– Kärnkraftverken i Sverige samägs av tre stora energibolag. Effektskatten kostar dem 4-5 miljarder per år. De kan lätt satsa hundratals miljoner kronor på en politisk kampanj – och ekonomer som ser egoistisk vinstmaximering som människans mål brukar vara lätta att få med på tåget, säger Tomas Kåberger.
Har du tröttnat på de stora elbolagen som tar ut miljoner i vinster?
Byt till ETC El, så hjälper du Sverige att ställa om till förnyelsebar energi!
Nya teknikbranscher kan inte organisera sig och betala för dyra kampanjer konstaterar han.
Nyligen varnade Vattenfall för att en förtida stängning av kärnkraften skulle bli extremt dyr för Sverige, med kostnader på 150-200 miljarder kronor. Ett projekt inom Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, har kommit fram till en liknande summa, omkring 200 miljarder. Kostnader som främst handlar om att kärnkraftselen måste ersättas med dyrare el, enligt IVA:s energiexpert.
Siffran tycks förutsätta att teknisk utveckling inom förnybar energi och batterier avstannar, att kärnkraftverk fungerar problemfritt i decennier – och helt utan olyckor! – samtidigt som ny billig teknik löser kärnavfallsproblemen, säger Tomas Kåberger.
Fördröjer utvecklingen
Enligt Tomas Kåberger har de stora energibolagen blivit tagna på sängen av framgången och den positiva kostnadsutvecklingen för de förnybara energislagen.
– Billig förnybar energi har sänkt värdet på gamla kraftverk och fossila resurser. Energibolagen i Europa har redan förlorat tusentals miljarder och flera riskerar konkurs. Nu försöker de gamla bolagens företrädare fördröja utvecklingen av förnybar energi och minska sina förluster, säger han.
Men om kostnaderna för solenergi fortsätter att falla så kommer solelen i Sverige att konkurrera ut reaktorerna stora delar av året om tio år. Övriga förnybara energislag skulle då kunna täcka upp när solen inte räcker till, enligt Tomas Kåberger.
– Då kommer alla investeringar i reaktorer att vara bortkastade pengar.
Samtidigt som regeringen och alliansen förhandlar om kärnkraftens framtid arbetar Energikommissionen på att ta fram underlag för en bred politisk överenskommelse om energipolitikens framtida inriktning. Kommissionens slutdatum är sista december. Tomas Kåberger är kritisk till Energikommissionens faktaunderlag som han menar hotar den industriella utvecklingen i Sverige. Han varnar också för att en snabb politisk uppgörelse nu ytterligare riskerar att fördröja den gröna omställningen.
– Om politikerna går händelserna i förväg hinner de inte analysera vad ny energiteknik betyder för Sveriges framtida energimöjligheter, säger Tomas Kåberger.
Strålsäkerhetsmyndigheten kräver att svenska reaktorer senast 2020 ska vara utrustade med system för oberoende härdkylning för att få drivas vidare. Det innebär en kostnad på omkring 1 miljard kronor per reaktor, enligt Rolf Lindahl, kärnkraftsexpert på Greenpeace.
– Skrotad effektskatt skulle innebära att staten betalar för de säkerhetsinvesteringar kärnkraftsägarna måste göra. Det är ett fiffigt sätt att få loss pengar, säger Rolf Lindahl.
Eftersom tiden för att uppfylla de skärpta säkerhetskraven börjar bli knapp ligger kärnkraftsindustrin på regeringen och alliansen om att skyndsamt ta fram en energiöverenskommelse. Av allt att döma räknar de med slopad eller kraftigt reducerad effektskatt.
– Mitt grundtips är att effektskatten tas bort. Men ett isolerat beslut om att ta bort skatten skulle sätta marknaden för förnybart ur spel och ge förödande effekter på energiomställningen i Sverige, säger Rolf Lindahl.
Har du tröttnat på de stora elbolagen som tar ut miljoner i vinster?
Byt till ETC El, så hjälper du Sverige att ställa om till förnyelsebar energi!
Statsminister Stefan Löfven har lovat att rädda de sex kvarvarande reaktorerna från en snar avveckling.
– Men det vore märkligt om Miljöpartiet är med och underlättar för kärnkraftsindustrin att leva vidare. Att hasta fram ett påtvingat beslut baserat på kärnkraftslobbyns önskemål vore olyckligt, säger Rolf Lindahl.