt: En skvätt vatten, chili av något slag
Om det ändå finns i kylen: Morot, potatis, röd paprika, mjölk, grädde
Det här är min mesta livräddare, en superenkel tomatsoppa som också blir så god att folk ber om receptet. Och då får man skryta med att den inte ens kräver salt! Buljong räcker. Hacka lök och vitlök (inte för noga, det ska ändå mixas) och stek på medelvärme i smör eller olja. Har du någon morot, potatis, en bit paprika eller några färska tomater som är på väg att tappa det kan även detta gå med (tänk bara på att skära rotsaker i mindre bitar på grund av koktid). När lök och eventuella grönsaker mjuknat rör du ner buljongtärningarna och fyller sedan på med tomater och avrunna bönor. Puttra några minuter och mixa sedan slätt. Häll tillbaka i grytan och puttra ytterligare 5-10 minuter. Späd eventuellt med en skvätt vatten eller någon mejeriprodukt om soppan känns för tjock. Smaka av med peppar, eventuellt salt, citron, en nypa socker eller honung. Någon typ av chili, färsk, torkad eller i form av gochujang eller harissa, är också gott att ha i.
Servera! Kan kompletteras med krutonger på bröd som ändå blivit torrt, stekta i olja eller smör. Det är också gott att steka upp lite kapris och/eller hackade oliver och strö över – det blir snyggt och plötsligt en riktig måltid.
Listigt tips: Gör en dubbel sats och tacka sedan dig själv för att det står en perfekt sås eller grytbas i kylen. Funkar bra att fylla på med mer hela bönor/ärtor/linser och grönsaker i bitar, räkor, korv eller att värma rakt upp och ner och servera med pasta och någon ost.
Havrefrallor till soppa eller frukost
Ingredienser:
25 gram jäst
5 dl kallt vatten
2 tsk salt
2 tsk socker
2 msk olja
5 dl havregryn
5 dl vetemjöl
Mjöl eller gryn till utbakning
Havregryn hör till det som brukar stå i skafferiet där de, för alla oss som inte är Günther Mårder, riskerar att passera bäst före. Så ofta gör man ju inte chokladbollar. Den här degen rörs ihop på morgonen för att sedan bakas eftermiddag/kväll till soppan här bredvid. Eller, om man har det i sig, på kvällen för att sedan bakas ut till frallor nästa morgon. Börja med att röra ut jästen i lite vatten tills den löst sig. Fyll på med resten av vattnet och ha sedan i salt, socker, olja och havregryn, sist vetemjöl. Rör till en någorlunda slät gegga. Täck bunken med någon typ av folie eller en kökshandduk och ställ i kylen 8 timmar eller mer. När det är dags att baka: Ta ut bunken, sätt ugnen på 225 grader och stjälp ut degklumpen på ett bakplåtspapper. Ha lite mjöl eller havregryn till hands. Dela degen med kniv eller dylikt i 10-12 bitar. De ska inte knådas och knappt formas utan bara placeras ut och gräddas i 15-20 minuter.
Ork för en efterrätt också?
En förvånansvärt god och otroligt enkel grej är detta: Skala apelsin med kniv, skiva den så sedan rakt över så att du får tunna, vackra solar. Lägg på ett fat. Strö över socker och kanel. Servera!
Jenny Damberg är matprofil, journalist och författare. Hon har gett ut ett antal kokböcker, den senaste – ”Ärtor, bönor & linser” – kom förra året.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.