Förra året betalade Migrationsverket totalt 1,3 miljarder kronor till privata entreprenörer på asylboendemarknaden. En bransch där de privata företagen på några få år växt till att i dag stå för 47 procent av platserna och erbjuder boende i ombyggda sjukhus, vandrarhem och på campingplatser runt om i landet.
En lösning som både är dyr och flera gånger kritiserats för att inte hålla måttet. I måndags avslöjade Dagens ETC exempelvis att de boende på ett av Bert Karlssons boende tvingades bo i en källare med trasiga duschar.
Lättare välja bort oseriösa
Den dåliga standarden hindrar dock inte Bert Karlsson, som är överlägset störst på markanden, att ta ut en miljonvinst. Enligt den senaste bokföringen gjorde hans asylboendebolag Jokarjo AB en vinst på 4,3 miljoner kronor 2013.
Vänsterpartiet är i dag det enda parti som vill stoppa möjligheten att göra vinst på att driva asylboenden. I sitt sommartal förra året lanserade partiledaren Jonas Sjöstedt istället en lösning där Migrationsverket via det statliga fastighetsbolaget SBO får i uppdrag att bygga 3 000 lägenheter i moduler för asylboende.
– Migrationsverket är så pressade att få tak över huvudet att mitt intryck är att man tvingas säga ja till saker som inte är lämpliga. Boendena är inte anpassade för ändamålet och kan också ligga på orter där det är svårt att ta sig. I dag måste Migrationsverket helt enkelt förlita sig på skojare, som vi läst om så många gånger, säger Christina Höj Larsen, Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson.
Även om SBO skulle bygga ett grundbestånd med asyllägenheter tror hon ändå att Migrationsverket även framöver kommer att behöva anlita privata entreprenörer vid toppar när många söker asyl samtidigt.
Men om myndigheten har fler egna platser skulle det bli lättare att sålla ut de oseriösa aktörerna, menar hon. Dessutom ökar möjligheten till planering.
– Det vi måste göra är att ge kommunerna möjlighet att planera. I dag får de bara veta att det ska komma asylsökande. Men om Migrationsverket råder över boendena så har de en helt annan möjlighet att föra dialog med kommunerna och diskutera hur man ska göra med till exempel skolan, säger hon.
Hon säger att Vänsterpartiet drev på för att få in frågan om asylboenden i den rödgröna budgeten för 2015. Det resulterade i en skrivning om att regeringen vill se över hur boendeplaneringen inom asylmottagande kan förbättras och särskilt se över möjligheten för Migrationsverket att anordna boende i egen regi.
– Jag utgår från att vi fortsätter med det rödgröna förslaget. Det är en fortsatt viktig fråga, säger Christina Höj Larsen.
I regeringen är det migrationsminister Morgan Johansson som har ansvar för frågan om asylboenden. Dagens ETC har utan resultat sökt honom för en intervju, men i en intervju med SVT:s Västnytt nyligen sade han att Migrationsverket kommer att få fler asylplatser i egen regi.
– Just nu planerar de för att bygga ut sin egen kostym med 10 000 platser fram till 2016. Det är ett sätt för att undvika de korta upphandlingarna som också är ett problem här som gör det svårt för kommunerna att planera, sade Morgan Johansson till Västnytt.
Även från borgerligt håll har det kommit förslag om att förändra villkoren för asylboende. KD-ledaren Göran Hägglund gjorde förra veckan ett uppmärksammat utspel på DN debatt där han föreslog att stödet till flyktingar som ordnade eget boende skulle dras in eftersom det enligt Hägglund lett till trångboddhet, frekventa flyttar och utanförskap.
Vill låta Migrationsverket äga
Utöver det omstridda förslaget öppnande Göran Hägglund också upp för att låta Migrationsverket själva äga boenden för asylsökande. I dag är det inte tillåtet.
– När man tittar på hur det ser ut i dag är de priser som Migrationsverket betalar i många fall rena ockerpriser. Det är inte så vi ska använda skattepengar. Vi vill öppna upp möjligheten för Migrationsverket att få bygga för nyanlända. Det är ett sätt att få långsiktighet, säger Caroline Szyber (KD), ordförande i civilutskottet.
Kristdemokraterna vill dock inte se något vinststopp för de privata entreprenörerna.
– Vi läser artikel efter artikel där folk tjänar pengar på den dåliga situationen, men lösningen är inte att ta bort de privata alternativen, utan att ge Migrationsverket andra lösningar. Om vi ökar utbudet av bostäder för asylsökande så kan Migrationsverket också ställa högra krav, säger hon.
– I dag är situationen så pass allvarlig, Migrationsverket säger att man inte har möjlighet att tacka nej till de boenden som finns. Man har ingen möjlighet att förhandla eller ställa krav.