Vid det här laget har nog de flesta av er redan sett klippet.
Lång historia kort för er som missade det: Sverigedemokraternas partiledare, dubbad till knackig arabiska med hjälp av AI, tjackögon straight outta uncanny valley, ägnar 14 minuter åt att riffa på alla nationalisters favoritbudskap: ”kom inte hit, du luktar skit”.
Ungefär så.
”För de som befinner sig i arabländer och tänker ta sig till Sverige är det viktigt att veta att det inte längre är ett Sverige med öppna gränser och saft- och bullepolitik. Utan det är ett nytt Sverige där lagar och regler ska hållas”, säger SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein, i en intervju med Dagens Nyheter.
På ytan kan Jimmie Åkessons AI-rabiska pr-stunt framstå som oskyldigt. Det är ju, som vissa redan har påpekat, faktiskt ingen jätteskillnad från att (som han gjorde häromåret) flyga ner till den grekisk-turkiska gränsen för att dela ut flygblad till migranter. Andemeningen och avsikten är ju densamma. Det enda som egentligen är nytt är själva AI-elementet.
Men användandet av AI gör att Sverigedemokraterna sållar sig till en växande skara politiker som, på mer eller mindre lyckade sätt, försöker göra den nya tekniken till sin vän. Exemplen dyker upp i allt raskare takt. Bara i höst har man kunnat läsa om hur New Yorks borgmästare, Eric Adams, ringer runt till väljare med förinspelade meddelanden (så kallade ”robocalls”) på mandarin.
Adams pratar inte mandarin, men med hjälp av AI kan han klona sin röst och envägskommunicera nödvändig information på en rad olika språk.
Piggt, på gränsen till ”how do you do, fellow kids?”, om ni frågar mig.
Med två dagar kvar till valet gjorde deepfake-Šimečka jobbet
Ett mer illvilligt utnyttjande av AI-röstkloning gick nyligen att notera i Slovakien. I en inspelning som satte fyr på sociala medier kunde man höra den socialliberale partiledaren Michal Šimečka smida planer på hur han skulle rigga det kommande valet, bland annat genom att muta till sig röster från det romska communityt.
Problemet var bara att Šimečka aldrig sagt något sådant. Granskningar visade snart att inspelningen var AI-genererad. Det spelade mindre roll. Med två dagar kvar till valet gjorde deepfake-Šimečka jobbet. Klippet lyckades skapa en icke-debatt som tros ha bidragit till att Šimečka till slut fick se sig omsprungen av det pro-ryska populistpartiet SNS.
Frågan är dock om något land kommer i närheten av Indien när det gäller syntetiska röstdubbningar.
Redan inför valet 2020 började regeringspartiet BJP ta hjälp av AI-genererade deepfakes för att ragga väljare. I närmare 6 000 WhatsApp-grupper, var och en bestående av flera miljoner medlemmar, kommunicerade BJP:s kandidater på språk som de egentligen inte behärskar.
Plojigt och aningen förutsägbart, kan tyckas, men betänk då skalan i ett land som Indien: 1,4 miljarder invånare, 22 officiella språk och fler än 30 språk med över 1 miljon modersmålstalare. Här är AI-dubbningen inte blott och bart ett ”piggt tilltag”, det är en direkt nödvändig strategi i det som ofta brukar kallas för världens största val.
Sedan valet 2020 har AI-röstkloner och deepfakes blivit vardagsmat inom indisk politik. I skrivande stund verkar den stora snackisen vara AI-genererade sång- och dansnummer med premiärminister Narendra Modi i spetsen. I klippen syns Modi sjunga kärleksballader på tamil, slåss mot skurkar i telugiska Tollywood-filmer och skaka göten i musikvideor på marathi.
Klippen tenderar att bli hypervirala och har kommit att fullkomligt dominera det indiska meme-landskapet under valrörelsen inför valet 2024.
Det är inte alltid dessa klipp går att härleda direkt till Modi eller hans parti, men mycket pekar på att de syntetiska dubbningarna delvis används som en strategi för att, så att säga, ”AI-washa” premiärministerns hindunationalistiska image.
Om vi riktar blicken mot den svenska politiska arenan igen är det förmodligen ingen slump att det är just Sverigedemokraterna som är först på bollen. I högerkonservativa kretsar har man nämligen beklagat sig mycket över politisk bias hos AI-företag som OpenAI och deras ChatGPT.
Det återstår att se hur övriga aktörer tänker förhålla sig till denna kulturkrigets nya frontlinje
Andrew Gorba, vd för anti-woke plattformen Gab, har i flera intervjuer sagt att högeraktivister måste anstränga sig och satsa på AI för att inte bli ifrånsprungna.
Givet hur tidiga man var med att inse vikten av memes och att, som det hette, ”vinna kampen om kommentarsfältet” kan jag bara anta att man även från SD-håll är medvetna om att AI kommer att spela en viktig roll i kulturkriget framöver.
Ur pr-synpunkt kan Åkessons arabiska tal därför tolkas som ett rätt smart drag. Det är liksom inte lika slätstruket och skenbart ”nere med kidsen” som förinspelade samtal på mandarin, men det är samtidigt inte lika uppenbart skurkaktigt som att deepfejka grodor ur sina politiska meningsmotståndares munnar två dagar före valet.
Så sent som i oktober lämnade Sverigedemokraterna in en motion för att tillsätta en nationell AI-nämnd. Jag vet inte vad det säger, men något säger det. Partiet har försiktigt (nåja) börjat flytta fram positionerna inför valet 2026. Det återstår att se hur övriga aktörer tänker förhålla sig till denna kulturkrigets nya frontlinje – och om Jimmie kommer låta sig inspireras av nationalistförebilden Modi och försöka AI-dubba sin väg in i fler minoritetsgruppers hjärtan.