19 av 21 landsting svarade på enkäten SKL skickade ut för att få en bild av sommarbemanningen. Resultatet är att det förväntas bli ”ansträngt”. I Västra Götaland förväntas man stänga runt 400 av 4 400 vårdplatser på grund av att man måste omfördela resurser.
– Man måste se till att koncentrera verksamheten till akutvård och annan vård som inte kan vänta, som cancervård och förlossningsvård. Precis som tidigare år är det en utmaning för oss att leverera sjukvård samtidigt som alla våra anställda ska ha fyra veckor ledigt, säger Claes-Håkan Björklund, regionchefläkare i Västra Götaland.
Det stora problemet, uppger landstingen, är att ersätta sjuksköterskorna. Vårdförbundet menar att det inte beror på att det utbildas för få sjuksköterskor, utan snarare att arbetsvillkoren är sådana att de söker sig till den privata sektorn, kommunen eller utomlands för jobb.
– Någonstans tror jag att måttet är rågat. Arbetet sliter hårt, det har också blivit en stor effektivisering i vården vilket medför ett hårdare tryck, säger Ann Johansson.
Problem året runt
Att det är problem med att bemanna sjukvården under sommarmånaderna har blivit en återkommande tradition över hela landet. Problemet nu är att underbemanningen har fortsatt även under resten av året.
– Du kan aldrig ha full täckning på sommaren, det handlar om att man måste se över verksamheten och vilka verksamheter som ska vara igång. Det är en naturlig svacka, men nu är problemet att sommarsituationen är en året runt-situation och då blir sommaren ännu värre ansatt, säger Ann Johansson.
Vad kan ni på Vårdförbundet göra för att förbättra villkoren?
– Det enda vi kan göra är att föra diskussioner med arbetsgivarna lokalt, det är den påverkansorganisation vi är. Några andra konkreta åtgärder kan vi inte vidta, det är inte vi som har den makten, det är huvudmännen som har det ansvaret.
Brister inom akutsjukvården
Även i Skåne är man orolig för konsekvenserna av personalbristen. Förra året var det stor uppmärksamhet kring att det saknades personal på förlossningsavdelningen och man var tvungen att placera kvinnor som skulle föda på sjukhus som låg flera mil bort. Det problemet tror man sig ha löst inför årets sommar, men det har varit på bekostnad av andra verksamheter, säger Ingrid Bengtsson-Rijavec, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Skåne.
– I år ser vi brister inom bland annat akutsjukvården. Ingångsläget är sämre än det var förra året och vi har skapat ett tiopunktsprogram för att jobba långsiktigt för att bli en attraktiv arbetsgivare. Problemet med sommaren är naturligtvis ett problem här och nu, men vi måste också se det längre perspektivet och arbeta långsiktigt, säger hon.
Förra året bedömde SKL att patientsäkerheten inte hotades under sommaren, men Vårdförbundet är av en annan åsikt. Därför är de extra oroliga i år.
– Jag kan inte tänka mig annat än att det påverkar, så visst är jag orolig. Vi har redan i dag 1 000 stängda vårdplatser i landet, säger Ann Johansson.
Är du orolig för patientsäkerheten i Västra Götaland?
– Ja, men det är å andra sidan mitt jobb att oroa mig för den. Men självklart är patientsäkerheten mer hotad under sommaren. Det ligger i sakens natur, säger Claes-Håkan Björklund.
Fotnot: Dagens ETC har sökt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson för en kommentar men hon har avböjt.
Läs även:
Oro bland de vårdanställda: "En ohållbar situation"