– Jag har hört att man ömsar skinn vart sjunde år och för sju år sedan var jag ute på turné med föreställningen ”Under asfalten ett fjäll”. Det kommer nog att vara ett av de viktigaste åren i mitt liv där jag gick från gräsrotsnivå till att påbörja resan mot där jag är idag.
Det fanns så mycket kamp i den musik hon skapade då, förklarar hon. Hon och de andra aktivisterna blev svartlistade när de gick emot majoriteten i Jokkmokks kommun och protesterade mot gruvbolaget Beowolf Mining för runt tio år sedan. Företaget ville bygga en ny gruva på samernas betesmarker i Kallak, i närheten av Jokkmokk där Maxida Märak är uppväxt och bor. Hon beskriver det som att det var ”ett socialt självmord” att opponnera sig mot detta och att Jokkmokk ”var ett socialt minfält”.
Planerna på gruvprojekteringen har nu åter blossat upp inom kommunen. Samma patos och ilska som då, tar plats i hennes musik idag, vilket har gjort den ”rå igen”. Men där finns också hopp.
– Folk vill gärna utmåla mig som att jag är så arg, men är det något som jag alltid pratar om så är det hopp. Jag är inte bitter, jag tror inte att loppet är kört. Jag vill inte heller kriga. Jag vill att de här gruvförespråkarna i Jokkmokk snart ska hålla mig om ryggen och att vi ska kunna ifrågasätta kommunen tillsammans, att de surgubbar som spyr galla över mig ska ändra sig, skämmas och vilja gå med mig. Och jag ska komma dit, säger hon, med ett lätt skratt.
Du har tidigare sagt att ju större makt man har desto större ansvar har man också.
– Ja, det är lite som med Bamse, är man så stark så måste man vara extra snäll. Om du har en stor plattform och vet att du kommer påverka människor, då har du ett förbannat stort ansvar att tänka två gånger innan du yttrar dig.
Det är därför hon tycker influencer-branschen är ”livsfarlig” eftersom få av dessa influencers, enligt henne, tar sitt politiska ansvar.
– Det gör mig både förbannad och ledsen därför att det finns guldchanser för dem att kunna förändra samhället.
Hon tycker inte det går att komma undan med att säga att man vill vara neutral.
– Då får man i så fall backa bort från rampljuset. Vi har inte råd att vara neutrala i dagens samhälle. Det finns länder där människor riskerar sina liv om de höjer rösten och så har folk här mage att tycka det är obekvämt att ta politisk ställning, det gör mig spyfärdig.
Det är inte säkert att folk kommer att ta ställning för typiska vänsterfrågor, de kan ju vara politiska åt andra hållet.
– Absolut, men då vet jag vad de står för, var jag har dem. För mig är det viktigt.
– Folk blir förbannade på mig för att jag tycker så här, själv blir jag förbannad på att vi har rasister i vår regering. Men min åsikt att Sverigedemokraternas politik är farlig skaver mer än SD:s åsikter. Det är skrämmande
Vad vill du använda din egen makt till?
– Att upplysa, om sådant här, till exempel. Vi måste lära oss vår historia, hur det såg ut i Sverige under 30-talet och framåt, då hade vi kunnat känna igen varningstecknen nu.
”Min dotter fick panikångest”
När Maxida Märak tänker på den globala uppvärmningen känner hon stress. Klimatet är den fråga som engagerar henne allra mest.
– Vi har i stort sett fem till tio år på oss att göra radikala förändringar. Hinner vi inte det under den perioden kommer den livstid vi har kvar gå ut på att släcka bränder. Om tio år är min dotter inte ens tjugo år gammal.
I oktober medverkade Maxida Märak på konserten Climate Live i Kungsträdgården i Stockholm, där en stor skara svenska artister samlades för att sätta ljuset på pågående klimatförändringar. Med stål i blicken sjöng hon ”Nu brinner ängarna”, som hon specialskrivit för konserten, uppbackad av en barnkör. Låten växte fram ur ett samtal hon hade med sin nioåriga dotter NikeSunna, om när hon och andra aktivister protesterade mot gruvbolaget Beowolf.
– Jag började berätta för NikeSunna hur vi kämpade för samernas rätt till sin mark.
Hon förklarade att kampen om att stoppa gruvbygget i Jokkmokk fortfarande pågår och att klimatförändringarna, som en ny gruva skulle späda på, kan komma att förstöra förutsättningarna för renskötsel. NikeSunnas dröm är att bli just renskötare.
– När det sjönk in i henne att det kanske inte är möjligt, fick hon en panikångestattack. Jag kan inte säga till henne att det inte är någon fara, för vi går rätt in i döden om vi fortsätter leva som vi gör idag.
Det påminner om en textrad i hennes låt: ”Vinden blåser starkare för varje dag, nu går vi rätt in i elden till vår domedag”.
– Jag har aldrig tidigare varit med om en november i Jokkmokk som är så här varm. Vi ska ha isar på sjöarna nu, men det är öppet vatten. Björnen har inte gått i ide än, flyttfåglarna är fortfarande kvar och betet går rätt åt helvete. Hela systemet är ur balans.
Man har försökt ha ihjäl urfolk
Maxida Märak pratar intensivt, utan att väja med blicken. Det går inte att ta miste på hennes engagemang. Gruvstriden kunde hon stundtals koppla bort i vardagen, säger hon, men klimatförändringarna flåsar henne i nacken konstant.
– Det enda den här kapitalistiska storstadsvärlden bryr sig om är att ekonomin ska gå runt, säger hon och vrider blicken mot fönstret och den vältrafikerade och butikstäta Götgatan utanför fiket där vi sitter.
Men även om det ekonomiska systemet skulle falla samman kommer samerna klara sig. Det är hon övertygad om.
– Man har försökt ha ihjäl urfolk i tusentals år men det har aldrig funkat, för när det kommer till ett katastrofläge så är det vissa grundkunskaper som krävs för att du ska överleva. De som försöker trotsa naturen kommer till slut att gå under. Det spelar ingen roll hur rik du än är.
När vi ses har klimatmötet i Glasgow, COP26, avslutats för någon månad sedan. Maxida Märak betraktar på ett sätt många av ländernas agerande som ett spel för gallerierna.
– Det är greenwashing på högsta nivå. Men vi kan inte släppa frågorna bara därför.
Hon känner inte förtroende för politikerna när det gäller klimatfrågor.
– Men jag har förtroende för folket. Det vi är dåliga på idag är att lyfta dem som faktiskt gör gott. Det finns eldsjälar därute som kan förändra mycket.
Det är till dessa hon sätter sitt hopp.
– Och jag tror att sådana här klimattoppmöten är svinviktiga för det finns ett gäng som hela tiden kommer granska att länderna håller det de lovar och ifrågasätta dem om de inte gör det.
Maxida Märak sätter även ett stort hopp till sitt barns generation. Samtidigt tycker hon det känns fruktansvärt att lägga så stort ansvar på så unga människor.
– Politikerna vet hur läget är men de väljer att inte agera, för egen vinnings skull. Men snart sitter de unga på makten.
Ända sedan hennes karriär tog fart har Maxida Märak stridit för samernas rättigheter, att få bort förtrycket mot dem. I TV4:s program ”Så mycket bättre” – där hon medverkar denna säsong tillsammans med artister som Melissa Horn, Cherrie och Harpo – berättar hon om hur vanligt självmord är bland samer, att många av hennes vänner har valt att inte fortsätta leva. Sedan gör hon en knäckande stark tolkning av Cherries låt ”Änglar”, där hon rappar, sjunger och jojkar och har bearbetat texten: ”ett barn till ligger två meter under mark”, ”Sarek blev till guld, orten ett världsarv”.
I media har samisk kultur fått stor uppmärksamhet under de senaste tio åren – böcker, seriemagasin, filmer, utställningar, musik, tv-program … Maxida Märak håller med om att samer och samisk kultur har en helt annan position idag än tidigare.
– Det är en ny tid nu.
Hon tycker också att hennes egen generation tenderar att ta åt sig äran själva för detta och berättar att yngre samer ofta frågar de äldre hur de kunde vara så tysta, en undran över varför de inte sa ifrån. Det kan göra henne provocerad. Hennes mor- och farföräldrar tillhörde generationen som sattes i nomadskola som barn, blev slagna, fotograferade nakna, vissa blev tvångssteriliserade …
– Vi kan inte föreställa oss hur det var. De här kämparna från den äldre generationen har slitit och sopat vägen för den position som vi har idag.
– Jag skolkade ganska mycket i skolan och de som var mest besvikna på mig var mina far- och morföräldrar. ”Du vet inte vad du har och du kastar bort det”, sa de. ”Du får gå i skolan. Du kan bli vad du vill. Vi kunde inte det.” Det skakade faktiskt om mig. Och jag insåg att om jag har makten att göra vad jag vill, då ska jag också göra det.
Rannsakade sitt liv
Men det har inte varit gratis att kämpa för det hon tror på. I en intervju i Dagens ETC 2019 berättade Maxida Märak om hur hon just hade gått igenom en svår period, att hon hade kollapsat och bland annat fått stora svullnader i ansiktet.
– Det där var en blandning av utbrändhet och att jag har tjocka hjärtväggar.
Dessa gjorde att hon hade väldigt högt blodtryck och fick hjärtproblem. Under en period slutade hon träna helt. Idag springer hon dagligen, hämtar kraft i naturen och mår bättre än någonsin.
Kan du sätta ord på varför du mår så mycket bättre?
– Tid. Vissa saker måste man låta få ta tid. När jag efter många undersökningar fick börja medicinera mot högt blodtryck föll de sista pusselbitarna på plats.
Plötsligt pekar hon ut genom fönstret och säger: ”Där cyklar min kompis Harpo. Han med skägg.” Hon har fått syn på artisten som hon lärde känna under inspelningen av ”Så mycket bättre”. Mötet med de andra i programmet innebar för hennes del en självrannsakan där hon började fundera kring sitt eget liv.
– Det blev tydligt för mig att min stora kärlek inte ligger i relationer, utan i mina marker och i något som är större och kraftfullare än jag själv.
– Jag har min dotter och så har jag mitt barns pappa som fortfarande är min största kärlek. Vi lever inte ihop men vi är bundna till varandra.
De separerade för att deras livsstilar var svåra att förena. Musiken är för Maxida Märak just en livsstil, inte ett yrke.
– Jag älskar den livsstilen, men den blir också jättekomplicerad för andra människor. Jag kan inte leva i en vanlig familjemall, eftersom det mesta i mitt liv styrs av musiken.
Tidigare har hon inte upplevt att detta skavt, men programmet fick henne att fundera över ”hur mycket som är självvalt”.
– Det är inte så att ingen närmar sig mig, men det är ingen som tror att jag lever det här livet på riktigt. I slutändan tror nog de flesta att jag ska stadga mig, men jag är redan stadgad. För mig är det detsamma som att vara på resande fot.
– Jag lever ett dubbelliv där jag har mitt hus i Jokkmokk där jag är en, två veckor, sedan far jag och jobbar en, två veckor, sedan far jag på turné … varför ska jag sluta med det här? Jag älskar det.
Så du längtar inte efter en relation?
– Det är inte det jag säger. Jag säger att jag inte lever som andra.
För Maxida Märak är inte en relation synonym med att hon ska behöva anpassa sig efter någon som har ett nio till fem-jobb.
– Jag kan inte det. Och jag tycker det är tröttsamt att när kvinnor väljer en annorlunda livsstil där vi inte dansar efter någon annans pipa, så ses vi som svåra och traggliga. Män blir ofta inte ifrågasatta på det sättet alls.
Hon menar att den som accepterar att hennes liv styrs av musikbranschen kan inse att detta också innebär många möjligheter.
– Man kan se det som något härligt med en människa som man kanske kan följa med och upptäcka delar av världen med.