Mordhot och hat – här är vindkraften en stridsfråga
Bild: Shutterstock (montage)
Dagens ETC
För bara tio år sedan var de flesta invånarna i Söderhamns kommun positiva till vindkraft i kommunens vatten. Men runt 2020 höjdes plötsligt tonläget och en aggressiv motståndsdebatt blossade upp.
Vad var det som hände?
Dagens ETC besöker en kommun där hat, hot och kränkande kommentarer blivit vardag för tjänstemän och politiker som tror på vindkraften.
Redan 2007 gav Söderhamns kommun tillstånd för en havsbaserad vindkraftpark på Storgrundet, en dryg mil utanför kusten och i närheten av naturreservatet Storjungfrun. Beslutet passerade utan bråk och väsen. Tvärtom.
– Känslan i stan var att alla var för projektet. Det startades vindkraftsutbildningar och vindkraftscentrum. Människor såg vindkraften som en möjlighet till nya arbetstillfällen, berättar Ola Andersson, näringslivschef i Söderhamn.
Men på 2020-talet hände något. Vindkraftsmotståndet började märkas i debatten. Flera Facebook-sidor med starkt vindkraftskritiskt innehåll dök upp och tonläget blev mer aggressivt. Nystartade riksföreningen Motvind Sverige blev en samlande punkt för lokala Facebook-grupper som Nej till kustnära vindkraft i Gävle-Söderhamn-Hudik. I grupperna sågas vindkraften jäms med betongfundamenten, medan synen på kärnkraft som regel är betydligt mer positiv
Vindkraftmotståndarna anser bland annat att vindsnurrorna förstör utsikten och naturen, att de sprider mikroplaster och PFAS, minskar värdet på närliggande fastigheter och bullrar och blinkar på ett oacceptabelt sätt. Det varnas även, utan stöd i relevant forskning, för infraljud från vindkraftverk, som påstås skada människor och djur.
Hur infraljud från havsbaserad vindkraft påverkar marint liv långsiktigt saknas det idag kunskap om, men enligt Naturvårdsverket ska ljudet på de låga nivåer det handlar om inte vara skadligt för människor.
I trådarna sprids fotomontage som kraftigt överdriver storleken på planerade vindsnurror i horisonten. Tonläget är bitvis hätskt. Tjänstemän och politiker som öppet tar ställning för havsbaserad vindkraft i regionens kustvatten utsätts för hatiska och kränkande kommentarer. Det har förekommit dödshot mot både politiker och myndighetspersoner.
”Som en upplysning bara”
Hans Jonsson (C) blev måltavla när han som ordförande för Centerpartiet Gävleborg delade ett inlägg om att han var positiv till ny vindkraft i havsbandet utanför Söderhamn.
Ganska snart dök ett mordhot upp på skärmen.
”Jag hoppas att du bara råkade copypastea en faksimil i en artikel och inte på allvar menar att du vågar stå upp för dylikt tankesätt. För om det är det sistnämnda alternativet så är ditt liv i omedelbar fara. Lite som en upplysning bara.”
Hotet kom helt utan förvarning, berättar Hans Jonsson.
– Det var i en tråd på Facebook, där det inte förekommit något otrevligt alls innan. Och så pang kom någon in utifrån och vräkte ur sig det där.
Några fler hot har han inte utsatts för, men han har utsatts för hatiska och kränkande kommentarer.
– Har man dåligt med argument, eller dåliga argument, så skriker man. Så tolkar jag det, säger Hans Jonsson.
Samling i Söderhamn
Flera tongivande personer inom rörelsen mot vindkraft i Sverige eldar på olika sätt aktivt på en kritisk opinion. En av dem är Jan Blomgren. Han lämnade en tjänst som professor i kärnfysik vid Uppsala universitet på 00-talet. Idag är han kärnkraftsentreprenör och kärnkraftslobbyist. Han gästar ofta Swebb-TV och SD-kanalen Riks och fungerar som sakkunnig hos Motvind Sverige. I motståndskretsar betraktas han som en auktoritet och ”sanningssägare”.
När Jan Blomgren föreläste i det moderna Lärocentret vid gamla tågstationen i Söderhamn i höstas var det nästan fullsatt i hörsalen. Övervägande män med grå hjässor bland åhörarna. Några lokalpolitiker syntes till och ett par representanter för vindkraftsbolag.
Jan Blomgren varvade lättsamma anekdoter om släkten i Söderhamn med utläggningar om varför kärnkraften, är vägen till ett stabilt och hållbart energisystem med låga elpriser.
Till skillnad från vindkraften,som genomgående beskrevs som ”fladdrig”, opålitlig och skadlig ”fulel”, som både är häpnadsväckande olönsam och en kassako för dubiösa huvudkontor i skatteparadis.
Reaktorkramande vindmotstånd
Näringslivschefen Ola Andersson lyssnade också på Jan Blomgrens föredrag i Söderhamn i november. Temat var Vindkraft – frälsare eller gökunge.
– Men jag upplevde att det var en föreläsning som handlade väldigt lite om vindkraft och väldigt mycket om kärnkraft.
Han har funderat en del på hur det kan komma sig att starka motståndare till vindkraft ofta är samma personer som är väldigt positiva till kärnkraft. Det gäller inte bara personer med egna intressen i kärnkraftsbranschen.
– Det är något jag inte förstår. Samma personer som oroas över infravågor som skadar räkor tycker att det är fullständigt okej med kärnkraft. Jag är inte motståndare till varken kärnkraft eller vindkraft. Men jag skulle tycka att det var jobbigare att ha en kärnkraftsanläggning i närheten, mentalt. För att det blir större problem om det blir problem, säger Ola Andersson.
Han ser många fördelar med havsbaserad vindkraft i Söderhamn och är aktiv i frågan på kommunens sociala medier. Några direkta hot har han inte upplevt, men han är van vid kränkande och hatiska kommentarer.
– Hat, mycket hat. Att jag är en hycklande psykopat, korrumperad och köpt av vindkraftsindustrin. Man har skrivit att jag ljuger. Man ifrågasätter om jag har varit i skärgården överhuvudtaget, den typen av kommentarer. Det kan jag bli riktigt ledsen över.
Bristande tilltro
Ola Andersson har svårt att förstå de starka känslorna.
– Jag har också en sommarstuga ute i skärgården och kommer att se de här vindkraftverken ute i horisonten, men samtidigt så förstår jag inte riktigt problemet. Jag menar, tittar jag åt andra hållet så har jag Vallviks fabrik. Den har alltid funnits där.
Han har aldrig tidigare upplevt att en fråga väcker så mycket starka känslor och är så polariserad som frågan om vindkraften.
– Många verkar ha tappat tron på systemet. Jag frågar folk vad som är värst med vindkraften, är det utsikten? Nej, absolut inte. Vad handlar det om då? Ja, det handlar om infraljud, att räkor kan bli missbildade. Jag förvånas över att man inte tror på att vi har ett system som skulle stoppa bygget om räkor blev missbildade.
Majoriteten positiva
Så sent som 2022 sa söderhamnarna – i två olika omröstningar – nej till havsbaserad vindkraft på kommunens vatten. Men vid den tredje och senaste omröstningen i år var en majoritet positiva till vindprojekten. Ola Andersson tror att det beror på att det nya förslaget, enligt honom, gynnar kommunen mer.
– Det är färre verk, de är längre ut och förslaget ger mer pengar till kommunen.
Söderhamns kommun har sagt ja till de båda planerade vindkraftsparkerna på Storgrundet och Gretas klackar 2. Om projekten klarar sig igenom djungeln av prövningar och tillståndsprocesser som väntar så kan vindsnurror utanför Söderhamn generera nånstans runt 5,5 tWh vid 2030. Det motsvarar ungefär fyra procent av Sveriges årliga elanvändning. Det skulle ge kommunens näringsliv en skjuts, enligt Ola Andersson.
– Företag som vill tillverka e-metanol eller vätgas, saker som drar mycket el, är intresserade av att komma hit. Så frågar du mig som näringslivschef om detta kommer att generera jobb så säger jag ostridigt ja.
Fotnot: Dagens ETC har sökt kontakt med ett tiotal vindkraftsmotståndare i facebookgrupperna mot vindkraft men ingen har velat medverka.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.