Protesterna gäller reaktorer vid de två kärnkraftverken i Doel nära Antwerpen och Tihange nära staden Liege i Belgien. Reaktorerna har varit avstängda till och från under de senaste åren på grund av sabotage, mikrosprickor i reaktorernas tryckkärl, vattenläckage och en brand.
Trots att det finns ett principbeslut från 2003 om att Belgien ska avveckla sin kärnkraft och stänga reaktorer som är över 40 år gamla har parlamentet nu antagit en lag som tillåter de två åldrade reaktorerna i Doel och Tihange att vara igång i ytterligare tio år. Anledningen uppges vara att Belgien är beroende av kärnkraften för 60 procent av sin energiförsörjning och att det ännu inte har utvecklats tillräckliga alternativ.
Kräver samarbete
Det här har fått grannländerna att reagera. Tysklands miljöminister Barbara Hendricks har krävt att länderna ska samarbeta när det gäller att bedöma riskerna vid kärnkraftverken. På Twitter skrev hon efter ett möte med Belgiens inrikesminister Jan Jambon att ”en gränsöverskridande värdering av miljökonsekvenserna bör vara obligatorisk, inte bara när nya reaktorer ska byggas utan även när livstiden för åldrade kärnkraftverk förlängs”. Men hennes begäran har avslagits av den belgiska regeringen.
Kärnkraftverket i Tihange ligger bara sex mil från den tyska gränsen och gränsar till flera av Tysklands största städer. Nu har myndigheterna i Nordrhein-Westfalen, Rhenlandet-Palatinate och Aachen tillsammans med de holländska städerna Maastricht, Herrlen och Kerkrade beslutat sig för att starta en juridisk process mot Belgien för att få reaktorerna stängda igen.
”Oansvarigt”
Kärnkraftverkens säkerhet är inte en EU-fråga utan enligt EU:s regler är det upp till varje nation att själv garantera säkerheten. Men den gröna partigruppen i EU-parlamentet har låtit göra en egen undersökning av säkerheten vid de belgiska kärnkraftverken. Den publicerades i januari och slår fast att sprickorna i reaktorerna kan leda till en liknande härdsmälta som den i Fukushima.
– Att låta de två reaktorerna, som innehåller tusentals sprickor, vara i drift är oansvarigt. Eftersom säkerheten inte kan garanteras bör reaktorerna stängas ned. Om något skulle hända med reaktorerna skulle konsekvenserna i de tätbefolkade regionerna omkring reaktorerna bli katastrofala, säger den gröna gruppens ordförande Rebecca Harms i ett pressmeddelande.
Electrabel, det energibolag som driver reaktorn i Tihange, säger dock att säkerheten är garanterad. Och den belgiska kärnkraftsmyndigheten FANC menar att det inte finns några risker med att ta de gamla reaktorerna i drift.
Över 800 00 personer har nu skrivit under en namninsamling på sajten Avaaz för att få reaktorerna stängda. Christoph Scott på Avaaz säger till BBC att Belgien spelar med människors liv som insats.
Skulle du vilja göra din egen energi?
ETC Egen el kan ta fram ett förslag på solcellsanläggning utifrån dina förutsättningar.
Belgiska kärnkraftsreaktorer
Belgien har sju kärnkraftreaktorer vid de två kärnkraftverken Doel och Tihange.
I februari 2015 stängdes reaktor 1 vid Doel eftersom det finns ett beslut från 2003 som säger att kärnkraftreaktorer som blivit 40 år gamla ska stängas.
I december 2015 antog dock belgiska parlamentet en ny lag som säger att reaktorerna ska kunna vara igång i ytterligare tio år.
Bara tre dagar efter reaktor 1 vid Doel hade tagits i bruk igen i december fick den stängas på grund av generatorproblem.
Reaktor 3 vid Doel och reaktor 2 vid Tihange har varit tagna ur bruk under lång tid eftersom det hittades tusentals mikrosprickor i reaktorerna tryckkärl. De togs i drift i slutet av förra året men fick stängas igen några dagar senare på grund av vattenläckor.
Reaktor 4 vid Doel fick stängas akut i augusti 2014 efter ett sabotage som fortfarande inte är uppklarat. 65 000 liter vatten med oljebaserade smörjmedel läckte ut.