Hur fullproppade de är med vitaminer och annat nyttigt har du säkert hört till leda. Hur rika de är på bland annat vitamin C (bygger upp brosk- och benvävnad), folat (behövs för celldelningen), vitamin K och karotenoider (bägge två viktiga för både synen och blodets koagulering).
Mer än blåbär och hallon
Däremot kanske du inte är medveten om hur många som finns där ute för oss att plocka. Blåbär, hallon och björnbär i all ära, men du har också aronia, bocktörne, bärhäggsmispel, krikon, slånbär, rönnbär och ett tiotal till som inte är lika vanliga (eller självklara att äta), men som faktiskt växer vilt och som går alldeles utmärkt att använda till sylt, gelé, marmelad, saft, i pajer eller för att smaksätta din egen likör.
Vilka som finns i ditt närområde vet du bäst själv, men när du kommit hem med korgen full är det bara att börja experimentera med smakerna.
Räds du beskan i vissa av dem kan denna mjukas upp något genom att tillsätta lite salt eller ännu hellre genom att blanda bäret med något syrligt. Även umami (som i asiatisk fisksås – tanken svindlar!) är en grundsmak som kan förvandla sitt motsatspar beska till en angenäm upplevelse. Om du tänker bort kopplingen bär-efterrätt kommer du upptäcka att till exempel rönnbär går alldeles utmärkt att råröra, använda i grytor eller varför inte som garnityr i en negroni vid sidan av apelsinskalet.
Använd peppar
Är det mildare röda bär du fyllt korgen med kan du testa att smula vitt jasminte över dem. Gott och enkelt. Ännu godare är att strössla nymald timutpeppar på jordgubbar (som visserligen inte är ett bär, utan en skenfrukt). Resultatet blir en blommig symfoni av sötma och pepprighet pyntad med jasmin, grapefrukt och passionsfrukt.
Orkar du vänta till första frosten och har tålamod nog att kämpa med nyponbuskens taggar kan dess frukter enkelt förvandlas till en chutney genom att blandas med fint skivad rödlök, citronsaft, hackad persilja, honung, salt och peppar. Apropå första frosten är det helst då du ska skörda aroniabären, även de med en smak åt det beskare hållet, men som blandade med konjak, vanilj och socker ger en utsökt sylt.
Möjligheterna är, som det brukar heta, oändliga. Och ja, förresten – bananen är också ett bär.
Tilltugget: Stekt karljohansvamp med blåbär
Fiffigt nog slår detta läckra tilltugg två flugor i en smäll. Både bär och svamp – höstens stora favoriter – i ett och samma recept. Dessutom är det så enkelt att laga att du kan göra det direkt i skogen, med svamp vars mycel knappt hunnit kallna efter att ha ryckts ur jorden. Det vill säga om du nu råkar ha ingredienserna, en brasa och en stekpanna till hands.
Ingredienser:
250 g karljohansvamp
2 msk kallpressad rapsolja
½ liten rödlök
1 dl creme fraiche
½ dl torkade blåbär
salt och peppar
Gör så här:
Skär svampen i cirka 1 cm tjocka skivor
Hetta upp oljan i en stekpanna och stek svampskivorna på medelvärme i någon minut på bägge sidor så att de blir gyllenbruna. Krydda med salt och peppar.
Skala och finhacka löken. Klicka lite creme fraiche på varje svampskiva och lägg på lök och blåbär. Krydda med salt och peppar.
Tillbehöret: Salsa med jordgubb och mango
Ingredienser:
2 dl jordgubbar skurna i bitar
2 dl mango skuren i små tärningar
1 chilifrukt eller jalapeño, urkärnad och finhackad
2 msk finhackad rödlök
2 msk finhackad koriander
2 msk honung
juicen från 1 lime
Gör så här:
Blanda allt och vips har du en fräsch salsa till fredagens tacomys.
Efterrätten: Bigarrå- och ricottabomb med basilika
Ingredienser:
400 g färska bigarråer, urkärnade
1 msk zest från en apelsin
2 msk apelsinjuice
2 msk muscovadosocker
1 msk grovt hackad basilika
en nypa flingsalt
250 g ricotta
Gör så här:
Skär hälften av bigarråerna i halvor. Blanda dem sedan med apelsinzest, apelsinjuice, muscovadosocker och basilika i en skål som du täcker över. Låt stå i kylskåpet i en timme. Ta ut blandningen ur kylen, rör i ricotta och servera direkt.
Festdrycken: Björnbärsmargarita
Ingredienser:
En handfull björnbär
2 cl limejuice
4 cl tequila
1 cl Cointreau
0,4 cl agavesirap
1 limeskiva
Salt för garnering
Gör så här:
Häll saltet på en tallrik, gnid limeskivan mot kanten på ett lämpligt glas och doppa glaset i saltet så att det klibbar fast på glasets kant. Krossa 5–6 björnbär i botten av en shaker och häll sedan i limejuice, tequila, Cointreau och agavesirap. Fyll på med is och skaka tills du fått en härligt kyld drinkblandning. Lägg i en stor isbit i glaset, sila ned drinkblandningen och garnera med ett par björnbär på en pinne eller tandpetare.