Det är tomt i Arbetsförmedlingens lokaler för unga på Fryshuset i Malmö när Dagens ETC är på besök och enligt arbetsförmedlaren Sigrun Sigurdsson händer det alltför ofta. Projektet Unga in vänder sig till ungdomar som varken arbetar eller studerar och de kommer inte hit frivilligt.
– Vi måste ha uppsökande verksamhet för att nå dem och de har ofta väldigt lågt förtroende för vuxna, säger hon.
I Malmö saknar hela 13 procent av ungdomarna sysselsättning, vilket är långt fler än i Stockholm och Göteborg. Det handlar om drygt fem tusen unga som få vet vad de gör eller hur de försörjer sig.
”Behöver en hjälpande hand”
Rahim Narsis och Mamun Yassini, 22 och 21 år gamla, jobbar sedan två år med den uppsökande verksamheten. De har precis haft ett möte i Rosengård och vi ses på stadsdelens eget bibliotek. De är själva uppvuxna i socialt utsatta områden i Malmö och har liksom många andra ungdomar gått ut skolan utan fullständiga betyg. Nu letar de jämnåriga som fallit utanför systemet och stadens gator, bussar och torg är deras arbetsplats.
– Vi är själva ungdomar som kommer från gatan och har lättare att förmedla kunskap till den här gruppen om vilka möjligheter de har, säger Rahim Narsis.
Under de två år som projektet pågått har de lyckats få sammanlagt 264 unga att skriva in sig på Arbetsförmedlingen och över hundra har gått vidare till jobb eller studier. Folkhögskolornas studiemotiverande kurser är ett vanligt första steg vidare.
Vad har ungdomarna som ni möter gemensamt?
– Deras verklighetsbild är mörkare än verkligheten egentligen är. De ser alla hinder, att man måste ha högskoleutbildning och arbetslivserfarenhet och tappar all självkänsla. Dessutom saknar de ofta människor i sin närhet som kan vara ett stöd och behöver en hjälpande hand från samhället, säger Rahim Narsis.
Skolan brister
Sigrun Sigrudsson och kollegan Mario Filipovic lägger stor skuld på skolorna i Malmö. På vissa Malmöskolor går uppemot hälften av alla niondeklassare ut utan behörighet till gymnasiet.
– Det spelar ingen roll om vi springer runt här som väderkvarnar och är engagerade så länge Malmös skolor släpper iväg hundratals ungdomar varje år utan fullständiga betyg, säger Sigrun Sigrudsson.
Mario Filipovic berättar att många hamnar på gymnasieskolans individuella program som i vissa fall inte erbjuder någon undervisning.
– Vi har träffat många ungdomar som kanske haft skoltid två timmar i veckan eller i värsta fall ingen lektionstid alls på de individuella programmen, säger han.
Även Rahim Narsis och Mamun Yassini är kritiska till skolan som de anser inte förbereder unga tillräckligt bra på vuxenlivet. Unga de möter vet knappt vad a-kassa är.
– Skolan lär ut fel saker och många elever vet inte vad de har att vänta sig eller vilka jobb det finns. Det är en djungel där ute, säger Mamun Yassini.
Rahim Narsis och Mamun Yassini fick redan som 18-åringar anställning på en statlig myndighet och det märks att de vuxit med uppdraget. De tycker att fler myndigheter borde anställa unga likt dem själva. Ungdomar som inte gått på högskola men som har annan, lika värdefull kompetens.
– Exempelvis Försäkringskassan och Skatteverket borde också kunna ge ungdomar en chans att visa vad de kan, säger de.
Läs alla artiklarna:
Del 1: Tusentals unga utan sysselsättning
Del 2: Risken stor att fastna i arbetslöshet under lång tid
Del 3: En skamfläck för Sverige