”Den politiska majoriteten i Stockholms stads förskolenämnd avslog vår ansökan om tillstånd för förskolan, trots fri etableringsrätt”, skriver Norlandia på sin hemsida.
När barnkullarna i hela landet krymper ställs frågan på sin spets. Är det den fria etableringsrätten som ska värnas eller att kommunpolitikerna får möjlighet att planera verksamheten?
”Föräldrar är ledsna”
Alexandra Mattsson (V), förskoleborgarråd i Stockholm, valde det senare.
– Den största utmaningen när det gäller förskolan i Stockholm är det minskade barnantalet. Förskolan finansieras med skolpeng per barn. Det gör att man måste omorganisera och se till att pengarna går till rätt saker. Men det är svårt när vi inte har full rådighet. Det är ju en ganska stor andel privata aktörer i Stockholm.
Hon ville värna om kvaliteten på de befintliga förskolorna i staden.
– Vi har redan sex tomma förskolor och 28 tomma avdelningar bara i den här stadsdelen, säger hon.
– Många föräldrar är ledsna för att vi behöver omorganisera. Vi måste slå ihop förskolor och stänga vissa. För vi vill ju ha pengarna till barnen och inte till halvtomma lokaler.
Oppositionen i staden, som består av M, L, C, KD och SD röstade mot beslutet att inte få öppna förskolan.
– Vi är vana vid de rödgrönas muntliga korståg mot alla privata aktörer – men nu har de gått för långt. Deras agerande i förskolenämnden hotar både den fria konkurrensen och Stockholmarnas valfrihet, säger Åsa Nilsson Söderström (L) till SVT.
Åsa Nilsson Söderström (L) är vice ordförande för Stockholms stads förskolenämnd. Hon skriver i ett mejl till Dagens ETC:
– Det stämmer att det blir färre barn i förskolan de närmsta åren, och det gör det svårt för stadsdelarna att planera. Samtidigt så är våra stadsdelar vana vid att anpassa verksamheten efter att antalet barn varierar inte bara över tid utan också mellan olika delar av staden. När det gäller tillstånd till privata förskolor så är kommunen myndighetsutövare. Då ska vi tillämpa lagen rättssäkert – inte utmana den av ideologiska skäl. Det är inte stadens uppgift att stifta nya lagar.
Hotar det här beslutet verkligen stockholmarnas valfrihet?
– Det är klart att ett enda nekat tillstånd inte hotar valfriheten i Stockholm– men majoriteten har varit väldigt tydliga med att detta är ett första steg. Förskoleborgarrådet Alexandra Mattson säger själv att hon vill ”utmana den fria etableringsrätten” och vi ser hur de rödgröna på område efter område försöker återkommunalisera verksamhet.
Två meter från annan förskola
Men Norlandiakoncernen har redan 14 förskolor i Stockholm och 38 förskolor om man räknar hela Storstockholm. I Hägersten där Norlandia Kompositören skulle öppna finns redan Norlandia Måsen 1,5 kilometer därifrån. Den närmaste kommunala förskolan ligger två meter från Kompositörens lokal.
Vi vet inte hur det kommer gå men det här ärendet kommer ge oss vägledning framåt.
– De vill öppna en väldigt stor förskola i ett område där vi har överetablering. De ville ompröva vårt beslut men vi står fast vid det och då går ärendet vidare till förvaltningsrätten. Vi vet inte hur det kommer gå men det här ärendet kommer ge oss vägledning framåt, säger Alexandra Mattsson.
Det är ett stycke i skollagen som förskoleborgarrådet hoppas kommer att låta staden stoppa förskolan. Där står att ”utbildningen inte innebär påtagliga negativa följder på lång sikt för eleverna eller för den del av skolväsendet som anordnas av det allmänna i den kommun där utbildningen ska bedrivas”.
Den fria etableringsrätten prövas alltså mot skollagen när förvaltningsrätten nu får avgöra om Norlandia får öppna förskolan.
Var tionde förskola läggs ner
Och det är ett fall som är aktuellt i hela Sverige. Överallt krymper barnkullarna. Enligt Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, kommer var tionde förskola att behöva lägga ner fram till 2027 på grund av att så få barn föds.
Samtidigt ger den fria etableringsrätten skolbolag rätt att starta verksamhet oavsett hur kommunens behov ser ut.
– När det gäller det här fallet så tycker jag att det handlar om att utmana den fria etableringsrätten och se om vi behöver ett kommunalt veto. Vi måste dra det här till domstol, säger Alexandra Mattsson.
”Borgarråd kan inte pröva lag”
Torbjörn Carlbom, som är kommunikationschef på Norlandia svarar via mejl:
– Att fallet går vidare till förvaltningsrätten är inget beslut kommunen har tagit, det är en konsekvens av att vi har överklagat ärendet till domstolen. Vi anser, i korthet, att kommunen inte kan avslå vår tillståndsansökan eftersom det råder fri etableringsrätt. I detta fall är också förskolan uppförd på uppdrag av Stockholms stad enligt ett exploateringsavtal från 2016.
– Eftersom vår överklagan var bilagd till vår ansökan om överprövning av beslutet i förskolenämnden måste kommunen hänvisa ärendet till rätten. Hade vi inte överklagat hade det inte hamnat i domstol.
– Jag noterar att Alexandra Mattsson får det lite att låta som om hon vill pröva lagstiftningen om fri etableringsrätt. En kommun eller ett borgarråd kan dock inte pröva en lag. För det saknas lagstöd. Det är den person eller organisation som anser att ett myndighetsbeslut är felaktigt som kan överklaga.