In i det sista pågick förhandlingarna mellan den argentinska regeringen och en grupp amerikanska hedgefonder – som kräver landet på 1,3 miljarder dollar plus ränta. Men sedan sänkte kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s landets kreditbetyg till så kallad ”selective default” – en begränsad betalningsinställelse.
En av huvudaktörerna i historien är dollarmiljardären och grundaren av New York-baserade hedgefonden Elliot Management, Paul Singer.
Singer köpte argentinska statsobligationer till kraftigt dumpade priser efter att landet 2001 hade ställt in betalningarna för dessa, för att sedan kräva full återbetalning. Planen var hela tiden, enligt Huffington Post, att ta saken till domstol för att på så vis tjäna stora pengar, ett upplägg han redan framgångsrikt provat i Peru och Kongo-Brazzaville och som gett honom och andra hedgefond-representanter öknamnet gamar.
Regeringen inför domstol
När 90 procent av långivarna gick med på en nedskrivning av obligationernas värde, vägrade Singer och en grupp andra hedgefonder, bland annat Aurelius Capital Management, att gå med på en nedskrivning. Istället stämde Singer och Elliot Management den argentinska regeringen och lyckades 2012 vinna i en federal domstol på Manhattan. Domaren Thomas P Griesa meddelade att innan Argentina betalar de nedskrivna obligationerna måste landet först betala hela skulden till hedgefonderna.
Argentina överklagade domen, men fick i juni avslag på överklagan av USA:s högsta domstol.
Den argentinska regeringen vill alltså betala majoriteten av långivarna, men hindras av domstolsutslag eftersom de vägrar vika sig för hedgefondernas krav.
Men diskussionerna mellan parterna fortsätter.
I måndags gick domare Griesa ut och försvarade medlaren i konflikten, advokaten Daniel Pollack, som den argentinska regeringen anser vara partisk. Argentina upprepade sin hårda kritik mot Pollack samtidigt som företrädare för den argentinska marknaden sa att de skulle inleda en utredning om olagliga spekulationsaffärer relaterade till hedgefondsborgenärer, rapporterar Reuters.
– Det är svårt att föreställa sig något värre steg från domstolens sida än att byta ut medlaren. Det vore en grov orättvisa och skulle drastiskt störa den process som pågår och som måste fortgå, sa Thomas P Griesa.
Om Argentina någonsin kommer att falla till föga inför hedgefondernas krav återstår att se. Det finns ingen internationell domstol för statsskulder som kan bidra till att lösa tvisten, skriver New York Post.