– Jag tänker att det inte behöver vara så stor skillnad. Hemligheten med julmat är att man använder smaker man känner igen. Och de råvaror som är i säsong kan man använda på ett annat sätt, lite mer mer kreativt. Som grönkål till exempel, som annars mest blir dekoration till skinkan. Det kan man göra bollar av istället.
De här smakerna som man förknippar med julen, går det att få till dem även med växtbaserad mat?
– Utan tvekan. Jag har märkt att även vegetarianer och veganer är nostalgiska och vill ha de klassiska smakerna. Kryddpeppar, saffran, apelsin. Samma sak med inläggningarna. Där kan man istället för sill använda blomkål, eller varför inte aubergine. Sen är lagen viktig, det är det härliga.
Folk generellt har nog ett par vegetariska eller veganska rätter på julbordet, men det är få som löper hela linan ut. Tror du att vi kommer komma dit i framtiden?
– Jag tror absolut att vi kommer gå mot mer vegetariskt och veganskt. Bara de senaste åren har människors inställning förändrats, folk är inte lika rädda för att testa. Egentligen krävs det bara att man serveras en god rätt för att man ska mjukna och tänka om. Den inställningen fanns inte tidigare på samma sätt.
Vad kommer du själv servera i jul?
– Jag kommer göra mina vegobollar med solrosfrön, som jag tycker är jättegoda. Sen gillar jag grönkålsbollar och vegansk Janssons frestelse. Hm, vad mer. Jag brukar alltid ha smördegsflarn med päron och valnötter. Sen blir det någon form av skagenröra, sill, fast med svamp istället, och sen blir det fänkål med citronmajonäs. Gud vad mycket det är. Det ska också vara rödbetssallad, Ris а la Malta och mandelmusslor, en form av mandelkakor som vi har nere i Skåne.
Det blir ett ganska rejält julbord med andra ord?
– Ja herregud, och det är bara en del av det. Jag älskar julbord och går all in.