På sjukhusen i Göteborg är det som vanligt ett pussel att få ihop sommaren. Beskedet till de anställda i år är att det kommer att gå, bland annat tack vare minskat antal vårdplatser. Trots det är Therese Viklander orolig.
– Varje sommar är ganska mycket kaos. Jag tror tyvärr inte att det blir bättre i år, säger hon.
Hon har jobbat som sjuksköterska på Mölndals sjukhus i tre år, och känner redan att hon inte vet hur länge hon kommer orka.
– Situationen som den är nu är inte hållbar. Min känsla är att pressen har ökat, det har blivit stressigare samtidigt som alla är väldigt måna om att ge en bra vård. Det går inte ihop, säger hon.
Känner oro
Några kilometer bort jobbar Andreas Sigfridsson. Han är ännu färskare i yrket – för några måander sedan började han på Sahlgrenska. Han tycker det är väldigt roligt, men samtidigt tuffare än vad han väntat sig. Och han räknar med att tempot skruvas upp ytterligare i sommar.
– Det känns lite oroande, säger han.
Dessutom är han en av dem som kommer att jobba när många andra har semester. Han har sagt ja till att skjuta på sin semester. Sahlgrenska har i många år erbjudit sjuksköterskor som gör så runt 5 000 kronor extra i veckan.
– Det är inget bra system egentligen, men jag kände att det blir ett bra tillskott till den låga lönen, säger han.
På Sahlgrenska går de flesta in på 23 500 kronor i månaden. För Emeli Heyne var lönen en stor orsak till att hon lämnade Sahlgrenska . Nu jobbar hon i Norge och tjänar nästan det dubbelt så mycket.
– Med tanke på hur arbetssituationen såg ut kändes det helt omotiverat att stanna kvar.
Stannar i Norge
Hon berättar om att knappt hinna gå på toaletten, om en ständig känsla av att inte räcka till, om hur underbemanning har blivit standard.
– För att patienterna inte ska behöva känna av den kraftiga underbemanningen sliter man häcken av sig. Sedan får de anställda sömnproblem och stressrelaterade sjukdomar och tvingas sjukskriva sig, och personalbristen blir ännu större, säger hon.
Då får de som fortfarande är friska täcka upp. Emeli Heyne kunde få flera sms om dagen om att avdelningen behövde ha in någon för att fylla en lucka i schemat.
– Av lojalitet mot sina kollegor, och med tanke på patienterna, hoppar man ju ofta in då.
Kommer du stanna i Norge nu?
– Som det ser ut nu så dröjer det nog innan jag vill tillbaka. Det beror på hur arbetssituationen förändras i Sverige.