För snart tio år sedan flyttade Solveig Wistrand, som då var 65 år, från en lägenhet till en annan. Det hade blivit många rundor med kartonger och kroppen var sliten.
– Det började göra ont rakt igenom, från bröstet till ryggen, men jag trodde att det berodde på att jag hade burit, säger hon.
Solveig är van vid smärta. Det började redan när hon var ung och arbetade med att skriva på maskin. Axlarna och ryggen tog stryk. Det började göra ont, först där och sedan lite överallt. Efter många år av sjukskrivningar fick hon diagnosen fibromyalgi. Så när det började göra ont igen tolkade hon det inte som hjärtinfarkt. Inte förrän efter två–tre dagar.
– Då började smärtan gå ut i armen. Och det visste jag, det är ju ett tecken på hjärtinfarkt. Så jag ringde vårdcentralen och bad att få komma och göra ett EKG. Vi skickar ambulans direkt, sa de. Tok heller, sa jag. Men det gjorde de.
Ambulansen kom och Solveig kördes till hjärtintensiven på Universitetssjukhuset i Örebro. Där visade en kranskärlsröntgen att det mycket riktigt var hjärtat som var sjukt. Solveig fick ligga inlagd i en vecka. Dosen av den blodtrycksmedicin hon redan tog höjdes. Men någon operation eller ballongsprängning behövdes inte, enligt läkarna. Solveig fick åka hem, gå på kontroller på vårdcentralen och försöka lägga om sitt liv.
– Det är ju viktigt att jag rör på mig. Går promenader. Men ibland får jag så ont så och då vet jag ju inte om det är hjärtat eller inte, säger hon.
Oron är det värsta. Oron för att det ska hända igen när hon är ensam i sin lägenhet eller när hon kånkar hem kassar från affären. För en tid sedan fick hon också en liten stroke och det har förstärkt oron.
– Vem vet vad som händer mig om jag ramlar ihop där hemma, säger hon.
”Vi tar mer ansvar”
När Solveig får höra att kvinnor löper större risk än män att dö i sin första hjärtinfarkt är hon tyst en stund. Funderar.
– Är vi kvinnor svagare kanske. Vi tar i alla fall mer ansvar, vi har mer jobb. Handla, städa, laga mat. Och jag har ingen bil, säger hon.
Solveig har, precis som statistiken visar för kvinnor som drabbas av hjärtinfarkt, flera sjukdomar samtidigt. För ett år sedan upptäcktes hennes diabetes. Och när jag frågar vad det är som har påverkat hennes hälsa, funderar hon igen.
– Arvet kanske. Min mamma dog i hjärtinfarkt. Och så livet. Jag har varit ensamförsörjare av två barn samtidigt som jag har varit mycket sjukskriven. Mycket krafter gick åt till det, säger hon.