Hand i hand tar regeringen och Socialdemokraterna in Sverige i en ny säkerhetspolitisk epok. Det säger Magdalena Andersson och statsminister Ulf Kristersson på en gemensam pressträff, framför både Sverige- och Natoflaggor.
Till Dagens ETC säger Ulf Kristersson att han har full respekt för de svenskar som är emot Nato, och Magdalena Andersson kommer att fortsätta kritisera medlemsländer som kränker mänskliga rättigheter, som allierade Turkiet.
För två år sedan stod dåvarande statsminister Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) sida vid sida på en gemensam pressträff.
Nu har de bytt hattar men då som nu var ämnet Sveriges medlemskap i Nato. De två partiledarna är fortsatt tydliga med att de vill signalera en långsiktig politisk enighet om Sveriges framtid i försvarsalliansen.
Efter en gemensam snabbvisit till ett regnigt Bryssel, för en ceremoni där Sveriges flagga hissas utanför Natos högkvarter, är Kristersson och Andersson tillbaka i Sverige. Med på den formella ceremonin var även kronprinsessan Victoria, ÖB Micael Bydén, vice statsminister Ebba Busch (KD), flera statsråd samt andra partiledare som SD:s Jimmie Åkesson och C:s Muharrem Demirok.
– Vi har kommit hem till och in i den fria världens försvarsallians, säger Ulf Kristersson.
Statsministern kallar Nato för världens mest framgångsrika försvarsorganisation.
– Under Natos 75-åriga historia har inget medlemsland blivit angripet. Ingen tror att Ukraina skulle ha blivit angripet om Ukraina hade varit medlem i Nato. Sverige är ett säkrare och tryggare land idag än för en vecka sedan. Och nu omfattas vi av Natos artikel 5. En för alla, alla för en.
Medlemskapet är ett stort men naturligt och beslutsamt steg i en orolig samtid, säger Ulf Kristersson.
– Samtidigt som vi står här så fortsätter kriget i Ukraina. Ukraina fortsätter att kämpa för sin överlevnad och Europas samlade frihet.
Nu är man i mål. Och i en snårig och lång process har både den nuvarande och den förra regeringen gjort ”det som är bäst för Sverige”
– Uthålliga och tålmodiga, med otålighetens driv i steget för att få saker framåt.
”Jag vill vårda och värna”
Ulf Kristersson tackar Magdalena Andersson för ett gott och konstruktivt samarbete från start till mål, och Magdalena Andersson tackar Ulf Kristersson för att hand i hand med oppositionen och med en bred förankring i riksdagen fört vidare arbetet med Sveriges medlemskap i Nato.
– Att vi står här idag visar att vi också går in i Nato på samma sätt. Nämligen hand i hand nu när vi träder in i en ny säkerhetspolitisk epok, säger Magdalena Andersson.
Ulf Kristersson säger att Sverige knappt kommer att märka att vi har blivit medlemmar i Nato.
– Det är själva idén. Säkerhet ska inte märkas. Det är osäkerhet som märks och känns. Syftet med Nato är att fria människor ska kunna fortsätta leva i fred och frihet.
De som framför allt kommer att känna av skillnaden är myndigheter, sjömän, soldater, officerare och frivilliga, fortsätter statsministern. Han vill utveckla en långsiktig och bred politisk samsyn även på Sveriges roll väl i Nato.
– Försvarsberedningens mångåriga arbete och ofta eniga analyser och rekommendationer visar att detta hittills har varit fullt möjligt.Jag vill vårda och värna den andan även in i framtiden.
Som en minnesgåva till Magdalena Andersson presenterade Ulf Kristersson ett exemplar av röstlängden från den amerikanska senaten från voteringen där man röstade för ratificeringen av Sverige.
S kräver stora investeringar
Magdalena Andersson tycker att Sverige nu är ett säkrare land att leva i.
– Vi har ett starkare försvar för vår demokrati, vår frihet och vårt sätt att leva. Det är viktigt, för just nu tar konturen av ett nytt kallt krig form. Och Europa och Sverige står inför en avgörande tid. I sådana tider ska man hålla ihop.
Att Sverige är medlemmar i Nato betyder inte att man kan luta sig tillbaka, säger hon. Medlemskapet räcker inte om man inte kommer samman som land.
– Grundorsaken till att vi fattade det här beslutet för snart två år sedan finns kvar. Det fullskaliga kriget i Ukraina. Den kamp som just nu utförs i ukrainska skyttegravar handlar så klart om Ukrainas rätt att leva i frihet. Men den handlar också om oss och om Europas framtid. Om vår rätt att gemensamt bygga vår framtid. Att inte låta Ryssland vinna kriget i Ukraina är vår tids definierande arbetsuppgift.
Varken Ulf Kristersson eller Magdalena Andersson vill ha kärnvapen eller permanenta Nato-baser på svenskt territorium i fredstid.
– Vi behöver bygga ett starkare försvar, ett totalförsvar av svenska folket och för svenska folket. Det handlar om att fortsätta rusta upp vår militära förmåga. Men det handlar också om att samhället som helhet måste fungera. Med sjukvård, vägar, järnvägar, elsystem, civilsamhället. Allt det här är en viktig del av vår försvarsförmåga.
Budskapet till Nato-skeptiker
Socialdemokraterna och Moderaterna var i frågan om Nato eniga om vägen fram. Ulf Kristersson säger till Dagens ETC att han är öppen för att samarbeta om fler frågor i framtiden.
– Jag ser gärna ett samarbete i stora långsiktiga frågor. Men det bygger naturligtvis på att man tycker ungefär likadant. Man ska ta det på allvar. Samarbete har man goda chanser till när man tycker lika eller ungefär lika. Och det är mycket sämre när man inte tycker lika. Jag enas gärna med alla partier i de frågor där man kan enas. Sen ska man ändå skilja mellan mellan traditionella inrikespolitiska frågor där man av ideologiska eller andra skäl kan tycka och rösta olika, och mellan långsiktiga nationella säkerhetspolitiska vägval. Det tycker jag ändå är två helt olika frågor, och så tror jag att de flesta svenskar också tycker.
Du har upprepat att du har stor förståelse och respekt för de som nu är oroliga, eller de som har en annan åsikt i frågan om Nato-medlemskap. Vad vill du säga till dem idag?
– Jag vill säga ungefär det jag sa häromdagen. Jag ska göra allt jag kan för att övertyga om att Sverige nu blir ett tryggare och säkrare land. Att vi är med i ett sammanhang där vi kan försvara oss bättre tillsammans med andra, och att våra förmågor kommer in i ett större sammanhang av andra länders förmågor. Att hela Norden och Norra Europa är en tryggare plats att vara på. Men i en demokrati har man rätt att tycka olika även om Nato. Jag har respekt för att det efter 200 år inte är en liten sak att byta säkerhetspolitisk doktrin. Det är en stor sak.
Även Magdalena Andersson ser att man skulle kunna samarbeta om fler frågor i framtiden.
– Men Ulf Kristersson har ju valt att samarbeta med Sverigedemokraterna snarare än med mig. Det kan handla om energipolitiken, till exempel. Där skulle vi gärna vilja att man tillsätter energisamtal för en bred energipolitisk överenskommelse. Det vore bra för Sverige, säger Magdalena Andersson.
”Gått åt fel håll i Turkiet”
Utanför Nato:s högkvarter hänger nu den svenska flaggan bredvid Turkiets. De senaste dagarna har den turkiska regeringen intensifierat repressionen mot landets fria fackföreningar, gripit fackföreningsledaren Kanber Saygılı och misshandlat hans familj. Gripandet har fördömts av världsfacket ITUC, som kräver att Saygılı och andra av regimen fängslade fackligt aktiva arbetare ska släppas.
🇹🇷 Turkey: We strongly condemn the arrest of Kanber Saygılı. The reports of violence against his family during the raid are deeply disturbing. We demand his immediate release and express our full solidarity with@diskinsesi. #ForDemocracy@luc_trianglehttps://t.co/8xsevNPLfk
Magdalena Andersson kan inte uttala sig om det specifika fallet, men säger till Dagens ETC att hon inte tänker skräda orden när det gäller kritik mot Turkiet bara för att Sverige nu är med i Nato.
Är du orolig över läget för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet i Turkiet?
– Det har under en längre tid varit en utveckling som gått åt fel håll i Turkiet. Det är ingen tvekan om det. Redan när vi ansökte och jag fick frågan om det är fria val i Turkiet har jag svarat ja, på så sätt att man får gå och rösta. Men gällande yttrandefriheten och pressfriheten är det ju inte fullvärdigt.