Till tårtan behövs:
• 1 sats pavlovabottnar
• karamelliserade nektariner
• mascarponekräm
• salt kolasås
• hackade pistaschnötter
Pavlovabottnar
2 bottnar à 20 cm i diameter
210 g äggvitor (ca 6 st)
400 g strösocker (knappt 4 1⁄2 dl)
1 tsk pressad citron eller 2 krm ättika (12%)
1. Sätt ugnen på 100 grader varmluft.
2. Blanda äggvitor, socker och citronsaft i en rostfri bunke tillhörande en köksassistent och ställ över ett vattenbad. Vispa hela tiden, men du behöver inte vispa upp blandningen till maräng.
3. När den når en temperatur på 60 grader sätter du bunken i köksassistenten och vispar tills du har en sval, glansig och fast maräng.
4. Klicka eller spritsa ut marängen i 2 bottnar på 2 plåtar med bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter.
5. Grädda marängen 2–2 1⁄2 timmar, beroende på hur tjocka bottnarna är. Låt dem stå kvar i eftervärmen tills ugnen svalnat helt (låt en sked sitta i ugnsöppningen så det kommer in luft).
Karamelliserade nektariner
6 nektariner
15 g strösocker (1 msk)
15 g smör
1. Kärna ur nektarinerna och skär i klyftor.
2. Stek dem i en stekpanna med socker och smör tills de fått lite färg och sockret smält.
Mascarponekräm
2 1⁄2 dl vispgrädde
300 g mascarponeost
30 g florsocker (1⁄2 dl)
2 tsk pressad citron
1. Vispa grädden lätt och blanda samman med mascarpone, socker och citronsaft.
2. Rör till en jämn kräm.
Salt kolasås
120 g glykossirap (knappt 1 dl)
180 g strösocker (2 dl)
3 dl vispgrädde
30 g smör
3⁄4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1. Koka upp glykos och strösocker på medelhög till hög värme. Låt småkoka tills det blivit en gyllenbrun färg, 150 grader. Rör om då och då.
2. Tillsätt grädden lite i taget under omrörning. Låt koka tills allt gått ihop till en jämn sås.
3. Dra kastrullen från värmen, tillsätt smör, salt och vaniljsocker och rör om.
4. Häll över i en skål och låt svalna i rumstemperatur.
Montering
1. Bred hälften av mascarponekrämen på en botten, lägg på hälften av nektarinklyftorna och strö över pistaschnötter.
2. Lägg på den andra bottnen och upprepa steg ett.
3. Ringla över kolasåsen och strö över pistaschnötter.
Servera direkt