Uppsättningen blev också en stor kritikerframgång och huvudrollsinnehavaren Denise Gough belönades med Laurence Olivier Award, Englands främsta utmärkelse inom teatern. I Sverige spelas huvudrollen Sandra Huldt, tidigare mest känd som skådespelare vid Teater Galeasen i Stockholm och olika fria grupper.
– Det är en roll som är fantastiskt intressant. Det här är mycket större än något jag gjort tidigare, ensemblen består av tolv skådespelare, säger hon.
Rollen som Emma dominerar hela föreställningen. Hon är inte bara med på scen hela tiden, utan hela pjäsens perspektiv går genom henne.
– Just det är både skrämmande och häftigt. Men även om min roll står i centrum så gör vi ändå allt detta tillsammans. Emma behöver alla de andra för att rollen ska kunna fungera, berättar Sandra Huldt.
Prisbelönt manus
Duncan Macmillan som skrev pjäsen fick också en Laurence Olivier-Award, i klassen Bästa nya pjäs 2016. I hans manus är det egentligen bara huvudpersonen Emma som förklaras, och ändå blir det ett allmängiltigt drama om beroende.
Titeln ”Personer, platser och saker” förklaras med att kampen mot beroende i pjäsen är en kamp mot substantiv, alla tätt sammankopplade med missbruket: personer man drogat med, platser där man drogat och saker man tagit.
För Sandra Huldt är det en stor skillnad att spela den här rollen jämför med tidigare uppsättningar framför allt på Teater Galeasen.
– Detta är en enorm utmaning, jag har tidigare känt att Galeasen har varit som hemma. Nu har jag, hoppas jag, fått ett nytt hem.
”Viktigt att tala om droger”
Regissören Andrés Lima har tidigare arbetat med Stadsteaterns teaterchef Anna Takanen, men då i Göteborg.
– Anna ringde mig och tyckte att jag skulle ta hand om den här uppsättningen, berättar Andrés Lima. Jag blev mycket intresserad över att vara med och skildra beroende, och det är mycket viktigt att vi talar om droger, säger Andrés Lima.
– Droger handlar inte bara om unga människor eller arbetslösa. Beroendet, oavsett om det är av alkohol eller andra droger, gäller alla; arbetare, hemmafruar, skådespelare och affärsmän.
Det är en vild uppsättning som Andrés Lima skapat: volymen är hög, musiken av Nick Powell griper tag och tempot förstärks av ljusdesignens många skarpa och blinkande ljusmattor.
– Jag älskar kaos, säger Andrés Lima, och jag är mycket nöjd. Det är en fantastisk ensemble och ljud, ljus och kostym är som jag vill ha dem. Jag vill visa att teatern och konsten kan koppla till sociala problem, utan att tappa det konstnärliga.
Föreställningen innehåller också en rad hänvisningar till kända verk inom teater och film, som ”Måsen” av Tjechov, ”Macbeth” och filmen” Excoristen” med Linda Blair.