Några veckor senare gjorde han om samma sak på Investors bolagsstämma. Han företräder Kommunistiska partiet, som sällan syns i media. I förra riksdagsvalet fick partiet strax över 60 handskrivna röster, i kommunvalen totalt strax över 6 300, och partiet finns representerade med två kommunfullmäktigeledamöter i Gislaved och en i Lysekil.
Så vem är denna slaktare som plötsligt blev viral? ETC åkte till Söderbärke i Dalarna för att träffa honom på jobbet, det lilla gårdsslakteriet Åkes slakt och styckning. Där jobbar Karl Gustav Nilsson 8–17, fem dagar i veckan, med allt ifrån slakt och styckning, till att göra korv, stå i kassan i den lilla gårdsbutiken och sköta om anläggningen. Han trivs och skulle aldrig vilja byta det mot ett jobb inom den industrialiserade köttbranschen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Man blir mindre alienerad på ett litet ställe, man ser resultatet av sitt arbete, säger han när han visar runt i slakteriets alla delar.
På arbetsplatsen har de också likalön, berättar han.
– Det är ett helvete att vara kommunist här, det finns så lite att klaga på, skämtar han.
Efter rundturen åker vi till en pizzeria, några kilometer bort, inne i Söderbärke. Här finns en kyrka, en Ica-butik, pizzerian och inte så mycket mer. En röst som ropar upp bingonummer hörs på avstånd. Det är en partikamrat till Karl Gustav som håller i bingon.
– Sådana är vi, säger Karl Gustav.
– Inte alls särskilt farliga.
Vi börjar prata om Fredriksberg, sex mil utanför Ludvika, där han är uppväxt.
– Där har jag bott nästan hela mitt liv, längst bort i kommunen. Fabriken klappade igen 1972 och sedan hade de lite ersättningsindustrier ett tag, men man har växt upp i ett samhälle som var på utdöende liksom. Det finns ett utanförskap i det.
Hur märktes det?
– Ja, ska man åka buss till exempel. Det har varit lite av och till, när det var som sämst gick det en buss in på morgonen och en ut på kvällen. Punkt. Det har varit snack om att lägga ner biblioteket. Skolan håller de på och lägger ner just nu. De har rivit en av tre byggnader och ungarna i högstadiet åker i två grupper, två dagar i veckan till Ludvika och har lektioner där. Man tar inte lärarna till Fredriksberg, man skickar barnen till Ludvika i stället. Folk har nog länge känt att ingen tror på Fredriksberg, ingen vill satsa på Fredriksberg.
Hur kom det sig att du blev kommunist?
– Jag och min morsa pratade om det. Hur kunde du bli kommunist, frågade hon. Jag sa: det är ju ditt fel. Det är du som har uppfostrat mig. Hon har alltid varit mycket för solidaritet, att man inte ska se ner på människor. Någon slags folkhemssocialism. Jag skulle tro att hon röstade på S under Palmes tid och sedan på V. Hon är en schysst humanistisk tandhygienist, som jobbat åt landstinget jämt, skulle aldrig kunna tänka sig att jobba privat, det gör man bara inte. Så det gav väl någon sorts grund. Sedan hade jag en morfar som var syndikalist på sin tid. En morbror som alltid varit jävligt rättfram, jag vet inte vad han är, men han har aldrig skrätt orden eller hållit igen. Man säger vad man tycker och står för det.
Han börjar berätta om Kommunistiska partiets resultat i just valkretsen Fredriksberg, 8,89 procent av rösterna (vilket motsvarar 52 röster). Partiet fick därmed fler röster än SD i byn. Han jämför med andra småorter runtomkring, där SD fått över 20 procent, när en man vid bordet bredvid avbryter.
– När ska du komma över då?
– Va, frågar Karl Gustav Nilsson.
– När ska du komma över till Sverigedemokraterna? Du är ju en duktig politiker men du har ju fel inställning.
– Aldrig.
– Du är ju jätteduktig, jag har lyssnat på dig, fortsätter mannen.
– Du, idag har jag inte tid att tugga med dig, den här tjejen har åkt från Stockholm för att prata med mig.
– Ok, ok, jag kommer förbi Åkes någon dag.
– Ja, gör det, då ska vi tugga du och jag.
– Du kanske får över mig till VPK.
– Aldrig, de är alldeles för höger för mig.
Han tar upp tråden igen.
– Vi lyfter kritiken mot storföretagen och mot Socialdemokraterna. Medan Sverigedemokraterna med sin verklighetsbild vänder sin udd mot invandrarna. Det är ju inte de afghanska flyktingarna som har lagt ner vårdcentralen i Fredriksberg, det är ju sossarna.
Du kandiderar till kommunfullmäktige i höst. Vilka frågor skulle du driva om du kom in?
– Det finns mycket man skulle vilja göra. Till exempel, se över kollektivtrafiken. Att vi inte har kommit längre än att vi ska ha avgiftsbelagd kollektivtrafik. Välfärdsfrågor, 6-timmars arbetsdag i äldreomsorgen.
– Vi har en jätterolig fråga med kommunala kor. Den är intressant, för den öppnar upp för en ideologisk diskussion. Miljöpartiet vill ha lite öppna marker och biologisk mångfald och sådant. Så de lurade med sossarna på idén att ha kommunala kor. Vi har ju haft mjölkbönder i Ludvika, men nu är det inga kvar. Då har alltså kommunen för att rädda betesmarker behövt gå in och skaffa kor som kan beta. Det gemensamt ägda löser det som marknaden inte kan sköta. Därför har moderaterna blivit livrädda här nu och slår bakut för de förstår ju precis vad det här öppnar för. Det gemensamma kontra marknaden. Vi har satt upp som vallöfte att vi vill ha hundra procent lokalproducerat nötkött i de kommunala verksamheterna.
Är du mer ideologisk eller mer av en doer?
– Jag är ingen dogmatiker. Du har ju det klassiska: ingen revolutionär teori utan revolutionär praktik. Man kan inte vara helt ideologiskt obildad, då gör man om samma misstag som alla gjort före dig. Man måste dra lärdom av andras misstag.
Vad är Kommunistiska partiet för parti idag?
– För mig är kommunistiska partiet ett kommunistiskt parti, men det är ett modernt kommunistiskt parti. Den stora skillnaden mellan oss och de andra i 1970-talets bokstavsvänster är att de var Kina-trogna, Sovjet-trogna och annat. Vi har sedan mitten av 1970-talet alltid bedrivit en självständig politik. Vi kan ta exempel från andra länder, dra lärdom, men vi vill bygga socialism efter svenska förhållanden. Vi försöker hitta nya grepp och nya vägar. Ta oss ut på sociala medier. Jag ser oss som att vi har fötterna kvar i ideologin, men vi ser också att vi måste moderniseras och vi gör gärna det, för vi är en yngre generation.
Jag tittade på er valfilm. Där pratar ni om deltagande demokrati, men när jag läser texter på partiets hemsida blir jag väldigt fundersam, när jag exempelvis hittar texter där det står att ni är positivt inställda till Nordkorea. Vad finns det att vara positiv till?
– Det är bra att du kommer till den här frågan, varför ska jag förhålla mig till Nordkorea, jag vill ha avgiftsfri kollektivtrafik och kommunala kossor? Jag skiter väl i vad Kim Jong Un håller på med. De har ju skrivit ut marxism-leninismen ur sin vision. Mitt enda förhållande till Korea är att jag tycker att Folkrepubliken Korea måste få vara ett suveränt självständigt land. Där koreanska folket måste få välja sitt eget öde.
Men kan de göra det i Nordkorea?
– Tittar man på Afghanistan, där gick man in och avsatte talibanerna, man skapade ett maktvakuum, så kommer det en massa krigsherrar. Jag säger inte att talibanerna var några schyssta lirare, men hur gick det?
Men oavsett om man inte tror att en amerikansk intervention är lösningen, så kan man väl uttrycka sitt motstånd mot en stat som Nordkorea? Annars kanske man blir osäker på dig som politiker, vart du står egentligen när det gäller demokrati?
– Ja, så skulle man kunna säga. Men hade du frågat mig, var står du när det gäller Kosovo?
Men jag ställer frågan utifrån den här texten som finns på ditt partis sida.
– Jag förstår att du invänder mot skrivningen. Men om man sätter det i sammanhanget…
Han läser texten: ”Vi uppskattar att alla stats- och partitjänstemän måste jobba i produktionen en månad om året. Varför skall vi ta avstånd från allt detta för att vi inte gillar andra delar av politiken. Blir de fria bostäderna mindre socialistiska för att vi tycker illa om kulten av familjen Kim?”
– Ja. Vi har ju en positiv syn på att de som ett land kämpar mot imperialismen.
Men hur kan man vara positiv ens till delar av paketet, hur kan man ens veta om de delarna stämmer i ett land med så minimalt med insyn och där berättelser från flyktingar därifrån säger något annat?
– Den här är skriven 2010, jag har varit medlem sedan 2011 eller 2012. För mig är det här samma sak som Stalintugget. Du vill inte diskutera kommunala kor för då blottlägger jag det som är skevt i den borgerliga ideologin, då vill du hellre prata om hur många Stalin hade ihjäl. För mig är det på ett sätt så irrelevant.
– Jag är född 1990, Berlinmuren föll innan jag föddes. Jag har ingen relation till det. Jag springer inte ur det. Ska jag stå till svars för vad alla människor har gjort i alla socialistiska länder någonsin? Jag förstår att man måste förhålla sig till att det har funnits praktiska konsekvenser när man har försökt implementera socialism. Men ingen kommer och avkräver Jakob Wallenberg att han måste förhålla sig till alla barn som dog i industrialiseringen i England på 1880-talet.
Men vore det inte rimligt att göra ett mer tydligt ställningstagande, om ni vill att väljare ska lita på er demokratiska ambition.
– Jag kan göra klart att jag i alla aspekter, så väl politiskt som ekonomiskt, är demokrat ut i fingerspetsarna. Men man kan inte bomba sig till demokrati. Jag tror att alla regimer faller förr eller senare. Om Sovjetunionen hade varit kanonbra hade det fortfarande funnits, men det ruttnade inifrån, med byråkratisering och brist på demokrati.
– Det är som du säger, vi har ingen jävla möjlighet att bedöma vad som är sant och inte när det gäller Nordkorea. Jag såg en dokumentär igår om koreaner som får åka utomlands som slavarbetskraft och där staten tar stora delar av det de tjänar, för att man behöver utländsk valuta. Men frågan är om de hade hållit på så om de inte blivit belagda med en miljard sanktioner. Sannolikt inte.
Men även om man tittar på omständigheter som blockader, sanktioner och annat så måste man väl kunna fördöma arbetsläger, avrättningar och den här typen av totalitärt förtryck?
– Ja, det skulle jag göra oavsett vilken regim som utför det. Jag landar någonstans i att om nu det är så att det är en förtryckande militärregim i Nordkorea, så hoppas jag att det nordkoreanska folket omkullkastar det systemet.
Vi lämnar frågan och går vidare. Karl Gustav Nilsson driver också Facebook-sidan, ”En vanlig hederlig svensk arbetare”, där filmerna från hans tal på Nordeas och Investors stämmor finns upplagda. Nordea-filmen har 536 529 visningar.
Hur var det att vara på de båda bolagsmässorna du besökte?
– Det är lite Alice i underlandet att vara där. Nordeas stämma hölls på Vinterträdgården på Grand hotell. Då räcker det inte att man är på Grand hotell, utan då ska man in på den här Vinterträdgården, som är en italiensk slottsmiljö från 1500-talet som man har byggt där inne. Med balkonger och kristallkronor. Man sitter som man är på en innergård på ett slott. Jag är van vid Folkets hus i Fredriksberg.
– Jag rekommenderar alla att köpa sig en aktie och gå på en stämma. Det är en surrealistisk upplevelse. Jag är ingen urban person, och definitivt ingen överklassklimp. Jag tänkte att sådana där tanter som går omkring i rävskinnsboor, de kan ju inte finnas på riktigt, det är ju bara en karikatyr. Men jo, de finns. Gubbar med attachéväskor, unga grabbar, yngre än mig som står med Armanikostymer och klockor som är värda mer än allt jag äger sammanlagt, mina kläder, min bil, rubbet. Det är sjukt.
Utöver bankerna och storföretagen, anser Karl Gustav Nilsson att vi behöver prata mer om Sveriges relation till Nato och hur mycket av den politiska makten som ska förskjutas till EU och Bryssel.
– Och sedan tycker jag att vi måste prata om matsuveränitet. Det är beredskapsvecka. Om det blir krig eller kris så finns det ingen mat. Vi har inga beredskapslager längre. Nu har man lagt ansvaret på Coop och Ica, två matvarukedjor ska se till att svenska folket har mat om det blir krig, hur långt kan man dra de här avregleringarna? Vi håller på att döda det svenska jordbruket. Vilka är det som drabbas om maten tar slut? Det är inte Jacob Wallenberg som svälter ihjäl. Det regnade i Spanien förra sommaren och då tog all isbergssallad slut här, fatta hur känsliga vi är.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.