För det första, politiska beslut bör förhålla sig till verkligheten, i detta fall gäller det skolor, förskolor och kulturproducenter. För det andra, kulturlivets olika aktörer är beroende av varandra och av att politiska insatser hänger ihop. Därför har vi under pandemiåret 2020 haft särskild fokus på att stadens stödinsatser skett i nära dialog med kulturlivet. Jag ser dock ingen motsättning i att slå vakt om det kulturella ekosystemet och samtidigt rikta fler åtgärder till barn och unga – i synnerhet inte i dessa exceptionella tider.
Satsningen på en tillfällig Kulanfond var en av många pusselbitar, en vitamininjektion i det kulturella ekosystemet, för att på kort varsel få ut mer kultur till barn och unga kombinerat med fler uppdrag för kulturproducenterna i en svår tid. Fondens genomslagskraft överraskade oss positivt och har inneburit minimalt med byråkrati och sänkta kostnader för beställarna.
Vi är alla smärtsamt medvetna om hur hårt pandemin drabbat kulturlivet. Därför har staden sjösatt en rad viktiga insatser som krisstöd, kulturlotsning, hyresreduktioner, samordning mellan kommun, region och stat, omdirigering av personal och resurser, utebliven återbetalningsskyldighet av kulturstöd för verksamheter som ställts in, med mera.
Stockholms kulturbudget för 2021 är den starkaste någonsin och har en tydlig inriktning på att lindra pandemins effekter på stadens kulturliv. Med ett förstärkt kulturstöd på tio miljoner kronor vill vi ge utvecklingskraft åt kulturlivet samt hindra att den kulturella infrastrukturen i form av scener och samlingslokaler försvinner. Vi har tagit lärdom av Kulanfondens framgång och skjuter till ytterligare sex miljoner kronor till kultur för barn och kultur till äldre för att bryta isolering.
Wernolf vill att politikerna bjuder in kulturproducenter i samtalen. Jag kan berätta att staden nyligen tillsatt en oberoende expertutredning som ska göra precis det, prata med kulturaktörer om hur vi tillsammans kan bygga ett starkare kulturliv efter pandemin. Utredningen ska redovisas som en nystartsrapport under våren 2021. Som Wernolf skriver är ekosystem en långsam process som i mesta möjliga mån sköter sig självt. Därför ser jag fram emot att få ta del av idéer till reformer och konkreta förslag från kulturaktörer och kreatörer.
Men så länge kultursektorn mer eller mindre har näringsförbud behöver vi åtgärder som kan värna livskraften och mångfalden i det kulturella ekosystemet. Min ambition är att Stockholm ska vara en stad med ett rikt kulturutbud för alla åldrar även efter pandemin.