Det är där det ”riktiga” sexet ska äga rum. Men trots dess upphöjda status så är slidan missförstådd och för många en källa till tristess och smärta. Det menar sexualupplysaren Sandra Dahlén, som nyligen har släppt en bok om saken, ”Hallongrottan – En bok om slidsex”. Så vi sätter oss ner för att under en timmes samtal djupdyka i denna kroppsdel.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Jag vet inte om jag någonsin hört ordet ”slidsex”, även om jag gissar att det är vad jag har praktiserat.
– Det var det jag upptäckte som sexualupplysare efter mina 22 år. Det väldigt många människor ägnar sig åt har vi inget ord för. Och sådant går jag igång på. Varför har vi inte det? Det är en hund begraven här. Det är det som betraktas som sex och det är heteronormativt kodat, det är penis i slidan och på ett sätt, in och ut liksom. Det är så normalt att det inte ens behöver ett ord. Men det finns så mycket att göra där. Varför ska penis in och ut vara det enda, oavsett vilken sexuell läggning man har?
Sandra Dahlén betonar att boken handlar specifikt om slidan, inte de yttre könsdelarna, som klitoris och blygdläppar utan ljust gången in och hur den fungerar, även om alla delar så klart hänger ihop.
– Vad vi gör i slidan är påverkat av politik, det är påverkat av hur vi ser på sex och kön och normalitet. Och många kämpar med sitt slidsex och har det besvärligt, jobbigt och rent av förfärligt. Men ändå går det inte för många att tänka att det där kan jag lägga åt sidan. När det inte funkar så tänker många att det måste vara fel på en. Man frågar sig vad är det för fel på mig, varför är det inte skönt, varför får jag inte orgasm, eller varför är det för trångt.
– När man ska hitta lösningar för slidsamlag, om det inte fungerar för en, är det också väldigt trånga mallar för hur lösningarna ska se ut. Det jag möter är att man inte tänker på slidsex som en praktik, bland många. En kroppsdel bland många som kan användas i sex. Om man praktiserar slidsex så kan man göra en mängd olika saker. Slidsex ska också vara något som är valbart. Jag upplever som sexualupplysare att det ofta inte är aktiva val vad man gör sexuellt. Man följer mallar, man vågar inte säga hur man vill ha det. Man visar hänsyn till varandra trots att kanske ingen vill göra det man gör. Mallarna är extremt snäva. I heterosexuella sammanhang är normen väldigt stark, kring vad som är ”riktigt” sex.
Behöver slidan mer respekt?
– Slidan är en plats för kamp för många människor. Även på ett samhälleligt plan kan politiker eller en hel by intressera sig för vad som kommer in eller ut i en slida, eller vad som rinner ut. Det är en plats som är väldigt laddad. Det är ett ställe som utsätts för otroligt mycket våld, både i krigs- och fredstid. Men det är också en plats för folks privata strider. Att man tycker att det är för mycket vätskor, för torrt, nu vill den inte som jag vill, den levererar inte orgasmer. Det är mycket krav på slidan. Och vi har generellt inte så mycket kunskaper om den. Hur den fungerar, vad som händer under en menstruationscykel, hur den fungerar i klimakteriet, hur lång tid en läkning ska ta efter en förlossning, eller vad det nu är. Den okunskapen skapar strider och besvikelser kring slidan. Istället för att man lever med den slida man har, som man är född med eller har tillskansat sig, och att man lär känna den och hur den fungerar, så bråkar man med den.
Som att alla skulle ta på sig kläder i exakt samma storlek och bli besvikna om de inte passade?
– Exakt. Det är också många som inte tar hand om den som man borde. Många verkar duscha in i slidan, använda tvål. Den får inte lukta, inte märkas. Det är det jag menar, show some respect! Det är en central kroppsdel. Det är bra att förstå sig på den och respektera den.
– Det är också därför jag har skrivit boken. Utanför vetenskapen är det svårt att få någon information. Hur fungerar slidan under livet? Allt man kan göra inom sex. Hur funkar slidan efter en operation, om man opererat dit en. Det är svårt att få samlad information, samtidigt som det är ett ställe där många håller på. Det blir ett tomrum där.
Vad har störst ”åh fan”-faktor bland folk när du upplyser, vad är det folk ofta inte vet?
– För det första så är det hur klitoris hänger ihop med slidan. Hur stor klitoris är och att den går runt slidan, att den finns inuti kroppen. Det brukar folk nästan bli arga när de får veta, över att de aldrig fått veta det. Också påminnelsen om vad som händer vid upphetsning. Att den djupnar, att det tar ett tag innan livmodertappen dragits upp vid upphetsning och slidan blir djup. Att det är flera processer att vänta in om man ska ha slidsex. Det är inte bara den första lubrikationen, det kan behöva komma mer. Det första är bara små droppar, det tar ett tag innan det blir ett flöde. Att väggarna svullnar och tjocknar. Att den vaginala kuffen, svällkropparna vid slidöppningen sväller.
Kuffen? Ok, det här har jag ingen som helst koll på.
– Nej, precis, varför vet många inte de här basala sakerna? Det är baskunskaper. För mig är den här boken basic anatomi och fysiologi som jag tycker att var och en ska känna till, oavsett om man själv har slida/vulva eller om man interagerar med folk som har det.
– Det intressanta med slidan är att de som njuter i slidan verkligen njuter. När jag som sexualupplysare får berättelser om långa orgasmer, ”jag tappade tid och rum”-orgasmer, så handlar det om slidan. Det tycker jag är häftigt. Hos många är det en outnyttjad resurs i livet. Samtidigt som jag anser att alla måste inte hålla på med slidsex, det måste få vara tycke och smak. Är jag nyfiken på den kroppsdelen, vill jag utveckla det, då ska man göra det, men vill man inte så ska man inte.
En gång för alla, hur är det med den omdiskuterade G-punkten?
– Det senaste man kommit fram till, vilket många av oss har sagt ett tag, är att det inte är en punkt utan en zon. Jag kallar den för G-zonen. G:et måste jag ha kvar eftersom annars förstår inte folk vad man pratar om. Det många forskare tycker verkar vara rimligt det är att om man trycker på främre delen av slidan, några centimeter upp, kommer man åt det så kallade cuv-komplexet, från engelskans clitoris, urethra, vagina-complex. Genom slidväggen kommer man alltså åt både vävnad, prostata runt urinrören, muskler, delar av klitoris. Det funkar inte likadant för alla, våra kroppar är olika. För många krävs två starka fingrar eller en G-punktstav.
Jag kommer att tänka på ett citat av skådisen Betty White, ”Why do people say ”grow some balls”? Balls are weak and sensitive. If you wanna be tough, grow a vagina. Those things can take a pounding.”
– Slidan kan vara den sköraste kroppsdel vi har men det kan också vara den starkaste. Den kan klara enormt mycket i rätt läge. Det handlar inte bara om att den klarar mycket under en förlossning, med endorfiner i kroppen och svällkroppar i rätt läge kan den vara hur tålig som helst. Men då ska man ha skött om den. Då ska man inte ha hållit på att duscha in i slidan, eller haft sex fast man inte känner för det, eller med fel partner på fel sätt. I rätt sammanhang är slidan oerhört tålig och i andra sammanhang är den otroligt skör. Framför allt är den missförstådd. Och apropå missförstådd, det kan lätt bli så att man vill att den ska gå som en klocka, man ska fungera likadant hela tiden. Men kroppar är inte så. Det beror på var vi befinner oss i livet. Slidan blir väldigt påverkad av övriga livet. Hur mår vi på jobbet, hur har vi det i vår relation? Är jag stressad? Lever jag med sorg? Och politiken, om man väntar på ett beslut om utvisning eller jobbar på en kvinnodominerad arbetsplats där det har skurits ner och jag förväntas göra två människors arbete. Då påverkas våra kroppar och vår sexualitet. Vi ser det sällan så. Det blir privata och personliga problem. På det sättet är slidan missförstådd.
– Det blir lite som en komisk del i boken, men ändå väldigt allvarlig, jag uppmanar till att använda slidan som någon form av alias. Att ta tempen på läget med hjälp av slidan. Tycker slidan att man ska byta jobb? Tycker slidan att man ska skicka bort ungarna oftare? Tycker den att man ska börja gå på sexklubb eller skratta mer?
Hur är slidans status i samhället i dag?
– Nu står vi tycker jag i kölvattnet av Freud och 1800-talet fortfarande väldigt mycket. Nu pratar jag om en västerländsk kontext. Där slidan får vara hela könet. Många använder ordet slida för hela könet, fast det bara är gången in. Det vill jag vara tydlig med, när jag pratar om slidsex så är det sex i slidan, gången in. Vulva är de yttre delarna, slidan är de inre. Så slidan har en så upphöjd status, att den får vara synonym med hela könet och att sex i vardagligt tal ska ske i slidan just, att det är det som är riktigt sex. På det sättet har den en upphöjd position, som kom under 1800-talet. Läkarvetenskapen som tittade på den märkliga kvinnokroppen och förpassade allt märkligt som de tyckte att kvinnor höll på med till slida, livmoder och äggstockar.
– Och där Freud lanserade teser om att det är i slidan man ska ha sex. Punkt slut. Den mogna kvinnan ska få orgasm av sex i slidan och klitorispill är något omoget som man ska lämna. Den här upphöjningen av penis i slida, ser man överallt. I Hollywoodfilmer ser man par som har sex i vackra vita lakan och det är som att ”look, no hands!”, man ser aldrig några händer användas. Det är kvinna och man och händer på ryggen gärna. Slidan har en enorm position. Samtidigt som den upphöjda positionen så finns det väldigt lite att läsa om den, väldigt lite kunskaper om hur den faktiskt fungerar. Och hur den skiljer sig mellan kroppar och hur den skiljer sig över livet. Så det är en märklig position den har. Den är så upphöjd, samtidigt som det pågår så mycket i den som inte är bra för människor. Det är så mycket smärtor, så mycket tristess i denna kroppsdel. Medan andra njuter ohämmat av den.
– Det säger också något om det samhälle vi lever i och den syn vi har på kön, att har du slida och vulva så ska det synas så lite som möjligt, man opererar för att göra vulvan mindre. Och har du penis och pung så ska penis vara så stor som möjligt. Också kopplat till vätskor, sperma har en helt annan status än menstruation eller flytningar. Det går inte ens att jämföra. Hur många roliga sketcher finns där lubrikationen flödar?
Det enda jag har läst åt det hållet är i en bok av Kerstin Thorvall.
– Så klart!
Hon beskriver hur hon ska ha sex med någon som hon är så otroligt tänd på, att hon plockar upp en trasa från golvet för att torka sig med.
– Gud, vad underbart! Det kan man behöva göra, man får mindre känsel när det är väldigt mycket lubrikation. Det är ju helt fantastiskt.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.