Freddot Carlsson Andersson Ordfront förlag Roman Utkommer i januari
”Attraktivt område” är Freddot Carlsson Anderssons första roman och beskrivs av förlaget som ”en pricksäker skildring av de platser – geografiska och sociala – där de mest smärtsamma skavsåren uppstår”. Boken handlar om Jennifer som åker till London för att miljöombyte enligt hennes pojkväns mamma är den bästa terapin, och om John, Jennifers bror, som bläddrar i deras döda pappas pärmar och får syn på ett släktträd med uppdragna rötter.
Freddot Carlsson Andersson jobbar som stödperson inom socialpsykiatrin, men är också författare, bildkonstnär och illustratör. Han har skrivit flera fackböcker, bland annat ”B-laget – rapport från ett utanförskap” som kom ut 2022 och fick fina recensioner.
”Feng Yongxus förmåga att gråta”
Författare: Sanja Särman Albert Bonniers Förlag Roman Utkommer i februari
Bildkonstnären och filosofen Sanja Särman debuterar med en roman om exil, internet och begärets natur. Det handlar om Feng Yongxu, kallad Xu, som bor med sin kinesiska pappa i en förortslägenhet. Tillsammans med en ny vän navigerar Xu på sociala medier och internetsidor, hon börjar chatta intensivt med en främling som kallar sig curzio_111 och när de träffas i verkligheten förlorar Xu kontrollen.
I Särmans debutantporträtt i Svensk Bokhandel skriver författaren att hon vill skildra den första förälskelsen; ”Känslan av övermod, av fullkomlig offervilja, av att hjältedåden står på kö runt hörnet i väntan på att någon ska begå dem.”
”Body double”
Författare: Hanna Johansson Norstedts förlag Roman Utkommer i februari
Hanna Johansson debuterade 2020 med romanen ”Antiken”, för vilken hon tilldelades Katapultpriset för årets bästa debut. I vår kommer hennes andra bok, enligt förlaget en ”surrealistisk thriller om lögner och sanning” där en ung kvinna arbetar med att transkribera inspelningar åt en spökskrivare.
Boken skildrar också Naomi och Laura som förväxlar kappor på ett kafé och snart flyttar ihop. Laura börjar påminna allt mer om Naomi, och snart tar hon över Naomis liv.
”Jordisk”
Författare: Theis Ørntoft Översättning: Johanne Lykke Naderehvandi Albert Bonniers Förlag Roman Utkommer i februari
Den danska författaren Theis Ørntoft vann Europeiska unionens litteraturpris och nominerades till Nordiska rådets litteraturpris för sin roman ”Jordisk”.
Boken på 600 sidor utspelar sig mellan 1967 och 2036 och börjar med att tre syskon möts på sin morfars begravning. Romanen har i recensioner kallats ”amerikansk i sin utformning” och jämförelser har gjorts med Jonathan Franzens familjeskildringar. Förlaget beskriver den som en politisk och episk roman om guld, olja och västvärldens långsamma undergång.
”Det vilda hoppets geografi”
Författare: Anita Goldman Natur och kultur Sakprosa Utkommer i mars
Anita Goldman har ett rikt författarskap bakom sig och skriver i sin kommande bok om den västerländska kulturens relation till naturen. Enligt henne befinner sig vår civilisation i ett krig mot jorden. Vi har försökt besegra allt levande, men naturen börjar nu slå tillbaka med stormar, torka och en massutrotning av arter.
Genom att reflektera kring allt ifrån den amerikanska romantiseringen av vildmarken till trädgården som symbol för kontroll, skildrar Goldman i ”Det vilda hoppets geografi” människans separation från naturen. Resultatet blir enligt förlaget ”en tankeväckande resa genom historien och världen.”
”Män och kvinnor”
Författare: Lena Andersson Polaris förlag Roman Utkommer i mars
I sin nya bok återvänder Lena Andersson till en av den svenska samtidens mest omtalade och uppskattade romankaraktärer: poeten och essäisten Ester Nilsson, känd från ”Egenmäktigt förfarande” och ”Utan personligt ansvar”.
I ”Män och kvinnor” har Ester träffat en ny man och boken kretsar kring deras förhållande, men också kring de relationer som hennes väninnor befinner sig i. Även männens tankar och känslor utforskas i boken, som förlaget beskriver som en ”brett upplagd roman om liv och kärlek i vår tid”.
”Kaosmakarna”
Författare: Giuliano da Empoli Översättning: Pär Svensson Éditions J Sakprosa Utkommer i mars
I den här boken skildrar Giuliano da Empoli de människor som i många fall är okända för den breda allmänheten, men som bidragit till att våra samhällen förändrats i grunden. Det handlar om ideologerna, experterna och spinndoktorerna som sett till att kaosartade populister som Donald Trump, Viktor Orbán och Matteo Salvini kommit till makten.
Boken ”Kaosmakarna” utkom på franska 2019 och har sedan dess översatts till tolv språk. Giuliano da Empoli driver även tankesmedjan Volta och har arbetat som politisk rådgivare till Italiens premiärminister Matteo Renzi. Boken har i franska recensioner kallats nödvändig för den som vill förstå ondskans ursprung och är fortsatt aktuell i vår när Donald Trump intar Vita huset på nytt.
”Weird fucks”
Författare: Lynne Tillman Översättning: Helena Fagertun Weyler förlag Roman Utkommer i april
Lynne Tillman har beskrivits som ”sad girl-litteraturens gudmor” och nu släpps en av hennes mest älskade böcker för första gången på svenska.
”Weird fucks” publicerades på engelska redan 1980 och handlar om ett namnlöst jag och hennes sexliv under 60- och 70-talen. Förlaget beskriver Lynne Tillmans sätt att skriva om intimitet som ”nyfiket, illusionslöst och mörkt humoristiskt” och ”svårt att jämföra med något annat.”
”Nation av poeter”
Författare: Mohamed Yussuf Volante förlag Sakprosa Utkommer i april
Journalisten Mohamed Yussufs bok ”Nation av poeter” fördjupar bilden av en av de senaste årens mest hyllade svenska rappare: Yasin Mahamoud. I boken skriver Mohamed Yussuf om Yasins musikkarriär, hans kriminalitet och det uppmärksammade kidnappningsfallet, men också om somalisk kultur i Sverige.
– Jag vill teckna ett komplext porträtt av landets mest omdebatterade artist, och samtidigt skriva fördjupande om de konflikter som uppstått och skär genom det svenska samhället. På många sätt koncentreras de i Yasin, säger författaren Mohamed Yussuf i ett pressmeddelande.
”Tystnadens odjur – en memoar om fäder som flytt”
Författare: Emiliano Monge Översättning Hanna Nordenhök Nirstedt/litteratur Roman Utkommer i maj
Emiliano Monge är en prisbelönt mexikansk författare och statsvetare som introduceras för svenska läsare med den fiktiva memoarboken ”Tystnadens förfall”. I den gräver han i destruktiva mansroller och patriarkala strukturer utifrån tre generationers män som alla lämnar sina familjer för att befria sig själva.
När tidningen El país recenserade boken på originalspråk beskrev de resultatet som fantastiskt och som en ”otvetydig, rå fresk av Mexikos historia”.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.