Det som shoppas mest under Black Week är kläder, hemelektronik och skönhetsprodukter.
De som nobbar Black week-shoppingen av ”miljömässiga skäl” blev fler i förra årets undersökning från Svensk handel – men har åter sjunkit tillbaka.
Nu är antalet gröna nobbare på den lägsta nivån sedan frågan började ställas 2020. Men än så länge är detta bara prognoser.
Utsläppen och kriserna
Idag orsakar den svenska textilkonsumtionen utsläpp på över fyra miljoner ton koldioxidekvivalenter varje år. Det motsvarar utsläpp från 850 000 varv runt jorden med bil, enligt Naturvårdsverket.
Ohållbar konsumtion och produktion är de främsta drivkrafterna bakom de tre kriser som enligt FN hotar planeten: klimatförändringen, föroreningar och förlusten av natur.
Livslängden
Enligt Europeiska miljöbyrån siffror med några år på nacken används ett plagg i genomsnitt 7 gånger innan det kasseras. Naturvårdsverkets nya rapport ”Monster i garderoben” är försiktigare i analysen och hävdar att en t-shirt i genomsnitt används 30 gånger. Enligt samma rapport köper svensken i genomsnitt 25 plagg per år, strumpor och underkläder undantaget. Det är 20 plagg fler än vad som behövs i en klimatanpassad garderob, konstaterar rapportförfattarna. Genom att fördubbla livslängden för ett plagg minskar du dess klimatpåverkan med nästan 50 procent.
Återvinning då?
Textilåtervinning kan också kan också påverka miljö och klimat negativt. Att använda återvunnen fiber i en ny produkt minskar enligt Naturvårdsverket den totala klimatpåverkan med endast 5 –10 procent jämfört med att använda ny fiber. Bäst är alltså att inte köpa nytt alls.
Skräpet från skönhetsindustrin
Nästan alla av de över 120 miljarder lådor, tuber, burkar, askar etcetera som shoppas inom just skönhetsindustrin hamnar i soptunnan efter en enda användning, enligt återvinningsföretaget Terra Cycle. Och skräpet i havet fortsätter att öka till nästintill ofattbara volymer. Bara längs Bohuskusten spolas omkring fem badkar skräp upp – varje timme.
Teknikshoppingen
Det är kul med teknik! Men tillverkningen är en smutsig historia. Tillverkningen av en enda mobiltelefon ger upphov till 86 kilo avfall och 55 kilo koldioxid. En ny bärbar dator orsakar ännu mer: 1,2 ton avfall och utsläpp på 280 kg koldioxid. Det visar en rapport från Naturksyddsföreningen.
Samtidigt har den genomsnittliga svensken cirka tre oanvända mobiltelefoner i sitt hem och knappt 20 procent cirkulerar sin hemelektronik.
Vattnet
Att producera kläder kräver extremt mycket resurser. Produktionen av en enda t-shirt av bomull kräver cirka 2 700 liter färskvatten, vilket motsvarar en persons dricksvattenbehov i 2,5 år.
Stora mängder förorenat vatten släpps också ut från produktionen eftersom fabrikerna brister i vattenrening och hantering av kemikalier.
Skogen
Förpackningsindustrin har skäl att älska Black Week. Under det mest intensiva dygnet förra året sorterades 1,2 miljoner försändelser på Post Nords paketterminaler. Det kan jämföras med ett vanligt dygn då Post Nord i snitt sorterar runt en halv miljon paket.
Enligt Skogsindustriernas egen statistik går ungefär två tredjedelar av all pappersmassa som produceras i Sverige till tillverkning av kartong och annat förpackningsmaterial. Trots att många förpackningar återvinns behöver träd huggas ned för att vi ska kunna skicka varor. Enligt en rapport från Greenpeace från i somras använder sig flera jättar inom e-handeln, exempelvis Amazon, HelloFresh och Zalando, pappkartonger som kan kopplas till svenska gamla skogar. Greenpeace gjorde undersökningen genom fältundersökningar och spårning av timmerstockar.