–Vad skulle du kunna göra för dem som eventuellt kommer till din (för)skola? Har du något att dela med dig av? Det kan man fråga barnen.
Särskilt viktigt anser hon det vara för pojkar, på grund av hur mansrollen ser ut i samhället där pojkar inte i samma utsträckning tränas i empati som flickor. Det är också flest män som röstar på främlingsfientliga partier.
Hon berättar att hennes egna barnbarn, fyra och sex år gamla, samlade in och gav leksaker till tiggare i hemstaden Visby. Det var ett sätt för dem att hantera situationen med fattigdom i sin närhet.
– Ställ öppna frågor, lyssna och var ärlig mot barnen. De förtjänar att höra sanningen, men de behöver samtidigt stöd för att hantera all skrämmande information.
Viktigt att prata
Rahma Omar är bibliotekarie på Botkyrkas barn- och ungdomsverksamhet. Hon berättar att det viktigaste för henne och hennes kollegor är att se till att biblioteket är en trygg miljö för alla, helt enkelt genom att välkomna alla. I de fallen barnen har erfarenhet av flykt och annan oro i vardagen vill de att barnen ska känna sig sedda och att de ska veta att de vuxna finnas där för dem. De erbjuder verksamheter som språkcafé och läxhjälp, och de har en lista med boktips på just ämnet flykt på sin hemsida.
– För mig som fått ärva flykthistorier från närliggande släkt känns det viktigt att barn ska kunna vända sig till vuxna för frågor och svar.
Hon tror att det är viktigt att som vuxen vara förberedd på att prata med barn om just anledningarna varför människor tvingas lämna sina hem. Särskilt, tillägger hon, i en tid då det finns risk att felaktig information sprids bland barnen.
I mars nästa år kommer barnboken Åka buss av Henrik Wallnäs med bilder av Matilda Ruta. Henrik Wallnäs jobbar som bibliotekarie och det är hans första barnbok. Idén kom från en resa han gjorde ihop med sin fru, där de besökte före detta Jugoslavien, platsen hon hade flytt från som barn.
– Efteråt sa hon ”Jag vet inte var jag hör hemma. Jag hör inte hemma någonstans”. De meningarna har hängt med mig sedan dess.
Boken blev ett sätt att försöka gestalta rotlösheten, som väldigt många som tvingats bryta upp och fly upplever. Under arbetet med boken eskalerade situationen i Syrien. Det gjorde det svårare att arbeta med manuset.
–Det måste finnas ett hopp i boken för att det inte ska kännas hopplöst. Samtidigt som det är en väldigt utsatt situation man försöker beskriva.
Boken handlar inte om någon specifik plats, tanken är att platsen ska vara mer öppen och tolkningsbar.
– Människor har flytt, och flyr i detta nu. Och tyvärr kommer människor att fly även i framtiden.
Kan en människa som själv aldrig upplevt flykt skriva om de här ämnena? Henrik Wallnäs refererar till Birgitta Trotzig, som sagt att konstnärskap handlar om att försöka gå ur sig själv och in i någon annan.
–Det är väldigt svårt, även för mig som lever med en människa som har flytt, att förstå det fullt ut om man inte själv upplevt det. Samtidigt är vi alla människor, och erfarenheter av uppbrott finns nog hos de flesta, fast på olika nivåer.
För förskolebarn
Den långa, långa resan
Text: Rose Lagercrantz
Bild: Ilon Wikland
Brombergs
Den välkända illustratören Ilon Wikland skildrar sin egen resa från Estland till Sverige. Hon kom hit ensam, som flykting. En sorglig och vacker bok, med text av Rose Lagercrantz. Kom ut 1995 men tidlösheten gör att den känns aktuell än idag.
Den dagen
Viveka Sjögren
Kabusa böcker
• Vi får möta Lilla Fågel och hans familj när de blir utknuffade ur sitt bo av andra fåglar. Ute i den läskiga världen måste de hitta ett nytt hem efter att ha förlorat allt. En fin bok om att förlora något, att vara flykting och att våga flyga.
Mörkret längst ner
Text: Lemony Snicket
Bild: Jon Klassen
Översättning: Katarina Kieri
Rabén & Sjögren
• En bok om att vara rädd och vad det innebär. Dramatiska, fina bilder som säger mer än många ord om en av de mest grundläggande känslorna.
Åka buss
Text: Henrik Wallnäs
Illustration: Matilda Ruta
Natur och Kultur
• En bok om flykten, i tidlös stil. Kommer i mars 2016.
Systern från havet
Text: Ulf Stark
Bild: Stina Wirsén
Bonnier Carlsen
• En berättelse om att fly krig. Handlar om finska barn under andra världskriget, men den är aktuell även idag.
Zahra och det gömda barnet
Helena Olofsson-Heshmat-Pasand
Rabén & Sjögren
• Ett barn i en svensk förort hittar en flicka inne hos Arga tanten. Det visar sig att tanten gömmer en familj och försöker hjälpa flickans pappa som sitter fängslad i Iran. Fint inifrånperspektiv om barn som utsätts för flyktens stress.
För lite äldre barn
Om det var krig i Norden
Janne Teller
Lilla Piratförlaget
• Ett tankeexperiment om hur det skulle vara om det blev krig i Norden och många skulle tvingas fly. Boken – som är utformad som ett pass – försätter läsaren i flyktingens situation. Boken riktar sig till barn på högstadiet.
Ny här och på flykt
Christina Wahldén
Nypon förlag
• En bok om en ensamkommande tonårspojke som har flytt från Afghanistan. Om saknad, sömnlöshet och framtiden. På flykt är en helt ny bok som kom i höst som handlar om syrier som flyr till Libanon. Nypons böcker är väldigt lättlästa och vänder sig till de som har svårt att läsa, eller inte är så benägna att plocka upp mysläsning.
Ankomsten
Shaun Tan
Kabusa böcker
• Shaun Tan vann det prestigefyllda Alma-priset nyligen. I hans grafiska roman får vi möta en man som reser över havet för att starta ett nytt liv, med nya chanser för hans familj.
Hur man pratar med barn om krisen i Syrien
1 Ställ öppna frågor och lyssna. Om barnet inte vill prata om frågan, tvinga dem inte. Uppmuntra dem att prata fritt och försök inte undvika ämnet om de vill prata.
2 Var ärlig. Förklara sanningen på ett barnvänligt sätt. Barn har rätt att få korrekt information om omvärlden. Samtidigt har vuxna ansvar att inte lägga allt för svår stress på deras axlar. Använd språk som passar deras ålder, och känn efter hur barnet hanterar informationen efter hand.
3 Betona att Sverige är en säker plats och det inte är några krig här. Bilderna på krig kan vara överväldigande för många barn, och då är det skönt att veta att man själv är trygg.
4 Visa dem alla goda människor som försöker hjälpa. Det är viktigt för barn att känna till alla modiga och generösa handlingar från vanliga människor. Till exempel kan man se på videoklipp på familjer som kommer fram i säkerhet.
5 Hjälp dem att göra en positiv handling. Uppmuntra till insamlingar i skolan eller annat som kan få barn att känna sig delaktiga i att hjälpa på ett positivt sätt.
6 Ta hand om dig själv. Om du hanterar situationen hjälper det barnet göra det också. Om du känner dig orolig eller upprörd, var inte rädd att prata med andra och be om hjälp och stöd. Försök ta dig tid att göra något konstruktivt för att förbättra migranternas situation.
7 Avsluta konversationer noggrant. Lämna inte barn ensamma med stress och upprörda känslor. Försök känna av barnets nivå av oro genom kroppsspråk och andning. Påminn barnet att de kan ha svåra samtal med dig när som helst, och att du finns där.
Margareta Rönnbergs tips på frågor att ställa till barn
Hur skulle det vara om ...
... du själv måste lämna ditt hem och ditt land?
... du var tvungen att gå i flera dagar utan att efter 300 meter få säga ”Är vi inte framme snart?”
... du inte visste var du skulle sova i natt? Eller nästa månad?
... du vore tvungen flytta vidare till ytterligare ett nytt ställe?
... alla dina saker var förstörda eller måste lämnas kvar?
... du inte fick träffa dina vänner? Kanske aldrig mer?