Lollo
Linna Johansson
l När Linna Johanssons omtalade debut till sist kom var jag så rädd att bli besviken att jag väntade alldeles för länge med att läsa. Men boken levde upp till förväntningarna. Jag älskar hennes kalviga huvudrollsfigurer som drömlöst stryker runt i förorten. Älskar deras trasighet och Lollos nästan totala brist på vilja. Styrkan i deras ointresse för normen. Hellre kloaken än konventionen, hellre webcam än arbetslinjen. Och så vänskapen, den heliga. Lägger boken ifrån mig och sänder en varm tanke till mig själv som skolkande och folkölsdrickande tonåring. Bästa svenska debuten på åratal.
10 vilda hästar till toppen
Grethe Rottböll
l Ny bok om kompishästarna Plus, Dior, Lord, Dolanga, Minus, Pistage, Doj-Doj, Silver, Rataplan och Dandy som jag ännu inte läst, men tänker lägga i min egen 2,5-årings julstrumpa. Jag har utan överdrift läst seriens tidigare böcker 100 gånger för mina barn. Inte bara för att de älskar dem, utan för att de – olikt så många andra barnböcker för just den åldersgruppen – är roliga att läsa. Passar till 2-4-åringen.
Den vita staden
Karolina Ramqvist
l Bokseriens huvudperson Karin har ägnat dagarna åt lyxkonsumtion, kokain och självvald tomhet som gangsterbossens fru. Nu har han försvunnit och efterlämnat en bebis som suger sig fast i hennes själ likt en fästing. Ramqvists precisa och avskalade språk skapade redan i den första delen, Flickvännen, en stämning av lågmäld panik. I Den vita staden trappas känslan upp. Sviten är ett klockrent bevis på att feministisk litteratur inte behöver vara uppbygglig. Att Ramqvist inte ens blev nominerad till Augustpriset för sin fullkomligt bländande svit är en mindre skandal.
Hyresgästerna
Sarah Waters
l Jag fortsätter gärna att tjata lite om Waters. För att hennes romaner handlar om något så ovanligt som lesbisk romantik i krigs- och efterkrigsmiljö och för vad hennes berättelser gör med våra romantiktörstande, slitna kroppar, alldeles oavsett sexuell läggning. Köp till din mamma eller polare och kombinera med ett Spa-besök. Detta är en bok som bör sträckläsas.
Nora Webster
Colm Tóibín
l När Nora Websters man dör lämnas hon ensam i 60-talets Irland med två söner och en självkänsla som stympats av att under många år ha levt i skuggan av sin man. Med små medel tecknas en ömsint bild av en alldeles alldaglig och normalstark kvinna fram, med rädsla för starka känslor men med en passion för klassisk musik. Att Colm Tóibíns lågmälda och allt annat än dramatiska kvinnoporträtt finns gör mig så glad.
Underkastelse
Michel Houllebecq
l Jag älskar Michel Houllebecq. Han är ett as, en provokatör, ett enfant terrible . Men jag älskar honom. För att han är smart, rolig och fyller ett tomrum. Hans omdebatterade Underkastelse utspelar sig 2022. Det är presidentval och de kandidater som till sist finns kvar är Nationella Frontens Marine Le Pen och uppstickaren Mohammed Ben Abbes som företräder Muslimska Brödraskapet. Houllebecq petar i känsliga frågor, men till skillnad från oändligt många gör han det med skärpa och humor.
Texter 1998-2015
Kajsa Ekis Ekman
l Otaliga är de samlingar av kolumnisters texter som getts ut de senaste åren. De allra flesta floppar eftersom få krönikor är så bra att de håller för att staplas på rad. Det finns givetvis undantag. Dagens ETC:s ledarskribent Kajsa Ekis Ekmans samlade verk är ett sådant. Alla som läser vår tidning regelbundet vet varför. ”Hon borde bli frontfigur för en bred vänsterpopulistisk rörelse” skrev Aftonbladet om boken. Instämmer.
I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv
Tom Malmquist
l När Tom Malmquists flickvän snart ska föda deras gemensamma barn insjuknar hon plötsligt i akut leukemi och dör. Dottern Livia tas ut med kejsarsnitt. Alltihop utspelar sig på några dagar. Om detta handlar hans bok, som inte helt otippat drabbar läsaren som ett slag i magen. Att den berättas på ett avskalat, stundtals brutalt uppriktigt sätt gör bara känslan starkare.
Tillbaka i stallet: Handbok för vuxna hästälskare
Anna Kågström
l Jag har nog aldrig känt mig så mycket som målgrupp för en bok. Och jag är inte ensam. Återvandringen till stallet bör just nu närmast liknas vid en folkrörelse. Otaliga är vi vuxna kvinnor som återupplivar våra barndomars hästdrömmar genom att börja rida på nytt. Äntligen finns en bok för oss.
Resa in i tomheten. En reseberättelse från Syrien
Samar Yazbek
l Mamma, om du läser detta får du gärna göra en anteckning. Jag har ännu inte läst den här boken och skulle bli hjärtans glad om den dök upp under granen. ”Det händer att man kippar efter andan och vill spy”, skrev DN:s Jan Eklund om boken. ”Ett enastående litterärt reportage som vidgar världen och manar till engagemang”, hävdade Yukiko Duke. Samar Yazbek för oss rakt in i mörkrets hjärta, in i krigets Syrien. Få böcker känns mer aktuella just nu.
Monster i garderoben
Johan Hilton
l”Omistlig ögonöppnare! Kan någon ge Johan Hilton en August för bästa faktabok nu genast, tack!”, skrev Jonas Gardell på Twitter. Augustpriset fick han aldrig, men han hade kunnat få det. För essän han skrivit om Anthony Perkins, Norman Bates och kulturens systematiska trakasserier av homosexuella män under efterkrigstiden både fängslande, hemsk – och rolig.
Vi bara lyder. En bok om Arbetsförmedlingen
Roland Paulsen
l Allt av denne kändissociolog får ur sig är välskrivet och har full möjlighet att förändra världen. Ni som inte redan har läst – gört. Glöm för guds skull inte heller hans första bok Arbetssamhället. Ge bort till alla i er närhet som skryter om att de jobbar för mycket. De kommer förstå att de bara är lydigt trista och lider brist på fantasi.