Argentina kan knappast beskyllas för ansvarslöshet. Istället är landet drabbat av utpressning. Men det kommer inte att leda till katastrof, skriver Johan Ehrenberg.
Stater kan inte gå i konkurs. Det en stat gör är att den ställer in betalningar och omförhandlar lån. När Argentina gjorde det 2003 var det efter att man fått stora skulder på grund av en extrem nyliberal politik där argentinska valutan låstes mot dollarn (liksom vi i Sverige fick en kris 1992 när kronan blev ”fast” några år).
Lånen som togs för att ”rädda valutan” skapade underskott när man äntligen devalverade. 90 procent av långivarna gick sedan med i en nedskrivning av skulderna och Argentina började få en fungerande ekonomi igen. Men i USA finns hedgefonder som köper upp värdelösa fodringar och sedan försöker få ut maximalt i ett rent utpressningsspel.
I det aktuella fallet heter bolaget MNL Capital, ett spekulationsföretag som köpt skulder på två miljarder dollar för ett mycket lägre pris (vilket är en mycket liten skuldsumma i sammanhanget). Sedan vägrar man göra ackord på skulden och använder USA:s domstol för att få rätt – och USA:s domstol skyddar Wall Street i detta fall som i många andra.
Till saken hör alltså att MNL Capital aldrig lånat ut några pengar till Argentina, man har köpt värdelösa fodringar för att sedan utpressa. Skulden är så liten att argentinska banker försökte ta över den för att bli av med problemet. Om MNL Capital inte accepterade det ackord Argentina gjort med alla andra stora fordringsägare så skulle nämligen hela krislösningen tvingas avbrytas. Vilket MNL Capital och domstolen inte ansåg som relevant.
Argentinas skuld skapades inte genom en stor offentlig sektors satsning på sjuka eller gamla, eller på militära äventyr. Hela skulden var del i den finansiella nyordning som gällde på 90-talet och borde varit bortrensad för länge sedan.
Det är alltså inte en ekonomisk politik förd av dagens president och regering som det här handlar om. Christina Kirchner har snarare varit en av de tydliga motståndarna till den gamla finanspolitiken där Argentina knöts direkt till dollarn.
Det är inte ”slösaktig politik” eller ”slarv” som skapat situationen. Utan vansinnig nyliberal valutapolitik som gick som en våg över världen på 90-talet.
Den politiken havererade brutalt.
Nu tvingas Argentina ställa in betalningar för att finansiella utpressare får rätt i amerikansk domstol. Det hela kommer troligen inte få någon stor påverkan i finanssystemet globalt. Det är bara ett exempel på hur vansinnigt ekonomin fungerar när kortsiktig girighet och spekulation kombineras med lagligt skydd.