Alldeles nyligen har hon skämtat om att hon bara flyttat 50 meter i hela sitt liv – Husby och Kista är hemma. Därför var det också självklart att tacka ja när Ahmad Hussain, ordförande i Global Village, frågade om hon ville medverka under den nyligen avslutade Järvaveckan. Melody Farshins bidrag blev att vara moderator under ett medborgarsamtal samt ett panelsamtal.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Själv är hon splittrad inför Järvaveckan. Å ena sidan ett ”jättefint stort initiativ” som gör att frågor som negligerats tvingas tas upp, å andra hade hon snarare velat se att politiska och ideella initiativ från förorten lyftes fram än att partiledarna åkte ut till Järva.
– Jag tycker att det är synd att det måste ske under en mediefest. De liverapporterar åt alla håll och kanter. ”Gud vad de är nobla och gulliga som tar sig tid att åka hela vägen till Spånga IP”. Nej, det är deras jobb, det är ingen välgörenhet. Det är som att skolka hela året men dyka upp på skolfotograferingen och säga ”Jag var där”.
Melody Farshin berättar att hon inte kan relatera till partiledarna, ingen av dem ser ut som henne. Hur ska de ens kunna prata om problem som etnisk diskriminering då? Dessutom är hon trött på hur förorterna används i de politiska debatterna.
– De gånger jag hör förorten nämnas är när man pratar om bidragstagare, IS-rekryterare och polisiära insatser. Börda, börda, börda. Inget positivt. Det är väldigt synd för invånarna här berikar Sverige, vi behöver varandra.
Melody Farshin är även skeptisk inför Almedalen, ett evenemang hon tidigare kallat för elitistiskt kramkalas. Själv var hon där i rollen som ståuppkomiker 2014, samma år som nazistiska Svenskarnas parti var på plats. Hon minns en otrygg stämning för dem som bröt mot normen, och som gjorde att många icke-vita tenderade att hålla ihop.
Vad tycker du om att Nordiska motståndsrörelsen kommer dit i år?
– Det är rakt av svagt att acceptera något sådant och gör att icke-vita kommer att ducka arrangemanget ytterligare. Finns ingen ryggrad, en värdegrund, ett sunt förnuft? Nordiska motståndsrörelsen som till och med är militanta bör terrorstämplas och uteslutas. Att ens tillåta tillträde för rörelser som vill andra människor ont. Så som vi i Sverige garvar åt länder som ens diskuterar rätten till abort eller rätten till att få gifta sig som homosexuella. Självklarheter som är varje människas rättighet. Hur kan man då tillåta politik baserat på rasprivilegium? Det är skrattretande för att det är för dumt för att vara sant. Vem vet, nästa år kanske Pedofilpartiet, Hipsterslaktarna och Anti-tjockisskapet bjuds in. Ribban är ju väldigt låg.
Melody Farshin växte upp i ett samhällsmedvetet hem, men menar att det oftast inte var något som omvandlades till ett faktiskt engagemang. Hon berättar vidare att pappan, som invandrat till Sverige, aldrig kunnat skaka av sig en tacksamhetsskuld.
– Det gör att du alltid ser dig själv som en gäst, att du alltid är i underläge och aldrig blir bekväm. Du får inte ta plats som att det är ditt eget hem, du får inte möblera. Det gör att han inte säger ifrån, han kan svära åt en tv men den det är bakom stängda dörrar.
Själv kunde Melody Farshin inte längre hålla tyst när Järvalyftet inleddes 2006. Husbylägenheten som hon växte upp i blev en av de första som renoverades med rekordhög hyreshöjning som följd.
– Man har bott i fuktskadade och mögliga lägenheter i över 20 års tid. Man ska flytta ut i ett år och sedan komma tillbaka till en nyrenoverad lägenhet som du betalar av för resten av ditt liv. 40 procents högre hyra.
Hon är märkbart irriterad.
– Har du hälsofaror som mögel i ditt hem så ska de åtgärdas ändå.
Men föräldrarnas tv-tittande ledde till något, efter att ha sett ett kritiskt inslag om Husbyskolan på Öppna Kanalen bestämde de sig för att låta dottern börja på en innerstadsskola. Melody Farshin beskriver det som ett stort misstag. Hela låg- och mellanstadiet genomsyrades av exotifiering och förutfattade meningar.
– Det gjorde dels att jag undviker vita rum rakt av, för jag har bara erfarenhet av att vara ovälkommen. Jag känner mig inte hemma där, tyvärr. Och då har jag ändå varit i vita rum under större delen av min uppväxt.
Med åren blev ”Melody, du åker jättelångt för att komma till skolan” till ”Melody, är du kriminell?”, i takt med ”den ökade kriminaliseringen av förorterna”.
– Just nu har vi dödskjutningar som inte ses som en nationell kris och det är bara för att det sker i ytterstadsområden. Hade det varit på Stureplan hade man gått in med världens insatser, säger Melody Farshin med hänvisning med den nuvarande situationen.
Men samtidigt som hon möttes av klasskamraternas skeptiska blickar under skolåren fanns tjejgänget i Husby som brukade samlas hemma hos varandra. Deras skämtsamma jargong blev även Melody Farshins sätt att ventilera andra känslor, och hon fick ofta höra att hon formulerade sina åsikter på ett roligt sätt. Så småningom blev det också hennes roll att dra humorspäckade tal på födelsedagsfester.
” ... Och då tänkte de att de måste ju döpa sin dotter efter det som svenskarna uppskattar som mest så att hon absolut inte blir mobbad. Och då står det mellan Melodifestivalen och falukorv.”
Sex år efter att hon debuterade som ståuppkomiker möttes Melody Farshin av publikens skratt på Raw Comedy Club, när hon skämtade om hur det gick till när hennes iranska föräldrar kom fram till att hon skulle heta just Melody.
– Många tror att komiker har varit klassens pajas. Det kanske stämmer för vissa, men jag skulle säga att komiker oftast är den tysta personen som är väldigt observant. Komiker kommer upp med många aha-upplevelser och skämtar om mönster och saker vi gör som vi inte har tänkt på. Det krävs en otrolig analys för att komma fram till något som alla andra kan relatera till. Du vet aldrig vilka det är som sitter i publiken, det kan vara folk som är emot din existens till och med, och du ska få dem att skratta. Det är en ganska stor barriär.
I dag blir det runt tre föreställningar i veckan och däremellan går en hel del tid åt till att låta händelser i vardagen omvandlas till nya skämt. Melody Farshin konstaterar att hon ständigt måste förnya sig – om någon hör samma skämt två gånger kan förtroendet vara brutet.
– Ingen uppskattar en klassiker och kommer ropa ut ”dra det där skämtet”, säger hon.
Melody Farshin jobbar efter två ledord: Sparka aldrig neråt och dra aldrig skämt på bekostnad av kvinnorna i publiken. Melody resonerar som så att kvinnorna kan ha stirrat i spegeln i 40 minuter innan de tagit sig till stand up-klubben. Då är det inte hennes sak att trycka ner dem.
– En grabb däremot, jag kan med glädje driva med honom. Om han är snaggad behöver han inte ens en spegel. Han kan ha vaknat två minuter innan och bara hamnat där. Killar behöver inte bry sig om sådant för det kravet finns inte från samhället. Men tjejer är redan så utpekade så jag höjer dem hellre.
Hon beskriver en omvänd skönhetsnorm i humorvärlden, att det gärna ska ”synas” att man är rolig och att det därmed hade gynnat henne att gå upp 100 kilo. Melody Farshin har länge höjt rösten mot mansdominansen på Sveriges humorscen och den uppförsbacke som finns för kvinnor som vill in där. Enligt henne är det inte alls så att humorbranschen bara väntar på att kvinnorna ska ta mer plats, vilket man ibland vill få det att framstå som.
– Humoreliten har sett mer eller mindre likadan ut under de senaste tio åren, och det är humoreliten som bestämmer vem som kommer in och vem som inte kommer in, säger hon och tillägger att det hänger ihop med att kvinnor även underskattas i andra branscher.
– Man lägger inte samma tyngd och vikt vid en kvinna som pratar. Så tänk dig ett helt rum som ska lyssna på en kvinna som går upp på scenen med en mikrofon. Ingen rekvisita, inga bakgrundsdansare, ingenting. Hur ska du vinna deras koncentration och tillit?
Att uppträda i förorten är därför speciellt för Melody Farshin. Där möts hon ibland av unga tjejer med invandrarbakgrund som får en aha-upplevelse att någon som ser ut som dem ens finns på den scenen.
– Det är viktigt att se någon som påminner om dig själv i olika branscher för att veta att du är välkommen, säger hon.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.