Margaret Atwood
En global pandemi har utplånat större delen av jordens befolkning och vår planet befolkas nu av MaddAddamiter och grönögda crakerianerna. De senare är en ny sorts människa, skapad av genetikern Crake som hoppas att den nya, mindre destruktiva, arten ska vara bättre lämpad att ta hand om Tellus. Kanadensiska Margaret Atwood har omfamnat genrebeskrivningen “cli-fi”, climate fiction, science fiction men med klimatet i fokus. MaddAddam är sista delen i en triologi som inleds med Oryx och Crake och Syndaflodens år. Margaret Atwood blev i år även första författare att lämna ett bidrag till det norska projektet Framtidsbiblioteket, vars texter inte får läsas förrän om hundra år.
Artificiell fotosyntes
Hetta
Ian McEwan
För att främja sin egen karriär bestämmer sig professor Michael Beard för att lösa klimatkrisen. Det resulterar i en jätteanläggning för artificiell fotosyntes i öknen. Professor Beard är en egoistisk och notoriskt otrogen forskare som förkroppsligar människans svagheter. Ian McEwan reste bland annat på en polarexpedition för att hitta inspiration.
Personlig klimatresa
Climate Changed: A Personal Journey Through Science
Philippe Squarzoni
En nästan 500 sidor lång serieroman om klimatproblemen skapad av fransmannen Philippe Squarzoni som tidigare ritat och skrivit om bland annat mexikanska zapatister och mordstatistik i Baltimore. En slags dagbok över författarens egen kamp för att bättre förstå sig på klimatförändringarna och för att komma fram till vad han som individ kan göra.
Kapitalism vs klimat
Det här förändrar allt
Naomi Klein
Jorden går mot sin undergång – varför gör vi inte mer för att stoppa förloppet? Författaren till No Logo och Chockdoktrinen kopplar samman klimathotet med globalisering, den fria marknaden och västvärldens i högsta grad levande tradition av att utarma fattigare länder för att öka sin egen rikedom. Vilka är det som bestämmer, vad bestämmer de och vad är de ute efter? frågar hon sig. Varför har vi frihandelsavtal som sätter krokben för lokala miljöinitiativ? Klein förklarar varför kapitalismen är klimatets huvudfiende.
Titta det funkar ju!
Vår tid är nu : Tio hoppfulla perspektiv på klimatkrisen
Svante Axelsson
Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson vill gjuta mod i människor och politiker. Axelsson föreslår bland annat en höjning av koldioxidskatten med 250 procent och en dubblering av energiskatten – men vill samtidigt minska skatten på lönearbete. Många av förslagen i boken är politiskt svårgenomförbara, det medger författaren själv, men Axelsson påminner samtidigt om hur fort förändringar inom vissa områden faktiskt gått. Se bara på införandet av katalytisk rening av bilar, vilket motarbetades hårt av bilindustrin.
Mot den blå planeten
Stengudarna
Jeanette Winterson
I eko-dystopiska Stengudarna beskriver brittiska Jeanette Winterson hur den högteknologiska planeten Orbus är döende efter att ha dränerats på naturresurser. Var ska människorna ta vägen? En blå planet upptäcks i fjärran. Den skulle vara perfekt men bebos opraktiskt nog av dinosaurier. Stengudarna berättar också om den interplanetära kärlekshistorien mellan vetenskapskvinnan Billie Crusoe och den vackra roboten Spike.
Kampen om vattnet
The Water Knife
Paolo Bacigalupi
En ruskig torka – “Big Daddy Drought” – har torrlagt sydvästra USA och det pågår en ständig kamp om det lilla vatten som finns kvar i Coloradofloden. Människosmugglarna transporterar människor från Arizona till Kalifornien och Latinamerika har förvandlats till “kartellstater”. Före detta gängmedlemmen Angel Velasquez är en “vattenkniv” – en lejd fixare som utför de smutsiga jobben i vattenföretagens tjänst och en del av maskineriet som ser till att de rika fortfarande kan bo i grönskande minivärldar med rinnande vatten. Läs även Paolo Bacigalupis prisbelöta The Windup Girl från 2009 som utspelar sig i ett postapokalyptiskt Thailand. Båda titlarna är på engelska.
Transatlantisk vänskap
Malmö Manhattan 1994 2024
Catarina Rolfsdotter Jansson
Hur ser livet i Malmö och i New York ut år 2024 när effekterna av klimatförändringarna visar sig på allvar? Catarina Rolfsdotter Jansson berättar om relationen mellan två kvinnor och frågar sig hur starkt ett vänskapsband är många år efter att det skapats, när livet, och jorden, förändrats. Romanen är delvis inspirerad av författarens tid som utbytesstudent i New York på 1980-talet.
Klimatpredikande påve
Laudato si
Påve Franciskus
”Atmosfären tillhör oss alla”, skriver påve Franciskus i den encyklika (religiöst brev riktat till världens 1,2 miljarder katoliker) som skickades ut i början av sommaren. I brevet som finns utgivet i bokform kritiserar påven de som skor sig på miljöförstöringen, påminner om hoten mot centrala ekosystem och den biologiska mångfalden samt ställer sig bakom en snabb minskning av koldioxidutsläppen. ”Att vatten kontrolleras av stora multinationella företag” kan bli en stor konfliktkälla under det här århundradet, lyder ett annat av påvens varningsord.
Sår frön av osäkerhet
Merchants of doubt
Naomi Oreskes och Erik M Conway
Trots att forskarvärlden redan på 1950-talet konstaterade att rökning var skadligt så dröjde det länge innan några insatser gjordes för att minska cigarettkonsumtionen. Amerikanska lobbyister insåg nämligen att det räckte långt att så ett frö av osäkerhet. Håller verkligen sambandet mellan rökning och lungcancer? Vetenskapshistorikerna Naomi Oreskes och Erik M Conway visar hur en liten grupp opinionsbildare lyckats förhala politiska ingripanden inom en mängd områden, bland annat vad det gäller klimatet. Boken som ännu inte finns översatt till svenska har även blivit dokumentärfilm och visades bland annat på årets filmfestival i Göteborg.