Sedan 2009 har statliga Vattenfall tvingats till nedskrivningar på totalt drygt 90 miljarder kronor för misslyckade affärsprojekt, visar en sammanställning som SvD Näringsliv gjort. Bara det kraftigt övervärderade holländska kraftbolaget Nuon kostade 53 miljarder i nedskrivningar. Förra året krävde S, V och MP en haverikommission kring Nuon-affären men förslaget röstades ner i riksdagen.
– Jag tror det är viktigt att ta ett helhetsgrepp av affären som har kostat skattebetalarna så oerhört mycket pengar, sa Mikael Damberg (S), nuvarande näringsminister, på en presskonferens förra året.
Men trots att S och MP nu styr landet är det inte säkert att de gör verklighet av kravet. Regeringen utesluter visserligen inte en haverikommission men först och främst ska en statsrådsgrupp under Mikael Damberg se över hur Vattenfall styrs. Gruppen ska sedan besluta om affären överhuvudtaget ska utredas. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är starkt kritisk och upprepar kravet på en haverikommission.
– Jag tror det är väldigt viktigt att analysera varför Vattenfall har urartat så här. Det måste göras om i grunden och det krävs en helt ny inriktning. KU-granskningen gav inte vad man ville, delvis på grund av att Maud Olofsson vägrade komma dit, säger Jonas Sjöstedt till Dagens ETC.
Han anser att utomstående experter måste gå till botten med hela Vattenfalls verksamhet och de statliga ägardirektiven. Jonas Sjöstedt vill exempelvis att bolagets kolkraftsverksamhet i Tyskland granskas av en eventuell haverikommission.
– Jag tror det är viktigt att utomstående energiexperter också väger in klimatfrågan. Dels har Vattenfall förstört väldigt mycket pengar för svenska skattebetalare men lika allvarligt är att man valt energislag som skapar så mycket växthusgaser, säger Jonas Sjöstedt.
Avböjer kommentarer
I Mikael Dambergs grupp ingår även representanter från miljödepartement som lyder under miljöminister Åsa Romson (MP). Från departementet avböjer man dock att kommentera statsrådsgruppen eller kraven på en haverikommission och hänvisar till Mikael Damberg. Inte heller han vill kommentera frågan för Dagens ETC.
– Statsrådsgruppen som fått i uppdrag att titta på Vattenfall har inte haft sitt första möte än. Vi kan inte komma med några besked innan dess, säger Ann Wolgers, pressekreterare hos Mikael Damberg.
Hon vill inte uppge datum för första mötet men säger att det ”kommer att äga rum i närtid”. I en intervju med Svenska Dagbladet förra veckan underströk Mikael Damberg att han inte utesluter en haverikommission och att frågan sannolikt kommer att tas upp när gruppen påbörjar sitt arbete.
– När man hamnar i regeringsställning måste man sätta sig in i materian för att se var vi är i dag i Vattenfall, vilka utmaningar företaget står inför och hur långt KU-granskningen kom. Vi krävde haverikommissionen innan granskningen och hade hoppats att den skulle ha gett fler svar och att den tidigare regeringen skulle ta någon form av ansvar för de beslut som fattades, inte minst vid Nuon-haveriet, sa han till Svenska Dagbladet.
”Måste utredas”
Eva Goës (MP) är ledamot i Miljöpartiets internationella kommitté och före detta riksdagsledamot. Hon säger att Vattenfalls affärer självklart måste utredas men att det är upp till Mikael Dambergs grupp att avgöra om det ska ske via en haverikommission eller på något annat sätt. Samtidigt välkomnar hon Jonas Sjöstedts utspel.
– Självklart måste man pressa på utifrån och jag tycker V gör rätt i att ställa krav. Ställer ingen krav utifrån händer heller inget. Det gäller att sätta fingret i ögat och se till så det går rätt väg, säger hon.
Den 21 november kommer även Greenpeace att uppvakta Mikael Damberg om Vattenfall. Organisationen ska lämna över boken Bästa boken om Sveriges sämsta idé som är en protestskrift mot bolagets brunkolsgruvor. Författare är sammanlagt tusen kända och okända svenskar, eller ”ägare”, som projektledaren Sofia von Post uttrycker det med hänvisning till att Vattenfall är statligt.
– Vi kommer att gå till näringsdepartementet och överlämna boken. Tyvärr ville inte Mikael Damberg ta emot den personligen och det är ju synd eftersom det ändå är tusen av Vattenfalls ägare som skrivit den. Vi kommer också att lämna över en lista på 50 000 underskrifter mot brunkolsgruvorna, säger Sofia von Post.
Läs även:
Ehrenberg: "Därför saknas viljan för en haverikommission"