Hej expertpanelen! Kan ni reda ut om det verkligen är som ett antal industriföreträdare nyligen hävdade på DN debatt, att det måste till ett betydande tillskott av fossilfri planerbar baskraft i form av kärnkraft?
Går det att balansera variationerna i el-energi från sol och vindkraft med befintlig vattenkraft, nya pumpkraftverk, lagring av vätgas, elektrobränsle, batterier och värmelager vid värmekraftverk etcetera över årets vädervariationer?
Behövs verkligen dessa kärnkraftverk där staten skall stå för försäkringar vid haveri och lagring av atomsopor i tusentals år? Finns det vederhäftiga utredningar över olika scenarier med olika komposition av vårt energisystem och utan kärnkraft?
/Calle Wikholm, Södertälje
SVAR:
Hej Calle,
Ja, det går!
Delstaten South Australia saknar vattenkraft men klarar ibland 100 procent förnybart enbart med hjälp av solceller på hustak. 1800-talets ”svängmassa” har ersatts med kraftelektronik och batterier för att hålla frekvens och spänning stabila. South Australia siktar på 85 procent sol- och vindel inom ett par år och 100 procent redan år 2030.
Förutom exempel från verkligheten finns det teoretiska studier som visar att det är möjligt och billigt. Clamersforskarna Lisa Göransson och Filip Johnsson har gjort en för Sverige. Mark Jacobsen, på Stanford, modellerar hur det går att göra globalt.
Ett svenskt system med 100 procent sol-, vind- och vattenel är lättare. Sverige har också kraftvärme och industriella projekt för att producera vätgas som gör det enklare att hålla elmarknaden i balans.
Ord är viktiga:
Baskraft användes på 1900-talet för kol- och kärnkraftverk som hade lägst rörlig kostnad och producerade dygnet runt, året om. Nu finns ingen baskraft längre eftersom sol- och vindel har så låga rörliga kostnader att de allt oftare konkurrerar ut även kärnkraft och kolkraft.
Att kärnkraft är planerbar har inget värde. Planerna måste fungera också. Svensk kärnkraft har varje år producerat mindre än planerat, och reaktorer faller plötsligt och oplanerat bort. Därför krävs stor reservkapacitet. Ibland slutar kärnkraftreaktorer oplanerat producera i flera i månader. Ringhals 3 och 4 har illustrerat det.
Sol- och vindel däremot är förutsägbar och lättare att hantera på elmarknaden. Modern teknik och batterier klarar frekvensen.