BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Startpunkten i pjäsen är Backa teaters historia. Den startades av unga radikala människor 1978. Jag gick runt och tittade på alla gamla affischer här, hur bilden av utstötta såg ut på 70-talet. Så starten är där, i det lilla, sedan förs den vidare och ut i det samtida Europa, säger teaterns konstnärliga ledare Mattias Andersson som både skrivit och regisserat pjäsen, till ETC Göteborg.
Ett mörkt Europa
Pjäsen hade urpremiär på Backa teater i lördags och kommer att turnera i Europa i ett samarbete med nätverket Prospero, som stöttar och lyfter fram kulturella och konstnärliga teaterprojekt. Från scengolvet på Backa Teater flyttar berättelsen ut i ett samtida Europa där mycket är mörkt och grupper bokstavligen stängs ute.
En av sju utvalda
Mattias Andersson är en av sju europeiska konstnärer som valts ut för det internationella projektet.
– Jag pitchade en del idéer för dem, och det här projektet var det de föll mest för, säger Mattias Andersson till ETC Göteborg.
Pjäsen kommer att spelas på svenska även ute i Europa.
– Då kör vi med textmaskin. Som subtitles på en film. Men det är mycket i den här pjäsen som ska fungera även utan språket, säger Mattias Andersson.
Ensemblen består av 14 skådespelare, däribland Maria Hedborg och Ulf Dohlsten som var med och grundade Backa Teater 1978. Föreställningen startar i bildandet och skådespelarnas personliga minnen.
– Vi är alla i ensemblen väldigt mycket oss själva, eller våra skådespelarjag, som inträder i olika situationer. Så det är inte vanliga roller vi tar oss an, säger Maria Hedborg till ETC.
Ensam
Östgötateatern, Norrköping
Premiär: 16 april
Skam, svek och stolthet blandas i detta kärleksdrama från 1886, skrivet av den då radikala dramatikern Alfhild Agrell. Ensam är en berättelse om den ogifta kvinnan Thora och hennes dotter Yngva, som får problem när hon i vuxen ålder möter kärleken.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Jag blir en bubbla
Borås Stadsteater
Premiär: 19 april
I barnteatern (5-10 år) Jag blir en bubbla möter vi en person som inte kan bestämma sig för vad den ska bli. Det handlar om att födas, bli till och förvandlas. Publiken får genom teaterns kostymer och masker själva leka olika roller. Vilken roll spelar jag i livet? Vem eller vad kan jag kanske bli?
Två kvinnor och havet
Uppsala Stadsteater
Premiär: 25 april
Två konstnärer delar livet, arbetet och en ö mitt i havet. Publiken för följa parets kärleksrelation på nära håll i pjäsen som bygger på Tove Janssons roman Rent spel, en fiktiv berättelse med starka självbiografiska inslag. Ett gästspel från Riksteatern i samarbete med Lahtis Stadsteater i Finland.
Till häst genom Västerbotten
Malmö Stadsteater
Premiär: 5 april
Sven Björklund och Olof Wretling bjuder på en reseskildring till häst genom sly och avfolkningsbygd och låter en ny berättelse om länet växa fram. Som bröderna Grimm fast 200 år senare. Här har Rödluvan och Snövit ersätts av berättelser om dödskliniken i Åsele och Postiljonen från Dalkarlså.