Camilla Läckberg anklagas för att ha anlitat spökskrivare
Lapo Lappin, landets främsta skribent inom den smala genren "litteraturgräv", släppte i veckan ett nytt bokscoop på nättidningen Kvartal. Med hjälp av ett AI-verktyg har Lappin kommit fram till att språket i Läckbergs böcker "Kvinnor utan nåd" och "Gå i fängelse" skiljer sig så pass mycket från hennes tidigare titlar att de måste vara skrivna av någon annan.
Lapo Lappin kan, via AI-verktyget, även konstatera att språket i Läckbergs kriminalromaner är misstänkt likt en annan av Sveriges främsta deckarförfattare: Pascal Engmans.
På sin Instagram dementerar Läckberg uppgifterna och säger att Engman hjälpt henne med skrivandet i rollen som redaktör. "Det blåser på toppen", skriver hon för att sedan kritisera AI för att bortse från den mänskliga faktorn.
Kritiker lämnar Aftonbladet efter 40 år på grund av litterärt manifest
Med utgångspunkt i den "litteraturkris" Sverige drabbats av har Aftonbladets kritikredaktör Rasmus Landström knåpat ihop ett kontroversiellt litterärt manifest. I det ifrågasätter han att kultursidorna "kupar händerna runt en viss typ av avantgardistisk litteratur" och öppnar upp för en bredare litteraturbevakning.
"Vi kommer att lägga särskild vikt vid bevakningen av blockadbrytarna: den blomstrande arbetarlitteraturen, nyskapande science fiction, intressanta romances, experimentella deckare, serieromaner (som är sorgligt underbevakade). Ni kommer också få se flera artiklar om vad barn och ungdomar läser", deklarerar Landström, vilket har fått Aftonbladets kritiker Magnus Ringgren att säga upp sig från sina uppdrag efter drygt 40 år på tidningen.
"Som kritiker är jag satt att känna igen kvalitet och kasta bort skiten. Det uppdraget kan man inte fullfölja i Rasmus Landströms värld", skriver Ringgren på sin Facebook-sida.
Israelisk kritik mot mässprogrammet: ”antisemitism”
Årets program på bokmässan kritiseras hårt av Israels ambassadör i Sverige, Ziv Nevo Kulman. Trots att temat är ”judisk kultur”, så har mässan struntat i israelisk kultur, menar han. Besökarna kan få intrycket att judisk kultur är synonymt med jiddisch-kultur.
– Att ignorera Israel är att ignorera en central beståndsdel i judisk kultur, säger han till den israeliska dagstidningen Haaretz, och kallar mässans agerande för "antisemitism".
Enligt Nevo Kulman har ambassaden presenterat en rad programidéer för mässan, men alla har avvisats. Bokmässans vd Frida Edman säger till GP att hon är förbryllad över kritiken.
– Det är sju personer från Israel med, allt från litterära författare till filosofer, kockar och arkitekter.