Aldrig skramlar det så tomt på kontot som sista veckan före januarilönen. Men självklart ska du kunna äta gott ändå. Särskilt när det går att äta både välsmakande och plånboksvänligt.
Dagens ETC:s redaktion har slagit sina kloka och januarifattiga huvuden ihop och bjuder här på sina bästa budgetrecept.
Simpel tomatsymfoni
Varför köra solo när du kan äta en hel orkester. Det vill säga av tomater av varierande nyanser av samma röda färg. Och det finns alltid på extrapris någonstans.
Lägg en klase körbärstomater i en ugnsform.
Droppa över olja och äppelcidervinäger och krydda med salt, peppar och socker.
Grilla på 250 grader (ja, de kommer att bli sotiga – snyggt ju!).
Koka valfri pasta.
När pastan är klar, ta ut de grillade tomaterna och rör ner dem i pastan.
Korv med bröd
Snabbt, gott och går hem hos alla. Med olika tillbehör kan rätten ätas flera dagar i veckan.
Tina korvbröd från frysen. Ett storpack korvbröd räcker till två middagar.
Stek korv.
Toppa med ketchup, inlagd lök och gurka.
Svenneindisk tomatsoppa
Lättlagad, mättande, god och (lite) exotisk.
Finhacka 1 lök och stek i olja tills den blir mjuk och glansig
Fyll på med finhackad vitlök, säg 4–5 klyftor, ungefär en tumstor bit ingefära och ett par chilfrukter.
När tiden känns rätt (innan något bränts), häll på 2 burkar passerade tomater, lika många burkar kokosmjölk och låt koka ihop en stund.
Om du har gammalt överblivet bröd kan du skära i kuber, steka i några minuter i olja och vips så har du dina egna krutonger att toppa soppan med.
Barnvänlig masala
Kryddigt och billigt. Och uppskattat av barn. Dessutom busenkelt att laga. Råkar du ha till exempel koriander eller mandel hemma så släng på det när allt är klart. För det skadar ju inte om det också ser lyxigt ut!
Hacka en gul lök och stek. När den börjar bli mjuk, häll i rejält med garam masala, lite gul curry och lite spiskummin. Och typ två finhackade vitlöksklyftor. Gärna lite riven ingefära också. Stek i någon minut.
Häll på en burk krossade tomater. Lagar du till många, eller vill göra matlådor, häll i en till burk. Gärna passerade tomater då.
Koka i tio minuter. Sätt samtidigt på ris eller bulgur.
I med en burk kikärtor och en burk av någon annan böna, typ svarta bönor.
Lägg i lite creme fraiche, en matsked kanske (det är det här som gör att barn gillar det!)
Salta, peppra och ha i en nypa socker (eller lite sirap). Och smaka! Smakar det för lite så i med mer garam masala. Lite citron är bra också.
Enkel minestrone
Tar man bort kött som ingrediens och skippar det steget så blir det ännu billigare. Eller ersätt med belugalinser om du har hemma och känner dig äventyrlig.
Stek vegofärs tills den får yta.
Stek lök och morot mjukt i cirka 10 minuter
Kläm i tomatpuré och kryddor och stek en stund.
Stek hackad vitlök i 30 sekunder.
Häll på krossade tomater, vatten, buljongtärning. Låt koka i 20–25 minuter.
Addera pasta mot slutet så den kokar sin koktid.
Linssoppa med potatis
Superbilligt och enkelt.
Dela några potatisar grovt, stek snabbt med tomatpuré och torkade örter.
Häll på med vatten och krossade tomater och kanske en buljongtärning.
Koka tills linserna är klara.
Råraka med lingontouch
Potatis är nästan alltid billigt. Behöver du fler argument? Just det!
Skala potatisen och riv den grovt. Salta och peppra.
Smält margarin eller vad du nu har för matfett hemma i en stekpanna. Platta ut ett tunt lager riven potatis i pannan. Stek på båda sidor lagom länge.
Ät med lingonsylt.
Blixtsnabb tomatsoppa med pasta
Enkelt, kvickt, krämigt. Tar max en kvart att fixa. Väldigt vegan. För fyra personer.
Hacka en lök och fyra klyftor vitlök.
Stek ihop i olja i några minuter
Häll på 4 dl vatten, 2 buljongtärningar, en liten förpackning havregrädde, en burk tomatkross
Krydda med cayennepeppar, peppar och salt
Koka upp. Mixa slät.
Koka valfri pasta på sidan om, gnocchi är toppen. Häll sedan i soppan.
PS. Om du vill vardagslyxa: mixa ihop en röra på tofu, havrefraiche, örtkryddor. Klicka i tallriken med soppa.
Röd linssoppa med potatis
Klassisk hippiefavorit. Dubblera receptet för massor av matlådor.
Hacka en lök och fyra klyftor vitlök.
Fräs i olja på låg värme. Löken ska inte få färg utan bara bli lite genomskinlig.
Pudra över 2 tsk paprikapulver, gärna rökt, och rör om.
Tillsätt sedan 3 dl röda linser, 1,25 l grönsaksbuljong, 2 st råskalade och tärnade potatisar och 2 msk tomatpuré
Krydda med 1 tsk salt och svartpeppar och spritsa på citron- eller limesaft efter smak
Koka sakta under lock i 30 min, eller tills linser och potatis blivit mosiga. Mixa slät om man vill.
Bonustillägg att slänga i soppan när den kokar upp: färsk spenat.
Vilken är din billigaste maträtt?
Torun Eriksson, 18, Stockholm, gymnasieelev
– Jag skulle säga pasta. Pasta med pesto och det man har hemma, till exempel grönsaker som blivit över. Eller carbonara!
Dror Felier, 71, Stockholm, konstnär och aktivist
– Gnocchi med gröna ärtor, grädde och ost för att smaksätta. Men det viktigaste för mig är att det inte ligger på individen att få tag på billig mat, utan på samhället.
Madeleine Olsson, 64, Södermalm, pensionär
– Grönsaker är billigt. Vitkål och grönkål är bra grönsaker att göra gratäng eller soppa på.
Tony Ahola, 40, Enskede, videomakare
– Bönpasta med äggröra. Och ketchup på det! Om man vill kan man blanda in lite gröna eller röda linser.
Eylem Ekici, 39, Huddinge, projektledare
– Jag är småbarnsmamma så det brukar bli köttbullar med pasta, korvstroganoff med ris eller fiskpinnar med potatis.
Fotnot: Saknar du mått och storlekar och mängder? Oroa dig inte, det bästa om du blir osäker är att dosera i omgångar och helt enkelt smaka av så att det passar din och familjens preferenser vad gäller smak och konsistens.