Poeter blir aldrig nominerade till Augustpriset, skrev Dagens ETC:s litteraturkritiker Magnus Ringgren när han ifjol kommenterade den årliga prisgalan.
Det handlar inte om att poesin inte är bra nog, eller att juryn är inkompetent, menade Ringgren. Poesin har bannlysts från Augustpriset av ett helt annat skäl: Galan är en del av förlagens marknadsföringapparat och poesin ger sällan tillbaka de investerade pengarna.
I år är dock inte mindre än två diktsamlingar nominerade till priset. Men det är inte årets mest omskrivna diktbok: ”Växla ringar med mörkret” – Bruno K Öijers första samling på 10 år.
Här är listan över samtliga nominerade.
Årets svenska skönlitterära bok
”Brorsan, Krabban och Lädret”
Linus Gårdfeldt
Albert Bonniers Förlag
En diktsamling om förgängligheten och festen, om platsens historia, skönhet och fulhet. Figuren Brorsan med burkmun står i centrum och det är genom hans "låtar" som platsen och situationen målas upp – ett samtida värmländskt landskap som befolkas av människor som Bröd-Jon, Lök-Emma, Gnidarn och Farmor.
Augustpris-juryn beskriver boken som ”ett ömsint porträtt av ett Värmland i all sin storslagna enkelhet.”
”Hyper”
Agri Ismaïl
Albert Bonniers Förlag
En roman om en kurdisk familjs sönderfall med finanskrisen 2008 som fond.
I skydd av natten flyr Rafiq Kermanj Teheran med sin fru Xezal och deras tre barn. Rafiq försöker bygga ett nytt liv åt sin familj i London, men förlamas av allt han har förlorat. I vuxen ålder går syskonen skilda vägar. Äldste sonen Mohammed stannar i London och söker sig till den brutala finansbranschen. Dottern i familjen, försvinner in i ett olyckligt äktenskap i Bagdad. Yngsta sonen drar sig undan till en tillvaro online.
Augustpris-juryn kallar boken en ”idéroman som aldrig står i vägen för det rika persongalleriet”.
Hanna Rajs diktbok är skriven till hennes mamma som dog 2021. I dikter som ofta är rimmade och med stildrag lånade från låttexter, men även i en klassisk sonettkrans. Rajs som just blivit mamma själv, frågar sig hur hon ska axla rollen utan sin egen mamma som stöd.
Augustpris-juryn beskriver diktsamlingen som en ”sällsynt sorgesång” och ”en till synes tröstlös kamp mot såväl den akuta saknaden som själva poesins bevekelsegrunder”.
”Den första boken”
Karolina Ramqvist
Albert Bonniers Förlag
Jamaica, våren 2002. Under en enda förmiddag får vi följa ett ungt pars historia, från den trevande början till det ofrånkomliga slutet.
Augustpris-juryn kaIlar romanen ”en fängslande kärlekshistoria och ett litterärt hantverk som övertygar”.
John Forsman erbjuds att i hemlighet slutföra en roman av Göran Frid, uppburen bästsäljarförfattare som drabbats av en stroke. John anar snart att det finns en dold historia bakom manuskriptets tillblivelse.
Augustpris-juryn beskriver Tony Samuelssons språk som fyllt av skärpa och humor, och boken som ”en vindlande bladvändare som rör sig lika säkert mellan genrer som på Stockholms gator”.
En av årets bästa böcker och något så unikt som en svensk idéroman, menade Dagens ETC:s kritiker Teodor Stig-Matz.
”Hundnätter”
Mirja Unge
Norstedts
Nadja återvänder hem till det övergivna huset på landet efter många år i staden. Hon börjar arbeta på ett boende för unga, återknyter kontakten med vänner som blivit kvar och träffar en man i grannstaden. I byn tycks allt vara sig likt, de outtalade maktförhållanden och våldsamheten som en gång fick henne att dra består.
Augustpris-juryn kallar boken för ”en deckare utan detektiv” som får ”glesbygdens komplexa verklighet och råa skönhet” att träda fram.
Nominerade till årets svenska fackbok
”Fängslade öden. Tjuvar och bedragare i 1800-talets Sverige”
Bonnie Clementsson
Historiska Media
Utifrån sjutton straffångars självbiografier skisserar historikern Bonnie Clementsson en bild av hur ett liv i kriminalitet kunde te sig i 1800-talets Sverige. Det handlar om fräcka bedrägerier, hårt åtskruvade handklovar och falska bekännelser. Vi får följa tjuvarna från barndom till livstidsdom och ibland ända till döden.
Augustpris-juryn menar att boken inte bara ger ”ett lärorikt perspektiv på tidens rättsvillkor, utan också en gripande inblick i överlevnad och mänskligt lidande”.
”De hemliga breven. Den politiska familjen och vardagens samtal”
Kaj Fölster, Bosse Lindquist, Janken Myrdal
Albert Bonniers Förlag
Alva och Gunnar Myrdal var med och skapade 1900-talets svenska välfärdsstat, satt i regeringen och erhöll varsitt Nobelpris. På 1980-talet vände den politiska vinden och deras gärning ifrågasattes, samtidigt som äldste barnet Jan Myrdals bok publicerade sin föräldrauppgörelse ”Barndom” .
I ”De hemliga breven” publiceras för första gången ett urval av de hittills okända brev, anteckningar och manus som Alva, Gunnar och Jan skrev på 1920 – 1980-talet.
Augustpris-juryn beskriver boken som ”en stark och gripande skildring av några av förgrundsgestalterna i 1900-talets moderna historia”.
Warner Oland (1879–1938) är en av Sveriges genom tiderna största Hollywoodstjärnor. Han spelade mot Marlene Dietrich och Greta Garbo, medverkade i bortåt hundra filmer och levde lyxliv i Beverly Hills. I mer än tio år har Kim Khavar Fahlstedt forskat om Warner Oland.
Augustpris-juryn kallar boken en ”laddad berättelse om emigration, drömmar och om filmindustrins inflytande på våra föreställningar om världen och varandra”.
”Ett liv värt att leva. Varför självmord blev människans följeslagare”
Christian Rück
Albert Bonniers Förlag
Psykiatriprofessor Christian Rücks bok om självmord. Sverige var först i världen med att införa en nollvision för suicid, men har ett brett folkligt stöd för dödshjälp.
Augustpris-juryn menar att Christian Rück skriver ”nyanserat, med stor insikt och en befriande självklarhet om detta oerhört svåra ämne” och att boken ”lyckas ta sig förbi och igenom alla de tabulager som ligger kring ämnet”.
”Varje tugga är en tanke. Svensk matkultur under 800 år”
Richard Tellström
Natur & Kultur
Mathistorikern Richard Tellström skriver om den svenska måltidshistorien från 1200-talet och framåt. Han visar hur maten vi äter speglar det omgivande samhället och dess utveckling.
Augustpris-juryn menar att boken ger ”ett fördjupande och tillgängligt perspektiv att försjunka i mellan måltiderna”.
”Skogen. I folktro, sägner och sagor”
Tora Wall
Bokförlaget Stolpe
I boken tecknas tusen år av berättelser om skogen utifrån sägner, sagor, folkminnen och traditioner. Bland annat om älvor, vittror, läketräd, Carl von Linné, jägare och Ronja Rövardotter.
Augustpris-juryn menar att Tora Wall skildrar en ”naturmiljö där verklighet och fantasi möts, något som förstärks av den omsorgsfulla formgivningen och det rika illustrationsmaterialet”.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.