Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Nu visar ny forskning att kvinnor löper större risk att dö i sin första hjärtinfarkt än män.
– Vi ser tydliga skillnader mellan könen, säger Johanna Berg, forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.
Genom åren har flera studier visat att hjärtvården för kvinnor inte har varit lika bra som för män. Vården har varit sämre på att fastställa att det kan handla om en infarkt, eftersom kvinnor kan ha andra symtom än män. Studier från både Linköpings universitetssjukhus och sjukhusen i Göteborg har också visat att kvinnor inte får samma behandling som män. Till exempel får kvinnor inte lika ofta en ballongsprängning, det tar längre tid innan de blir undersökta med en kranskärlsröntgen och de blir mer sällan inlagda än män. Det finns också skillnader i medicineringen efter en hjärtinfarkt.
Nu visar dessutom en ny studie från Göteborg att dödligheten bland de män och kvinnor i medelåldern som drabbas av sin första hjärtinfarkt är högre bland kvinnor. Det kan läkaren och forskaren Johanna Berg konstatera. Det är fortfarande fler män än kvinnor som totalt drabbas av hjärtinfarkt, och av hundra kvinnor mellan 35 och 55 år som kom in med sin första hjärtinfarkt så dog fyra inom en månad. Motsvarande siffra för män var två dödsfall. Det innebär att andelen avlidna kvinnor är 63 procent högre än andelen män.
– Det vi kan se är prognosen för att överleva en hjärtinfarkt har förbättrats under åren, men inte lika mycket för kvinnor som för män, säger Johanna Berg.
Ofta flera sjukdomar samtidigt
En viktig förklaring till skillnaden är att kvinnor oftare har flera sjukdomar samtidigt, som högt blodtryck, diabetes, stroke eller kol. I vanliga fall har kvinnor ett större skydd mot hjärtsjukdomar på grund av det kvinnliga könshormonet östrogen och en hög nivå av det skyddande kolesterolet HDL. Men stress påverkar de här nivåerna och gör kvinnor mer sårbara för hjärtinfarkt. Och medan män oftast stressar på jobbet, så stressar kvinnor oftare både på jobbet och i hemmet.
Nu måste vården bli bättre på att ta hand om kvinnorna, säger Johanna Berg.
– Det gäller att kolla upp hur kvinnorna har det. Tidigare ställa diagnos och hjälpa till med livstilsförändringar, säger hon.
Läs även: Solveigs "träningsvärk" var sjukt hjärta